fredag 14 juni 2013

Aktier - ett sätt att tjäna pengar

För att kunna unna sig lite extra i livet behövs en jämn ström av inkomster. Största delen fås antagligen via jobb. Men detta ska täcka månadens räkningar och den ”vanliga” maten. Det som blir över kanske man inte vill bränna på lyxartiklar utan spara för oförutsedda händelser.
Då kan du välja att spara på ett vanligt bankkonto med ränta. Visserligen inte så hög, men ändå. Då är det bättre att handla med aktier. Det viktigaste att komma ihåg är att ditt satsade belopp kan förloras. Det är ingen garanti att det går bra. Den vinst eller utdelning som kan göras på aktier kan användas till att unna sig saker, resten återinvesteras. Själv sköter jag allt detta via internet, hos ”min” internetmäklare, Nordnet.
Det går att skriva hur mycket som helst om aktier och hur det fungerar. Kommer bara ta upp grunderna. Ni som vill veta får leta er fram till en internetmäklare och läsa på om de olika depåerna och deras regler för handel.
En bra bok är Spara smartare, Aktier, fonder och pensioner på internet, av Wilke, Sandén, Malmqvist och Jansson. Utgiven av Nordnet.

Aktie
En aktie är en andel i ett aktiebolag, som motsvarar en kapitalinsats från ägaren, och som bildar bolagets aktiekapital. En aktie är i grunden en rätt till bolagets tillgångar och resultat sedan bolagets fordringsägare fått sitt.
Värdet på en aktie är beroende av bolagets lönsamhet och aktiekapital är därför att betrakta som riskkapital. Aktieägarna har dock begränsat ansvar för bolagets verksamhet i den meningen att de inte kan förlora mer än vad de satsat i bolaget. Aktieinnehavaren kan genom sitt delägarskap i bolaget få en rätt att delta och rösta på bolagsstämmor och ta del av bolagets vinst i form av löpande aktieutdelning. Antalet aktier och aktiekapitalet i bolaget kan förändras vid nyemission, emission och split.
Man skiljer i Sverige mellan A- och B-aktier där A-aktierna berättigar innehavaren till fler röster under omröstningar på bolagsstämman. Ofta motsvarar B-aktien 1/10 A-aktie, men även äldre 1/1000 inflytandegrader förekommer. Detta tillämpas när de ursprungliga aktieägarna vill behålla makten i företaget, men ändå ta in mera riskkapital. Idag får inga aktier med mindre än en tiondels antal röster utges i Sverige.
Bolagsstyrelsen framför en rekommendation till bolagsstämman om aktieutdelningens storlek, men det slutliga beslutet fattas av aktieägarna med enkel majoritet.
Tidigare representerades alla aktier i börsnoterade företag av fysiska papper. I Sverige är sedan 1990 de flesta aktier digitaliserade och omvandlade till registreringsposter hos Euroclear Sweden (tidigare Värdepapperscentralen, VPC). Euroclear har Finansinspektionens uppdrag att föra register över vilka personer som äger aktier i vilka företag. Den som vill äga aktier skaffar sig antingen ett värdepapperskonto (VP-konto) eller en aktiedepå i en bank, då banken i sin tur registrerar innehavet hos Euroclear. Euroclear ser sedan till att ägaren får kallelse till bolagsstämma, utdelning på sina aktier, nya aktier vid split, samt överlämnar innehavarens aktier vid tvångsinlösen, till exempel då ett bolag helt köps upp av ett annat. Mindre, icke börsnoterade aktiebolag är dock ej skyldiga att anlita Euroclear utan kan välja att uppfylla aktiebolagslagens regler genom att notera sina ägares innehav i en aktiebok.
För att förmedlingen av riskkapital mellan företag och en bredare skara investerare ska ske så effektivt som möjligt är det ofta fördelaktigt att vända sig till en organiserad marknadsplats för aktier. Om aktiebolaget är noterat på en aktiebörs kan köpare och säljare enkelt handla med varandra. Den övervägande delen av handeln i svenska aktier sker fortfarande över Stockholmsbörsen. Vid sidan av handeln på Stockholmsbörsen organiseras aktiehandel även lokalt hos värdepappersinstitut och på några mindre marknadsplatser.
När man köper eller säljer aktier kan man i princip handla med enskilda aktier, men det vanligaste är att köpa eller sälja i form av börsposter, dessa är till exempel 100 eller 200 aktier.
Numer är dock handeln med börsposter avskaffat på börsen vilket innebär att man kan handla precis så många aktier som man själv vill. Det är en stor fördel att inte behöva rikta in sig på hela börsposter men det kan samtidigt vara en nackdel att handeln i vissa aktier kan bli mycket begränsad till just antalet aktier. Handlar man få aktier via en bank eller annan kommissionär blir avgiften för köpet (Courtaget) ofta väldigt högt i relation till den totala köpesumman.

Kapitalförsäkring
Kapitalförsäkringar är en placeringsform för såväl företag som privatpersoner, där placeringen skiljer sig från traditionell kapitalvinstbeskattning. Historiskt har denna placeringsform varit fördelaktig för placeringar med en god avkastning då ingen kapitalvinstbeskattning föreligger vid ett inlösen (återköp) av innehavet. En kapitalförsäkring har ett mycket begränsat försäkringsinslag, vilket gör att dess syfte är nästan enbart som "skal" för finansiella placeringar.
Skatten på en kapitalförsäkring räknas i stället som en schablonmässig avkastningsskatt, 27 % av den genomsnittliga statslåneräntan föregående år. Det belopp som beräkningen sker på är försäkringens värde 1 januari. Detta kommer att förändras från och med den 1 januari 2012 i och med det nya investeringssparkontot. Den nya lagen kommer även att förändra beskattningen så att statslåneräntan den 30 november året före beskattningsåret blir basen för kapitalunderlaget. Summan av dessa två belopp multipliceras med 30 % (en höjning från tidigare 27%) och resultatet blir den schablonmässiga avkastningsskatten.
Genom detta har många placerare sett en möjlighet att få ner skatten på sina kapitalvinster, eftersom skatten blir låg – den skatt som togs ut i början av år 2011 blev 0,75% (2,77% x 27%). Året innan var den 0,86% och i januari 2009 togs 1,05% ut som schablonmässig avkastningsskatt. Till detta tillkommer bankens eller försäkringsbolagets avgifter. Vissa banker och försäkringsbolag erbjuder dock kapitalförsäkringen helt utan värdebaserade avgifter, de räknar istället med att tjäna pengar på transaktionsavgifter på de affärer du gör inom ramen för försäkringen.
Kapitalförsäkringar brukar av detta skäl vara attraktiva i tider av börsuppgång. De är dock mindre attraktiva under börsfall, eftersom förlusterna inte är avdragsgilla och försäkringsbolagets kostnader liksom avkastningsskatten kvarstår. Ny lagstiftning, från och med 2008, har stoppat den tidigare möjligheten att dra av förlusten genom att sälja försäkringen.
Investeringssparkontot
Finansdepartementet har utrett kapitalförsäkringens framtid i samband med att man arbetat fram ett förslag till ett nytt investeringssparkonto som föreslås träda i kraft den 1 januari 2012. En lagrådsremiss om kontot lades fram den 16 maj 2011. Förslaget innebär bland annat att schablonskatten för kapitalförsäkring höjs till samma nivå som den som föreslås för investeringssparkontot. Man undanröjer också möjligheten att skatteplanera kring årsskiftet. Förslaget kritiserades hårt av många remissinstanser, bl.a. då man ansåg att schablonskatten höjdes för mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar