fredag 28 juni 2013



Är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär. Gin produceras framför allt i England och används huvudsakligen till drinkar som gin och tonic och Dry Martini. Namnet gin kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets juniperus som är namnet på ensläktet till vilket enbusken hör.

Gin uppfanns i Nederländerna under 1600-talet av doktorn Franciscus Sylvius. Som många olika alkoholsorter så användes gin från början som medicin och användes då på 1600-talet för att behandla problem som njurproblem, gallsten och gikt.

I Storbritannien blev gin mycket populärt sedan det brittiska parlamentet tillät fri produktion av gin samtidigt som man lade tunga skatter på all importerad sprit. Detta skapade en marknad för korn som inte dög att brygga öl på och resultatet blev att tusentals "ginhak" dök upp över hela landet. Av över 15 000 ställen som serverade alkohol, var över hälften "ginhak". Eftersom det var så lätt och billigt att tillverka, producerade man under 1740-talet sex gånger så mycket gin som öl. Detta ledde till att man från statens sida försökte höja skattesatserna även på gin. Mellan åren 1729 och 1751 stiftade man fem lagar vars syfte var att kontrollera konsumtionen av gin. Lagen från 1751, den s.k. "The gin act", blev den effektivaste och tvingade bland annat tillverkarna att bara sälja gin från licensierade återförsäljare, vilket inte hade den effekt som myndigheterna förväntat sig, utan människor började tillverka egen gin.

När man destillerar gin använder man en speciell typ av kolonnapparat som kallas Coffey-destillator efter en irländare vid namn Aeneas Coffey som uppfann och tog patent på apparaten.

Olika sätt att smaksätta gin på är med essenser, rackning och steeping.

Vid smaksättning använder man främst koriander tillsammans med enbären. Dessutom används ofta till exempel apelsin, citron, kanel och angelikarot. Smaksättningen kan gå till på olika sätt. De vanligaste alternativen är att man antingen blandar aromämnen med en mindre mängd sprit som man mixar ihop till ett så kallat maccerat. Detta fungerar sedan som en sorts koncentrat som man smaksätter den neutrala basspriten med. Det andra alternativet är att man lägger aromämnena i en korg längst upp inuti destillatorn, och spriten smaksätts när spritångorna passerar korgen. Denna metod kallas rackning.

London dry gin

Den vanligaste typen av gin och är det man i allmänhet får när man frågar efter gin. Smaken är torr och spriten är klar.

Plymouth gin

Är mildare än London dry gin.

Old tom gin

Är sötad med socker och används speciellt i drinken Tom Collins.

Golden gin

Är gin lagrad kort tid på ekfat.

Genever

Är det holländska ursprunget till gin. Har smak av enbär och citrus och är lite oljigare eftersom den lagras på fat av gran.

Den mest klassiska drinken mer gin är Dry Martini. I denna ingår förutom gin, vermouth. Antingen väljer du den franska Noilly Prat eller den italienska Martini Blanco. Blir en liten skillnad i smak. Finns många recept på vilken blandning som är den idealiska, allt från 4 till 1 till 100 till 1. Vissa ska nog inte tas på allvar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar