måndag 24 juni 2013

Frilly Cake - maffig tårta med jordgubbar


Frilly Cake är en amerikansk skapelse. Frill betyder volang eller krås och det har den här tårtan. Lite pyssel, men med glimten  i ögat så blir den här tårtan festens snackis. Förvara gärna tårtan svalt men inte för kallt för då stelnar frostingen. Gör bottnarna och fyllningen och lägg ihop tårtan dagen före. Gör marängsmörkrämen samma dag och garnera med den.
 
Botten:                                              Jordgubbsmousse:
100gr smör                                        500gr jordgubbar
4 ägg                                                 1,5 dl florsocker
4 dl strösocker                                  1 vaniljstång
1 vaniljstång                                     400gr cream cheese (rumstemperatur)
2 dl mjölk                                         2 tsk gelatinpulver + 4 msk kallt vatten
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
 
Marängsmörkräm:
500gr smör (rumstemperatur)
6 äggvitor
5 dl strösocker
1 krm salt
1 msk pressad citronsaft
karamellfärg
 
 
 


Botten: Sätt ugnen på 175grader. Smörj och mjöla två runda formar. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker med vaniljfröna krämigt med elvisp. Rör i mjölken och smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål, vänd i dem i äggsmeten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 - 40 minuter. Låt dem svalna.
 
 
 
 
 
 




Jordgubbsmousse: Hacka jordgubbarna grovt. Lägg dem i en stor skål. Tillsätt florsocker och vaniljfrön och blanda väl. Vispa i cream chees med elvisp. Lös upp gelatinpulvret i kallt vatten några minuter. Blanda noga in det och ställ i kyl i cirka 1 timme.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Marängsmörkräm: Vispa smör krämigt med elvisp. Sjud vatten i en kastrull. Sätt över en värmetålig skål i metall som passar i kastrullen. Lägg i äggvitor, socker, salt och citron i bunken och vispa kraftigt tills marängsmeten uppnår 65grader. Ta skålen från värmen, droppa i karamellfärg till önskad färg och fortsätt vispa med elvisp till en fluffig maräng. Tillsätt en klick smör i taget och fortsätt vispa tills allt smör är väl blandat med marängen och du har en slät fast rosa kräm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 










Montering: Dela bottnarna i två delar vardera och skär till dem ovanpå så att de är helt släta. Lägg en av de understa på ett fat. Fördela sedan moussen mellan bottnarna och sätt ihop dem med en pinne i mitten så håller de ihop bättre. Bred ett lager smörkräm över hela tårtan. Fyll resten i en sprits. Spritsa på tårtans kanter i långa vertikala rader genom att föra spritsen fram och tillbaka i ca 2 cm långa rörelser så att du får ett fint mönster. Fortsätt ända upp och gör sedan nästa "stapel" bredvid tills du har täckt hela tårtan. Spritsa ett mönster som en kant ovanpå högst upp på tortans topp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar