tisdag 25 juni 2013

Salma - bästa laxen?


 
SALMA anses av många kända kockar vara den bästa laxen i världen. Den är förpackad i skyddande paket med färskhetsgaranti. 
För att upprätthålla kvaliteten ställs höga krav på hygien under produktionen och en skonsam hantering av produkten genom hela kedjan. Bearbetningen bidrar till att SALMA behåller sin röda färg under hela hållbarhetstiden. Laxen fileas omgående och ger SALMA dess otroliga konsistens med fast och fint i kött.
Från det att laxen simmar i havet tills den är färdigpaketerad tar det högst 4 timmar. Detta ger SALMA-laxen en unik kvalitet och god smak. SALMA innehåller de allra bästa råvarorna från kustområdet kring norska Bømlo. SALMA både odlas och förädlas i Norge. Tack vare full spårbarhet genom hela kedjan säkerställs SALMA laxen kvalitet och ursprung.
Låt dig inspireras av SALMA, en färsk laxloin av bästa sashimikvalitet. Kanske upptäcker du den femte smaken – umami. Den är svår att definiera men det finns mängder av den i lax. Umami betyder välsmakande och aptitretande.
SALMA farmas upp så nära det vilda man kan komma i kassar som är ute i havs- gapet med rent och frisk atlantvatten där laxen simmar med gott om utrymme.
Vi tar inte naturen i anspråk utan låter odlingsplatserna ständigt variera och med ett djup på inte sällan över 300 meter så sker ingen påverkan av havsbotten. Ett isande kallt klimat med syrerikt vatten ger våra laxar absoluta bästa förutsättningar!
Laxen utfodras med en blandning av fiskråstoff och vegetabilisk naturlig föda. Oftast så tar man filèrens från den Norska fiskindustrin och gör till foder åt SALMA.
 
 
Vad är SALMA?
SALMA är en laxfilé av yppersta superiorkvalitet och namnet SALMA är helt enkelt ett varumärke. Ingen annan laxfilé kan använda namnet SALMA.
På SALMA-paket står det «loin». Vad betyder det egentligen?
Loin är det bästa av det bästa, dvs. laxens inner- och ytterfilé. SALMALAX är skinn- och benfri, redo att användas.
Är det någon skillnad på backloin och bellyloin?
Ja. Backloin är ryggpartiet på laxfilén och bellyloin buk filén. Utseendet och storleken på bitarna skiljer sig något och fettprocenten är lite högre i buk filén (1-2 procent).
Vad gör SALMA så speciell jämfört med annan laxfilé?
SALMA är ett kvalitetshantverk. Att det bara går fyra timmar från det att laxen simmar i vattnet tills den förädlats och paketerats gör SALMA unik.
Hur lång hållbarhet har SALMA?
Rätt förvarad håller SALMA i 10 dagar och datumstämpeln anger vilket datum som gäller. Vår garanti gäller lika hög kvalitet 10 dagar!
Går SALMA att frysa?
Ja. SALMA går att frysa.
Vad har SALMA för näringsinnehåll?
Näringsinnehållet i en bit SALMA på 100 gram fördelar sig enligt följande: Energi 834 Kj, 19,5 procent protein, 0 procent kolhydrater och 13-15 procent fett.
Hur mycket Omega 3 respektive Omega 6 finns det i SALMA?
SALMA innehåller i genomsnitt 3 gram Omega 3 per 100 gram respektive 1,6 gram Omega 6 per 100 gram. Detta innebär att en portionsbit på cirka 150 gram täcker ungefär en tredjedel av Omega 3-behovet per vecka.
När lanserades SALMA i Norge?
SALMA lanserades i Norge 2007.
SALMA lanserades i Sverige & Frankrike 2010
Går SALMA att köpa i hela Sverige?
Nej, SALMA går idag att köpa i ca. 120. butiker.  Du hittar din närmaste SALMA butik på www.salmalax.se.  Dock kan ALLA butiker i Sverige i dag beställa hem SALMA.(Be gärna din handlare att dem skall ta hem åt er)
Hur stora är laxynglen när de placeras ut i odlingarna till havs?
Normalt varierar vikten från 60 till 200 gram.
Kan inte laxynglen lätt rymma från odlingsburarna när de är så små?
Nej. Maskorna i näten är anpassade till storleken på laxynglen. Många kontroller har gjorts för att säkerställa att ynglen inte kan ta sig ut genom näten.
Hur lång tid tar det för laxen att bli fullvuxen och redo för slakt?
När laxen varit i burarna i omkring 18 månader är den redo för slakt.
Används antibiotika i uppfödningen av SALMA?
Nej. Bremnes Seashore AS använde antibiotika för sista gången 1992.
Används konstgjorda tillsatser i uppfödningen av SALMA?
Nej. SALMA är rakt igenom en ren och naturlig produkt som helt saknar tillsatser.
Vad är en odlingsbur?
En odlingsbur är ett slags garnpåse som går djupt ner i havet och bärs upp av flytelement i en ram – som regel cirkelformade. Näten är gjorda av garn som formats som en stor säck.
Är det inte väldigt trångt för laxen i odlingsburarna?
Nej. All lax som används till SALMA har gott om plats. Detta är viktigt för att inte fisken ska bli stressad. I Norge är det enligt lag tillåtet att ha upptill 25 kilo lax per kubikmeter men för SALMA håller vi oss till högst 10-12 kilo per kubikmeter, vilket motsvarar omkring 1 procent lax och 99 procent vatten.
Dessutom används uppemot 50 meter djupa nät så att laxen kan välja att vara där havstemperaturen är som mest gynnsam, oavsett om det är sommar eller vinter. Laxen trivs bäst i temperaturer på mellan 6 och 14 grader.
Vilket slags foder används i laxuppfödningen?
Fodret som används bygger på ett eget recept för att återigen bidra till att säkerställa god fiskhälsa, bra tillväxt, låg foderfaktor och därmed bästa kvalitet på laxen. Laxen som blir SALMA utfodras mer varsamt då man vil ha fisken på jakt etter sin föda!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar