fredag 5 juli 2013

Soda- och gräddsifon


Kan vara bra att ha någon typ av sifon hemma. Själv har jag en sodasifon i rostfritt samt en röd gräddsifon.

Sifon inom kök och bar syftar på antingen gräddsifon eller sodasifon. En sodasifon används för att kolsyra vatten eller annan vätska. En gräddsifon används oftast för att göra vispgrädde, chokladmousse eller soppor. Det är viktigt att du INTE använder samma patroner till de olika sifonerna, CO2 till sodan och N2O till gräddsifonen.

Sodasifon


Sodasifonen fylls med vatten eller den vätska som ska kolsyras och sedan skruvas en CO2 patron fast och vätskan blir kolsyrad.

Sodasifonen uppfanns 1829 av två fransmän. De var populära under 1920- och 1930-talet, men populariteten sjönk då fler kolsyrade drycker började säljas på flaska och många av de fabriker i Östeuropa som tillverkade sodasifoner förstördes under andra världskriget.

Sodasifoner används ofta i tidiga Tom & Jerry- och Disneyfilmer, då figurerna sprutar vatten på varandra med dem.

Gräddsifon


En gräddsifon fylls med grädde, mousse eller soppa och en N2O paton skruvas fast. Närdu sedan trycker för att släppa ut grädden, moussen eller soppa kommer den att drivas ut med gasen och samtidigt bli luftig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar