måndag 15 juli 2013




I köket är det bra att ha många skålar. Själv har jag satsat på Margrethe skålar, som är designad av Sigvard Bernadotte. Finns i olika färger. Jag valde en i turkost. Finns även lock till skålen.

Sigvard Oscar Fredrik Bernadotte, född 1907, död 2002, var från födseln en svensk prins och blev internationellt erkänd formgivare, illustratör och industridesigner.

Till skillnad från sin äldre bror Gustaf Adolf fullföljde prins Sigvard sin skolgång. Han studerade vid Lundsbergs skola och blev 1926 den första i familjen Bernadotte som tog studentexamen. Hösten 1926 skrev in sig vid Uppsala universitet och blev samtidigt medlem av Uplands nation. Bernadotte läste bland annat konsthistoria för August Hahr och statskunskap för Axel Brusewitz. Bernadotte blev 1929 den första medlemmen av familjen Bernadotte som tog en akademisk examen. År 1929 ritade han ett fönster till kyrkan på Lundsbergs internatskola.

Bernadotte sökte till Konstfack i Stockholm efter sina studier i Uppsala. Han antogs 1930 till Konstfacks dekorativa linje och läste under professor Olle Hjortzberg som ska ha varit en stor influens till den strama och koncentrerade formgivning Sigvard Bernadotte senare skulle bli berömd för. Prinsen ska också ingått i den skara med målare som hjälpte till att dekorera Stockholmsutställningen 1930.

Han var hela tiden intresserad av teater och skapade flera skisser till teaterdekorer. Han studerade senare teater i München och arbetade som regiassistent vid UFA i Berlin. Han var senare också anställd på filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer i Culver City, och han har även satt några spår i svensk film. Under 1940- och 50-talet producerade han exempelvis många affischer.

Efter andra världskriget blev Sigvard Bernadotte konstnärlig ledare hos Georg Jensen i Köpenhamn. 1950 startade han tillsammans med dansken Acton Bjørn designfirman Bernadotte & Bjørn Industridesign A/S. Huvudkontoret fanns i Köpenhamn och filialer i New York och Stockholm. 1964 öppnade han sin egen designstudio Bernadotte Design AB i Stockholm. 1972 stängdes verksamheten på grund av sviktande konjunktur.

Han är en av Sveriges mest kända formgivare och har arbetat med nästan alla typer av formgivning. Sigvard Bernadotte har designat allt från bruksföremål, till exempel konservöppnaren Röda Clara, entreprenadmaskiner till mer exklusiva silverföremål för bland annat Georg Jensen och Nilsjohan. År 1957 formgav han en flaska till Explorer Vodka, flaskan och vodkan togs fram till en exportsatsning till USA, och som 90-åring presenterade han en ny glasservis för firman Fyrklövern.

Bernadotte har gjort mönstret virrvarr.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar