fredag 7 juni 2013

ST Dupont - tändare

Även om du inte är rökare kan det vara bra att ha en tändare hemma. Kan vara bra att kunna erbjuda gäster eld, ifall de vill gå ut och röka. Det är då roligt att kunna plocka fram en liten finare tändare än de plastiga som finns i vanliga butiker. Problemet är att finna en bra tändare i det stora sortimentet till ett acceptabelt pris. Tändarna kan bli hur dyra som helst. Jag har valt en enkel i rostfritt från ST Dupont.

ST Dupont är en tillverkare av tändare, pennor, handväskor, parfymer, cigarett. Företaget har tillverkat lyxvaror sedan 1872 då det grundades av Simon Tissot-Dupont. Simon Tissot-Dupont född i Savoy 1847. S.T. Dupont fått sina initialer från honom.
Simon Tissot grundade ett bolag som förstördes i en brand 1872. Samma år köpte han en verkstad som gjorde portföljer i läder för diplomater och affärsmän. År 1884 blev Simon Tissot-Dupont leverantör till en av världens största butiker - Les Grands Magasins du Louvre - samtidigt som han underhöll sin privata kundkrets.
Simon Tissot-Dupont överlämnade sitt företag till sina söner 1919, Lucien och Andre. Aktiviteten var inriktad på resväskor och tillbehör. Högt kvalificerade hantverkare var anställda och patent togs ut för att skydda industriella hemligheter. Tvåhundrafemtio anställda och 17 olika handlare var inblandade i tillverkningen, inklusive guldsmeder, träarbetare, gravörer, hantverkare av läder, lackarbetare, låssmeder. S.T. Dupont flyttade sina verkstäder från rue Dieu i Paris tillbaka till familjens hemstad Faverges i Savoy 1924.
1929 var Lucien Tissot Dupont inbjuden till New York av Louis Cartier att presentera sina väskor i deras 5th Avenue butik. På fartyget till New York läste om Wall Street-kraschen. År 1971 köpte Gillette 48 % av beståndet av ST Dupont. År 1987 såldes ST Dupont till Dickson Concepts.
Sedan dess har Dupont producerat tändare, pennor, plånböcker, klockor, cigarett (gjord av Philip Morris International) och dofter. Den kontrollerar för närvarande 70 % av den lyxmarknaden. Den första S.T. Dupont seriellt producerade skapades i 1941, och var gjord av aluminium och mässing. Från 1958-1963 konstruerades alla tändare av 18K massivt guld med 3 % mässing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar