måndag 3 juni 2013

Arbrå pepparkakor



Har tidigare skrivit om pepparkakor från Annas. Har letat efter några pepparkakor som bakas på naturliga ingredienser. Utan tillsatser av palmoljor. Nu har jag hittat pepparkakor från Arbrå  Ångbageri. Dessa innehåller följande: Vetemjöl, socker, margarin, sirap, ägg, bikarbonat och kryddor.
Sedan 1892 har snällheten regerat i södra norrland. Folk i grannsocknarna var förbryllade. ”Snäll?” fnös man. ” En dag kom en man från storstaden och ville inte ge sig av förrän han tagit reda på hemligheten bakom snällheten. I flera veckor smög han omkring på gårdarna och tillslut hittade han den: Varje måltid avslutades med en pepparkaka – till och med för korna.
Och visst tror vi på att pepparkakor gör dig snäll.
Vissa behöver kanske bara en, medan andra behöver en hel burk…
Pepparkakan är kronjuvelen i bagerisamlingen. De gyllenbruna kakorna handplockas från plåtarna till burken. Den välbekanta doften av ingefära och kanel, den höga kvaliteten på råvarorna och avsaknaden av transfetter och konserveringsmedel gör den till en naturlig pepparkaka.
Det äldsta pepparkaksreceptet i Norden är spårat till det Danska hovet på 1490-talet. Redan på medeltiden knaprade nunnorna i Vadstena kloster pepparkakor för glatta livet. De kallades då ”medicinplättar” och sades vara bra mot allt från depression till svagsynthet. Ingredienserna hade rykte om sig att bota diverse åkommor: peppar mot psykiska sjukdomar, ingefära mot tröga magar och tandvärk, kardemumma mot blåmärken och kryddnejlika mot kalla fötter. Dessutom sades det ha samma effekt som ostron för männens ”kärleksförmåga”…
Vad som stämmer är än idag inte vetenskapligt bevisat.

 

Arbrå Ångbageri – sedan 1892

Redan 1892 gick ugnarna varma på Arbrå Ångbageri. Till en början såldes dagsfärska matbröd, vetebröd och andra bullar i caféet intill och så fortsatte det år efter år. Under det färgstarka 1980-talet bestämde man sig för att gå över till att bara producera skorpor och den stora succén: pepparkakan.
Genom åren har pepparkakorna på Arbrå Ångbageri bakats av bland annat herr Bylén, som följdes av en herr Nilsson sedan en herr Fernkvist och så en herr Österlind. Hos Österlind arbetade en flitig bagarlärlig vid namn Harry Lindblom som 1945 hade lyckan att ta över bageriet tillsammans med sin bror Karl. Efter lång och trogen tjänst lämnade Harry så småningom över kaveln till sina båda söner Ulf och Per Lindblom.
Så våren 2010 hände något i bageriet. Verksamheten flyttades till Bollnäs och de gamla grå stålskåpen antog en lackrosa ton. Två färgglada bagarinnor – fru Abrahamsson och fru Erlandsson tog plats vid bakborden och doften av ingefära och kanel blandades med nya tider. Historien sitter kvar i väggarna och kakorna är fortfarande lika goda, men idag är det Petra Abrahamsson och Camilla Erlandsson som driver Arbrå Ångbageri och producerar sju sorters kakor som uppskattas för sin goda smak, bra råvaror och hemliga recept.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar