Är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär. Gin
produceras framför allt i England och används huvudsakligen till drinkar som gin
och tonic och Dry Martini. Namnet gin kommer från det nederländska namnet genever,
som i sin tur kommer från latinets juniperus som är namnet på ensläktet
till vilket enbusken hör.
Gin uppfanns i Nederländerna under 1600-talet av
doktorn Franciscus Sylvius. Som många olika alkoholsorter så användes gin från
början som medicin och användes då på 1600-talet för att behandla problem som njurproblem,
gallsten och gikt.
I Storbritannien blev gin mycket populärt sedan det
brittiska parlamentet tillät fri produktion av gin samtidigt som man lade tunga
skatter på all importerad sprit. Detta skapade en marknad för korn som inte dög
att brygga öl på och resultatet blev att tusentals "ginhak" dök upp
över hela landet. Av över 15 000 ställen som serverade alkohol, var över
hälften "ginhak". Eftersom det var så lätt och billigt att tillverka,
producerade man under 1740-talet sex gånger så mycket gin som öl. Detta ledde
till att man från statens sida försökte höja skattesatserna även på gin. Mellan
åren 1729 och 1751 stiftade man fem lagar vars syfte var att kontrollera
konsumtionen av gin. Lagen från 1751, den s.k. "The gin act", blev
den effektivaste och tvingade bland annat tillverkarna att bara sälja gin från
licensierade återförsäljare, vilket inte hade den effekt som myndigheterna
förväntat sig, utan människor började tillverka egen gin.
När man destillerar gin använder man en speciell typ
av kolonnapparat som kallas Coffey-destillator efter en irländare vid namn Aeneas
Coffey som uppfann och tog patent på apparaten.
Olika sätt att smaksätta gin på är med essenser,
rackning och steeping.
Vid smaksättning använder man främst koriander
tillsammans med enbären. Dessutom används ofta till exempel apelsin, citron,
kanel och angelikarot. Smaksättningen kan gå till på olika sätt. De vanligaste
alternativen är att man antingen blandar aromämnen med en mindre mängd sprit
som man mixar ihop till ett så kallat maccerat. Detta fungerar sedan som en
sorts koncentrat som man smaksätter den neutrala basspriten med. Det andra
alternativet är att man lägger aromämnena i en korg längst upp inuti destillatorn,
och spriten smaksätts när spritångorna passerar korgen. Denna metod kallas
rackning.
London dry
gin
Den vanligaste typen av gin och är det man i allmänhet
får när man frågar efter gin. Smaken är torr och spriten är klar.
Plymouth gin
Är mildare än London
dry gin.
Old tom gin
Är sötad med socker och används speciellt i drinken Tom
Collins.
Golden gin
Är gin lagrad kort tid på ekfat.
Genever
Är det holländska ursprunget till gin. Har smak av enbär
och citrus och är lite oljigare eftersom den lagras på fat av gran.
Den mest klassiska drinken mer gin är Dry Martini. I
denna ingår förutom gin, vermouth. Antingen väljer du den franska Noilly Prat
eller den italienska Martini Blanco. Blir en liten skillnad i smak. Finns många
recept på vilken blandning som är den idealiska, allt från 4 till 1 till 100
till 1. Vissa ska nog inte tas på allvar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar