onsdag 19 juni 2013

Léopold Gourmel - en trevlig cocnac


När jag ska sitta och njuta av en bra bok passar det bra att sippa på en god cognac. En av mina favoriter är Léopold Gourmel. Finns på Systembolaget, oftast i beställningssortimentet. Denna är en L´Age de Fleurs.

Huset Léopold Gourmel grundades 1979. Caroline Voisin och hennes far Pierre var från början hobbyproducenter som tjänade pengar på Volvo men lade ner sin kärlek på sitt destillat. Verksamheten är inte längre hobbyartad men bygger på stor kärlek till cognac. Namnet på cognacen kommer från Carolines farfar. På grund av finansiella problem under 1990-talet tvingades Pierre sälja, men stannade kvar som ansvarig. Pierres svärson Oliver Blanc lyckades köpa tillbaka huset Gourmel. Tillsammans fortsatte de att utveckla kvaliten.
Familjen är kontroversiell. Många skrattar åt dem, men många hyllar deras produkter. De bryter mot gamla traditioner. Cognacen tillverkas mer som om det vore vin. De blandar aldrig cognac från olika årgångar och områden. Spriten köps in från ekologiska producenter i Fins Bois.
Varje årgång buteljeras för sig. Socker och sockerkulär är förbjudna. Den blir då ljus till färgen. Ekfaten kommer från Loiredalen. Lagras först på nya fat i 8-9 månader, sedan gamla fat i 4-15 år för mognad. Sist i 1,5-7 år för att reducera alkoholhalten. Andra producenter tillsätter destillerat vatten för att reducera alkoholhalten. Gourmel har en blandning av cognac och vatten på 18% som blandas i under lång tid tills 40% uppnås.
Stilen märks i doft och smak. Doften brukar vara blommig och frisk, toner av vanilj, honung, mandel och grapefrukt. Doften påminner mer on vin. Samma inslag i smaken. Gourmel använder namn på cognacen för att beskriva de olika åldrarna istället för Napoléon, XO osv.

All cognac är sprit i välrdsklass/helt enastående sprit.
Följande finns:

L´Age de Fleurs Fins Bois (nr 83355, 1099kr), jämförs med XO. Lagringstid 10-13 år. Alkoholhalt: 42%.
Doft: blommig, tropisk fruktig, nyansrik, jordig, toner av viol, akacia och honung.
Smak: rik, torr, frisk, koncentrerat fruktig, oljig, ton av citron och smör. Eftersmaken är explosiv. Träsmak och sötma saknas.

Quintessence Fins Bois (nr 83043, 3449kr). Ca: 20 år vid bulekjering. Alkoholhalt: 44%.
Doft: Blommig, men mer honung, torkade aprikoser och kaffe.
Smak: rik, mjuk och elegant med toner av honung, kryddor och fat. Mycket lång och explosiv eftersmak.

L´Age des Epices Fins Bois (nr 83010, 1599kr), motsvarar extra. Lagrad 20 år. Alkoholhalt: 43%.
Doft: enormt rik, blommig, intensivt kryddig med toner av ek, honung, vanilj, smörkola och frukter.
Smak: koncentrerad, frisk, blommig, torr, oerhört längd.

L ´Age de Fruit Fins Bois (nr 83200, 699kr). Lagrad 7-9 år på nya fat.
Doft: frisk, druvlik och fruktig med toner av grapefrukt, plommon och aprikos.
Smak: fruktig, nästan vinliknande, mjuk, oljig, toner av honung, apelsinskal, banan och hö. Lång och elegant eftersmak.


God njutning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar