Kan vara bra
att ha någon typ av sifon hemma. Själv har jag en sodasifon i rostfritt samt en
röd gräddsifon.
Sifon inom kök
och bar syftar på antingen gräddsifon eller sodasifon. En sodasifon används för
att kolsyra vatten eller annan vätska. En gräddsifon används oftast för att
göra vispgrädde, chokladmousse eller soppor. Det är viktigt att du INTE
använder samma patroner till de olika sifonerna, CO2 till sodan och
N2O till gräddsifonen.
Sodasifon
Sodasifonen
fylls med vatten eller den vätska som ska kolsyras och sedan skruvas en CO2
patron fast och vätskan blir kolsyrad.
Sodasifonen
uppfanns 1829 av två fransmän. De var populära under 1920- och 1930-talet, men
populariteten sjönk då fler kolsyrade drycker började säljas på flaska och
många av de fabriker i Östeuropa som tillverkade sodasifoner förstördes under
andra världskriget.
Sodasifoner
används ofta i tidiga Tom & Jerry- och Disneyfilmer, då figurerna sprutar
vatten på varandra med dem.
Gräddsifon
En
gräddsifon fylls med grädde, mousse eller soppa och en N2O
paton skruvas fast. Närdu sedan trycker för att släppa ut grädden, moussen
eller soppa kommer den att drivas ut med gasen och samtidigt bli luftig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar