Tycker om att njuta av en glass som efterrätt, men det
finns inte allt för många som jag skulle vilja kalla för glass. Många produkter
har väldigt många ingredienser och tillsatser, vilket är konstigt då glas är
enkelt att tillverka. Har dock hittat en lokal producent som gör en bra glass.
Nämligen den från Stafsäter gårdsglass.
Stafsäter Gårdsglass, grundat hösten 2011, är ett
litet familjeföretag som erbjuder närproducerad glass av allra högsta kvalitet.
Glassen produceras på mjölk från korna på gården och i den mån det går kommer
också övriga ingredienser från gården eller närliggande granngårdar. Oavsett om
ingredienserna är närproducerade eller inte så är all vår glass gjord på riktiga
råvaror. Finns att köpa i butiker i och runt Linköping.
Glass (från franskans glace, is) är ett fryst
livsmedel vars huvudingredienser traditionellt är socker, äggula samt grädde
eller mjölk. Ingredienserna kan antingen kallvispas eller så sjuds äggula och
socker under vispning. Äggsmeten fryses sedan under omrörning vilket ger en
krämig konsistens. Detta görs lämpligast i en glassmaskin. Går dock att göra
utan maskin, men då får du ta ut glassen med jämna mellanrum och röra runt så
att iskristallerna förstörs.
Fabrikstillverkad glass kan innehålla skummjölk, grädde,
socker, vegetabiliskt fett, glukos-fruktossirap, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel,
sojalecitin, vasslepulver och arom. Vanlig luft är en viktig beståndsdel; i
Sverige finns inga regler för hur mycket luft fabrikstillverkad glass kan
innehålla. Däremot finns tydliga regleringar gällande andra av glassens
beståndsdelar.
Mycket gamla kinesiska skrifter beskriver
glasstillverkning av fruktsaft och snö. I Persiska riket tillverkade man glass
av snö som bevarades under året i kylrum och smaksattes med frukt och
fruktjuice, rosenvatten, saffran och honung. En annan variant tillverkades med
tillsats av mjölk. Redan under Romarriket avnjöts glass; svårigheten att få tag
på snö eller is i medelhavsområdet innebar dock att desserten var reserverad
för privilegierade samhällsgrupper. I Sverige finns glasstillverkning belagt
sedan 1700-talet, bland annat genom recept i Cajsa Wargs kokbok från år 1755.
Från Italien spred sig glassen till Frankrike genom Katarina
av Medici. När hon 1533 gifte sig med den franske prinsen förde hon med sig ett
flertal italienska köksmästare, däribland sockerbagaren Francesco Procopio
Coltelli som brukar räknas som den moderna glassens uppfinnare. Det vanligaste
vid denna tiden var dock fortfarande glass av frusen saft eller fruktpuré.
På 1660-talet öppnades Café Procopé i Paris,
den första glassbaren. Glassätandet blev snart en modefluga bland överklassen
och 1676 kom de franska glass- och lemonadtillverkarna att träda ur
sockerbagarnas skrå och bilda ett eget. René Antoine Ferchault de Réaumur kom
att betyda mycket för glassens utveckling. Han utgav 1734 en skrift om
glasstillverkning, där han beskriver att frysningen måste ske långsamt för att
inte isbitar skall bildas i glassen, och att man måste noggrant blanda glassen
och skrapa loss glass som frusit fast på kärlets väggar för att få en jämn
konsistens. 1751 införde Joseph Gilliers sorbetièren, en träbytta med inre
behållare för glassen. Mellanrummet packades med is och grovt salt och glassen
rördes i byttan till den blev genomfrusen. M. Emy utvecklades i L'Art de
Bien Faire les Glaces d'Office 1768 Gilliers sorbetiér genom att utrusta
den med en vev och skovlar i byttan, så att den kunde vara i jämn rörelse medan
den frös.
Under 1700-talet började glass säljas till allmänheten
i Nordamerika, men det var först på 1800-talet som försäljningen tog fart då
den första grossistfirman startade. På 1800-talet åt man glass vanligtvis på kafé.
1927 uppfanns den moderna glassmaskinen för
massproduktion av glass.
1904 uppfann amerikanen Charles E. Miches glasstruten,
och 1923 uppfann Harry Bur från Ohio glasspinnen, som gjorde glass enklare att
konsumera. Från 1890 finns det första belägget på gatuförsäljning av glass i
Sverige. 1917 öppnade italienaren Pietro Ciprian en glasskiosk vid Sankt
Eriksplan. Snart följdes han av andra glassförsäljare. På 1930-talet började
Mjölkcentralen tillverka glass, och 1935 lanserades Puckstången som den första
glasspinnen i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar