Har du nu bestämt dig för att spara i aktier. Hur ska du då välja. Kommer inte ge några specifika aktietips men förklara lite hur du kan fundera innan köpet. Det första du kan fråga dig är om du vill göra många affärer eller fåtal affärer. Detta avgör om du ska äga aktierna kortsiktigt eller långsiktigt. Välj sedan att sprida aktierna inom flera branscher. Det viktiga är att aldrig chansa och göra som alla andra. Tycker du att en aktie är för dyr så ska du avstå från köp, oavsett vad andra tycker. Det är enbart du som avgör vilka aktier du ska äga. Glöm aldrig att det INTE är möjligt att hitta kursraketer som stiger 1000% på en natt. Att ha detta som mål gör att du kommer förlora pengar.
När du bestämt vilka aktier du vill köpa är det dags att öppna en depå, kapitalförsäkring eller ISK. Bestäm hur mycket du handla för. Bestäm även hur mycket du är beredd att aktien ska sjunka innan du säljer den och tar förlusten.
För att undersöka aktier kan du använda teknisk analys.
Teknisk analys (TA) är en samlingsbenämning på metoder att utifrån den historiska kursutvecklingen för aktier, valutor, råvaror med mera förutsäga den framtida utvecklingen. Hypotesen är att marknader ofta följer vissa mönster som möjliggör prognoser.
Teknisk analys motiverar inte ett värde utan på hur värdet, som sätts av marknaden, förändras över tiden. Priser antas följa trender som med hög sannolikhet fortsätter i trendens riktning. Ett mål för teknisk analys är att förutse trendbrott.
En gren inom teknisk analys studerar beteendevetenskapliga aspekter och en annan undersöker modeller och system som anger när det är lönsamt att köpa eller sälja.
En teknisk analys skiljer sig från en fundamental analys, som anses ha ett begränsat prognosvärde, då marknaden inte alltid är rationell utan i stor utsträckning styrs av psykologiska faktorer. En aktie kan vara övervärderad enligt en fundamental analys men kursen fortsätter ändå att stiga. Fundamental analys visar sig först efter något halvår eller mer i kurserna.
Den tekniska analysen bemöts av svår kritik, och forskare i den akademiska världen ser den som en pseudovetenskap. Vetenskapliga studier har visat att teknisk analys fungerar ibland men långt ifrån alltid. En svaghet i teknisk analys är den uppsjö av olika metoder där godtyckliga moment ingår som gör det svårt att ange dess tillförlitlighet på grund av metodens mångtydighet. Den kan t o m vara vilseledande på grund av marknadens nyckfullhet och oförutsägbara influenser. En metod går ut på att medelst linjer eller riktningskoefficienter i diagrammet ange trend eller prognos blott med utgångspunkt från tidigare utveckling.
De som förordar teknisk analys framför fundamental analys menar att den bättre följer en akties kursförändringar medan den som vill köpa ett företag eller äga det under en längre tid bör använda sig av fundamental analys.
Inom finansiell teori är den effektiva marknadshypotesen av central betydelse som motsäger användbarheten av teknisk analys. Inom den akademiska världen pågår dock även en diskussion om den hypotesens giltighet.
Modeller, indikatorer och tekniker
- Momentum
- MACD
- Elliotvågor (EWT)
- Fishnet
- Fibonacci-linjer
- Bollingerband
- RSI
- Balansnivå
- Stokastisk oscillator
- Glidande medelvärde
- Neurala nätverk
Fundamental analys
Fundamental analys (FA) kallas aktieanalys som utifrån ett bolags redovisade vinst, omsättning, kassaflöde med mera försöker att prognosticera dess framtida utveckling. Att genomföra en fundamental analys innebär i princip att en företagsvärdering i någon form genomförs, eventuellt en mycket förenklad sådan med enkla nyckeltal. Detta skiljer fundamental analys från teknisk analys där man försöker att förutse den framtida utvecklingen av aktiekurser genom studier av trender i aktiehandeln och gruppbeteenden hos investerarna.
Fundamental analys speglar inte aktiemarknadens förväntningar på aktiekurserna utan utgår från bolagets bedömda ekonomiska prestation. Fundamental analys brukar därför anses ge en bättre vägledning på längre placeringshorisonter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar