onsdag 5 juni 2013

La Marzocco GS3 - hemmabaristans dröm


Min Krups

Tidigare har jag skrivit att jag gillar te. Tycker även om kaffe i alla dess former, brygg, espresso, cappuccino. För att få njuta av ett bra kaffe måsta man ta hänsyn till vissa saker. Först måste ett bra kaffe väljas, företrädesvis inhandlas kaffebönor. Nu finns det stort utbud av bönor även i vanliga livsmedelsbutiker. Sedan maler man kaffet så nära inpå bryggningen som möjligt. Alltid färskt kranvatten. Även maskinen du använder är viktig. Den måste få vattnet till rätt temperatur och jobba upp trycket. Nu har jag en kombinationsmaskin från Krups. Klarar både bryggkaffe, espresso och cappuccino. Haft denna från 1998. Visst, det är en kompromiss. Den är bra på bryggkaffe och espresso men lite sämre på att få till mjölken.


Drömmen är att kunna införskaffa en mer professionell maskin, gärna då en La Marzocco GS3. Detta är det ultimata för den seriösa hemmabaristan. Men den kostar ett antal tusenlappar så det är inte det första man lägger pengarna på. Men någon gång kan det bli verklighet. Får lägga upp en plan…..


La Marzocco



La Marzocco GS3



Höjd: 35,5 cm
Bredd: 40 cm
Djup: 53 cm
Vikt: 33 kg
  

 







Under det första kvartalet av förra seklet, gjordes flera försök att göra "espresso" maskiner i Italien. De kan betraktas som stamfäder för espressomaskiner  idag. De var utrustade med varmt vatten och ånggeneratorer, och höga vertikala pannor.
De tillverkare, förutom att vara duktiga hantverkare, var pionjärer övervann de svårigheter de ställdes inför på den tiden. Giuseppe Bambi var medlem av denna lilla grupp av pionjärer. Hans starka personlighet och viljan att skapa något eget ledde så småningom till inrättande av en liten verkstad och sin egna verksamhet.
Efter att ha producerat ett fåtal modeller som kallas "Fiorenza" för en kund, i samarbete med sin bror Bruno, började han designa och bygga kaffemaskiner själv. Officina Fratelli Bambi grundades 1927. Förutom att utforma maskiner, producerade de varje del och monterade maskinerna samt sålde dem. Giuseppe Bambi antog symbolen för "Marzocco", ett lejon med den florentinska liljan, synonymt med seger och triumf, och döpte sitt företag La Marzocco.

Med ankomsten av fascismen och förändringens vindar avspeglas i stilarna också. La Marzocco, fortsätter att tillverka maskiner med en vertikal panna men började utforma en mer linjär och avskalat chassi.
Antalet koppar kaffe som man drack på kaféer växte långsamt men konstant så att behovet uppstod att minska måtten och förbättra produktionen av kaffemaskiner.
Den 25 februari 1939 registrerades Giuseppe Bambis patentet för ett projekt för första espressomaskin med en horisontell panna. Detta nya arrangemang innebar alla bryggare kan ordnas i en linje, vilket gör det möjligt att passa in i ett större antal och gör det enklare och snabbare att använda dem.


Under andra världskriget kom produktionen att avstanna. Vid slutet av kriget var de ekonomiska utsikter dunkla och svårigheter att skaffa maskiner och råvaror tvingade La Marzocco att börja om på nytt. Men den entreprenörsanda  Bambi bröderna hade ledde till registrering av ett nytt patent  1945. Patentet gälde en halvautomatisk mekanism som förenklade för baristan och som släppte trycket från portafiltret.
Under 1950 användes spakmaskiner, som genom en fjäder aktivera en kolv, pressar vattnet genom kaffet med cirka 10 atmosfärer. Denna teknik inte bara förändrade den traditionella metoden för kaffe den förvandlade smaken. "Crema" kom in i bilden och blir en standard i espresso. För minska den fysiska ansträngningen som krävdes av en barista så tillsattee en elektriskt driven växelmotor. Detta ledde till den första maskinen med automatiskt vattentryck.
År 1961 var företagets nya huvudkontor byggs i bergen med utsikt över Florens.
Efter översvämning av Florens 1966 påverkdes inte La Marzocco direkt men ställdes inför en komplicerad ekonomisk situation, eftersom kunder i de översvämmade områdena har laglig rätt att skjuta upp betalningar, medan bolaget måste fortsätta att göra sin egen betalningar. Tålamod och uthållighet gjorde det möjligt att gå vidare och 1970, introducerade La Marzocco GS-serien.
GS-serien visade sig vara revolutionär i införandet av två oberoende pannor, en för varmvatten och ånga och den andra för att extrahera kaffe, den första maskinen i sitt slag i Italien och utomlands. Oberoende pannor, vilket är standardteknik i La Marzocco. Detta ger lättillgänglig ånga eller hett vatten utan att störa temperaturen på vattnet som används för kaffe extraktion. GS, på italienska, betyder "gruppo Saturo" eller mättad. Bryggare fästes direkt till pannan och deras form har utformats för att skapa en kammare så att vattnet cirkulerar kontinuerligt, så att konstant temperatur hålls, en viktig faktor för att göra högsta kvalitet kaffe.
Införandet av GS blev en omedelbar succé i Italien och utomlands, vilket leder till en slags legend. GS-serien följdes av nya konstruktioner och maskiner som innehåller den ursprungliga GS-teknik, inklusive GS-2, Linea och FB/70.
Början i 1995, var La Marzocco företagsstruktur omorganiseras, inklusive produktion, förvaltning och teknisk assistans. Företaget tog på kvalificerade tekniker och tvåspråkig personal för att främja affärer med utländska marknader, och etablerat en framgångsrik marknadsföring och försäljning kontor i Milano, Italien.

Från 2000-2008 var La Marzocco officiell espressomaskin av World Barista Championship (WBC).
GB / 5 infördes 2005, följt av FB/80 2006, och GS / 3 år 2007, praktiskt taget en hemmamaskin med professionell teknik. Var och en av dessa maskiner är utrustade med PID temperaturkontroll, knappsatser, multifunktions och digitala displayer.
Den mekaniska "paddel", som ursprungligen lanserades med GS-serien, återinfördes i slutet av 2008 på alla vanliga maskiner och möjliggör mjuk pre-infusion så baristan kan ta fram det bästa av espressoblandningarna.
Efter omstrukturering, flyttade La Marzocco till nya förbättrade anläggningar, 30 km norr om Florens.
The Vulcano kvarn, förenar La Marzocco distinkta design med Mazzer enastående teknik, introducerades i Milano i oktober 2009 och kommer att vara i produktion under hösten 2010.

"You can learn a technique, but you can only develop passion through dedication, love, pride and respect in your work." - Piero Bambi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar