Vid
festliga tillfällen som nyår, födelsedagar, bröllopsdagar, fira nytt jobb, att
semestern börjar, eller att den slutar, då passar det bra med champagne. Idag
finns det ett stort utbud på Systembolaget, både i det ordinarie och i
beställningssortimentet. Har själv smakat lång, långt ifrån alla. Dock har jag
druckit några olika champagner, allt från bas- till prestigechampagner. Som
bl.a. Salon, Krug, Bollinger RD. Men detta var för över 10 år sedan. Då fick
jag betala mellan 600 – 700 för dessa prestigechampagner. Idag ligger priset på
1500 – 2000. Är det värt detta? Kanske vid något riktigt speciellt tillfälle.
Men vid nyår räcker det gott med en baschampagne. Det går att skriva hur mycket
som helst om champagne, här ges bara lite grunder. Den som vill fördjupa sig
hänvisas till diverse böcker om champagne. Den svenske champagneexperten
Richard Juhlin har skrivit bra böcker som jag rekommenderar.
Champagne
är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike,
med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Det är vanligt att
ordet champagne används för att
beskriva mousserande vin även från andra delar av världen, men det är endast
vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt "méthode
champenoise" som får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad
ursprungsbeteckning.
Vingårdar och delregioner
Det finns ungefär 33.500 hektar odlingsmark i
regionen, fördelat på 319 byar. Regionen brukar delas upp i fem delregioner,
från norr till söder:
- Montagne
de Reims, byarna närmast Reims och på nord-, ost-, och sydostsidan om
kullen med samma namn mellan Reims och Épernay.
- Vallée
de la Marne, längs floden Marnes dalgång väster om Épernay.
- Côte
des Blancs, närmast söder om Épernay.
- Côte
de Sézanne, lite längre söderut
- Aube,
de sydligaste champagnevingårdarna, i departementet med samma namn.
Klassificering
Champagnebyarna är klassificerade på en skala där
vissa byar är Grand Cru eller Premier Cru. Dessa beteckningar sätts ibland ut
på etiketten på champagne som enbart kommer från byar med en viss klassificering.
Klassificeringen utgörs av en procentskala som ursprungligen har använts för
att bestämma priset på druvorna på marknaden relativt det årets baspris, och
där de olika byarna ligger på 80-100 %. De byar som har siffran 100 % är Grand
Cru och de som har siffran 90-99 % är Premier Cru. Eftersom alla vingårdar i en
by ges samma klassificering, är champagneklassificeringen inte lika detaljerad
som den i exempelvis Bourgogne.
Framställning
Vid framställningen används tre olika druvsorter,
som utgör mer än 99,9 % av den odlade arealen:
- Chardonnay
- grön druva
- Pinot
Noir - blå druva
- Pinot
Meunier - blå druva
Druvorna förekommer enskilt eller i olika
blandningar sinsemellan.
Utöver de tre dominerande druvsorterna är även
Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris
tillåtna, men är idag mycket ovanliga i regionens vingårdar.
Champagne framställs enligt den så kallade
"champagnemetoden", méthode
champenoise eller méthode
traditionelle genom att man först framställer ett vanligt basvin.
Därefter buteljeras vinet, tillsammans med en jästtillsats, så att en andra
jäsning startar i flaskorna. Under denna tid - 18 månader eller längre - skapas
bubblorna. Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen
bort, genom att flaska vibreras upp-och-ned under en kortare tid. När
jästfällningen så har trillat ned i halsen, kyls flaskhalsen hastigt ned,
korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i
flaskan skjuter ut den. Vid denna punkt är alla champagner lika torra, men
genom att flaskan fylls upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage, får champagnen olika
sockerhalter.
Champagne utan årgångsbeteckning består vanligen
av en blandning av basvin från två eller fler årgångar. Detta görs för att få
en jämn stil och kvalitet på det färdiga vinet, trots Champagnes relativt kalla
klimat, som ger betydande årgångsvariantioner i växtförutsättningarna på
vingården. Huvuddelen av basvinet brukar bestå av den yngsta årgången då
flaskan buteljerades, och därutöver ingår en viss andel så kallat reservvin,
som sparats sedan tidigare årgång(ar) i stora tankar eller fat. Andelen
reservvin och dess ålder kan variera stort mellan tillverkarna, men ungefär
10-30 % torde vara en vanlig andel.
Sötma/Sockerhalt
Champagne kan variera från att vara riktigt söta
viner till helt torra. Sockerhalten skall anges på flaskan och de olika
varianterna är:
- doux
- sötast, mer än 50 g socker per liter
- demi-Sec
- halvtorrt, 33-50 g per liter
- sec
- torrt, 17-35 g per liter
- extra
dry - ännu lite torrare, 12-20 g per liter
- brut
- nästan helt torrt, mindre än 12 g per liter
- extra
brut - helt torrt, 0-6 g per liter
- ultra
brut - 0-3 g per liter (alternativa benämningar inkluderar "brut
0", "brut intégral" "non dosage" (då inget socker
alls tillsätts) och "brut 100 %")
Olika typer av champagne
Sortimentet hos de flesta champagnetillverkare
består av flera olika produkter. Regelverket för champagnetillverkning skiljer
på två huvudsakliga typer:
- icke-årgångsbetecknad
champagne (non-vintage
eller bara NV), som måste lagras minst 15 månader på jästfällningen
före försäljningen
- årgångsbetecknad
champagne (vintage), som
måste lagras minst 36 månader på jästfällningen före försäljningen
Eftersom längden på lagringen är en del av det
som ger champagne sin speciella karaktär, är det vanligt att
kvalitetsorienterade tillverkare överskrider dessa minimitider med bred
marginal.
Hos de flesta stora tillverkare (champagnehus)
kan tre olika prisnivåer på deras produkter urskiljas:
- husets
standardchampagne, en non-vintage
- årgångschampagne
med husets namn
- prestigechampagne,
vanligtvis årgångsbetecknad och ofta med ett särskilt namn
För prestigechampagne finns inget särskilt
regelverk, men de utmärks oftast av noggrannare urval av druvor/basvin och
längre lagring före försäljning, vilket också leder till högre pris. Exempel på
prestigechampagner är Dom Perignon från
Moët & Chandon, La Grande Dame från Veuve Clicquot och Cristal från Louis
Roederer.
Därutöver producerar en del champagnehus också
specialvarianter inom de olika prisnivåerna, exempelvis blanc de blancs och
blanc de noirs.
Förutom den vanliga typen av champagne som är
ljust grön eller gul i färgen, förekommer även roséchampagne. Den rosa färgen
erhålls genom att blanda rött vin med den nästan färdiga champagnen. Detta
skiljer sig från hur stilla rosévin får sin färg, där färgen kommer från skalet
av de röda druvor som används vid framställningen.
Champagnehus
Champagnehus (Maison de Champagne) kallas de producenter som tillverkar
champagne. De flesta är medlem i "Union de Maisons de Champagne"
(UMC).
Några kända champagnehus:
- Bollinger,
grundat 1829
- Bonnaire,
grundat 1932 (ej medlem i UMC)
- Deutz,
grundat 1838
- Duval-Leroy,
grundat 1859
- Gosset,
grundat 1584 (som vingård)
- Charles
Heidsieck, grundat 1851
- Jacquesson,
grundat 1798
- Krug,
grundat 1843
- Lanson,
grundat 1760
- Moët
& Chandon, grundat 1743
- Mumm,
grundat 1827
- Philipponnat
grundat 1522 (som vingård)
- Perrier
Jouët, grundat 1811
- Pol
Roger, grundat 1849
- Pommery,
grundat 1858
- Roederer,
grundat 1776
- Ruinart,
grundat 1729, äldsta renodlade champagnehus
- Salon,
grundat 1921
- Taittinger,
grundat 1734
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar