SALMA anses
av många kända kockar vara den bästa laxen i världen. Den är förpackad i
skyddande paket med färskhetsgaranti.
För att
upprätthålla kvaliteten ställs höga krav på hygien under produktionen och en
skonsam hantering av produkten genom hela kedjan. Bearbetningen bidrar till att
SALMA behåller sin röda färg under hela hållbarhetstiden. Laxen fileas omgående
och ger SALMA dess otroliga konsistens med fast och fint i kött.
Från
det att laxen simmar i havet tills den är färdigpaketerad tar det högst 4
timmar. Detta ger SALMA-laxen en unik kvalitet och god smak. SALMA innehåller
de allra bästa råvarorna från kustområdet kring norska Bømlo. SALMA både odlas
och förädlas i Norge. Tack vare full spårbarhet genom hela kedjan säkerställs
SALMA laxen kvalitet och ursprung.
Låt dig
inspireras av SALMA, en färsk laxloin av bästa sashimikvalitet. Kanske
upptäcker du den femte smaken – umami. Den är svår att definiera men det finns
mängder av den i lax. Umami betyder välsmakande och aptitretande.
SALMA farmas
upp så nära det vilda man kan komma i kassar som är ute i havs- gapet med rent
och frisk atlantvatten där laxen simmar med gott om utrymme.
Vi tar inte
naturen i anspråk utan låter odlingsplatserna ständigt variera och med ett djup
på inte sällan över 300 meter så sker ingen påverkan av havsbotten. Ett isande
kallt klimat med syrerikt vatten ger våra laxar absoluta bästa förutsättningar!
Laxen
utfodras med en blandning av fiskråstoff och vegetabilisk naturlig föda. Oftast
så tar man filèrens från den Norska fiskindustrin och gör till foder åt SALMA.
Några frågor
och svar från http://www.salmalax.se/index.php?page=about_salma&tab=questions
Vad är SALMA?
SALMA är en laxfilé av yppersta
superiorkvalitet och namnet SALMA är helt enkelt ett varumärke. Ingen annan
laxfilé kan använda namnet SALMA.
På SALMA-paket står det
«loin». Vad betyder det egentligen?
Loin är det bästa av det bästa, dvs. laxens
inner- och ytterfilé. SALMALAX är skinn- och benfri, redo att användas.
Är det någon skillnad på
backloin och bellyloin?
Ja. Backloin är ryggpartiet på laxfilén och
bellyloin buk filén. Utseendet och storleken på bitarna skiljer sig något och
fettprocenten är lite högre i buk filén (1-2 procent).
Vad gör SALMA så speciell
jämfört med annan laxfilé?
SALMA är ett kvalitetshantverk. Att det bara
går fyra timmar från det att laxen simmar i vattnet tills den förädlats och
paketerats gör SALMA unik.
Hur lång hållbarhet har
SALMA?
Rätt förvarad håller SALMA i 10 dagar och
datumstämpeln anger vilket datum som gäller. Vår garanti gäller lika hög
kvalitet 10 dagar!
Går SALMA att frysa?
Ja. SALMA går att frysa.
Vad har SALMA för
näringsinnehåll?
Näringsinnehållet i en bit SALMA på 100 gram
fördelar sig enligt följande: Energi 834 Kj, 19,5 procent protein, 0 procent
kolhydrater och 13-15 procent fett.
Hur mycket Omega 3
respektive Omega 6 finns det i SALMA?
SALMA innehåller i genomsnitt 3 gram Omega 3
per 100 gram respektive 1,6 gram Omega 6 per 100 gram. Detta innebär att en
portionsbit på cirka 150 gram täcker ungefär en tredjedel av Omega 3-behovet
per vecka.
När lanserades SALMA i
Norge?
SALMA lanserades i Norge 2007.
SALMA lanserades i Sverige & Frankrike
2010
Går SALMA att köpa i hela
Sverige?
Nej, SALMA går idag att köpa i ca. 120.
butiker. Du hittar din närmaste SALMA butik på www.salmalax.se.
Dock kan ALLA butiker i Sverige i dag beställa hem SALMA.(Be gärna
din handlare att dem skall ta hem åt er)
Hur stora är laxynglen när
de placeras ut i odlingarna till havs?
Normalt varierar vikten från 60 till 200
gram.
Kan inte laxynglen lätt
rymma från odlingsburarna när de är så små?
Nej. Maskorna i näten är anpassade till
storleken på laxynglen. Många kontroller har gjorts för att säkerställa att
ynglen inte kan ta sig ut genom näten.
Hur lång tid tar det för
laxen att bli fullvuxen och redo för slakt?
När laxen varit i burarna i omkring 18
månader är den redo för slakt.
Används antibiotika i
uppfödningen av SALMA?
Nej. Bremnes Seashore AS använde antibiotika
för sista gången 1992.
Används konstgjorda
tillsatser i uppfödningen av SALMA?
Nej. SALMA är rakt igenom en ren och
naturlig produkt som helt saknar tillsatser.
Vad är en odlingsbur?
En odlingsbur är ett slags garnpåse som går
djupt ner i havet och bärs upp av flytelement i en ram – som regel
cirkelformade. Näten är gjorda av garn som formats som en stor säck.
Är det inte väldigt trångt
för laxen i odlingsburarna?
Nej. All lax som används till SALMA har gott
om plats. Detta är viktigt för att inte fisken ska bli stressad. I Norge är det
enligt lag tillåtet att ha upptill 25 kilo lax per kubikmeter men för SALMA
håller vi oss till högst 10-12 kilo per kubikmeter, vilket motsvarar omkring 1
procent lax och 99 procent vatten.
Dessutom används uppemot 50 meter djupa nät
så att laxen kan välja att vara där havstemperaturen är som mest gynnsam,
oavsett om det är sommar eller vinter. Laxen trivs bäst i temperaturer på
mellan 6 och 14 grader.
Vilket slags foder används
i laxuppfödningen?
Fodret som används bygger på ett eget recept
för att återigen bidra till att säkerställa god fiskhälsa, bra tillväxt, låg
foderfaktor och därmed bästa kvalitet på laxen. Laxen som blir SALMA utfodras
mer varsamt då man vil ha fisken på jakt etter sin föda!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar