fredag 28 juni 2013



Är en destillerad spritdryck smaksatt med enbär. Gin produceras framför allt i England och används huvudsakligen till drinkar som gin och tonic och Dry Martini. Namnet gin kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets juniperus som är namnet på ensläktet till vilket enbusken hör.

Gin uppfanns i Nederländerna under 1600-talet av doktorn Franciscus Sylvius. Som många olika alkoholsorter så användes gin från början som medicin och användes då på 1600-talet för att behandla problem som njurproblem, gallsten och gikt.

I Storbritannien blev gin mycket populärt sedan det brittiska parlamentet tillät fri produktion av gin samtidigt som man lade tunga skatter på all importerad sprit. Detta skapade en marknad för korn som inte dög att brygga öl på och resultatet blev att tusentals "ginhak" dök upp över hela landet. Av över 15 000 ställen som serverade alkohol, var över hälften "ginhak". Eftersom det var så lätt och billigt att tillverka, producerade man under 1740-talet sex gånger så mycket gin som öl. Detta ledde till att man från statens sida försökte höja skattesatserna även på gin. Mellan åren 1729 och 1751 stiftade man fem lagar vars syfte var att kontrollera konsumtionen av gin. Lagen från 1751, den s.k. "The gin act", blev den effektivaste och tvingade bland annat tillverkarna att bara sälja gin från licensierade återförsäljare, vilket inte hade den effekt som myndigheterna förväntat sig, utan människor började tillverka egen gin.

När man destillerar gin använder man en speciell typ av kolonnapparat som kallas Coffey-destillator efter en irländare vid namn Aeneas Coffey som uppfann och tog patent på apparaten.

Olika sätt att smaksätta gin på är med essenser, rackning och steeping.

Vid smaksättning använder man främst koriander tillsammans med enbären. Dessutom används ofta till exempel apelsin, citron, kanel och angelikarot. Smaksättningen kan gå till på olika sätt. De vanligaste alternativen är att man antingen blandar aromämnen med en mindre mängd sprit som man mixar ihop till ett så kallat maccerat. Detta fungerar sedan som en sorts koncentrat som man smaksätter den neutrala basspriten med. Det andra alternativet är att man lägger aromämnena i en korg längst upp inuti destillatorn, och spriten smaksätts när spritångorna passerar korgen. Denna metod kallas rackning.

London dry gin

Den vanligaste typen av gin och är det man i allmänhet får när man frågar efter gin. Smaken är torr och spriten är klar.

Plymouth gin

Är mildare än London dry gin.

Old tom gin

Är sötad med socker och används speciellt i drinken Tom Collins.

Golden gin

Är gin lagrad kort tid på ekfat.

Genever

Är det holländska ursprunget till gin. Har smak av enbär och citrus och är lite oljigare eftersom den lagras på fat av gran.

Den mest klassiska drinken mer gin är Dry Martini. I denna ingår förutom gin, vermouth. Antingen väljer du den franska Noilly Prat eller den italienska Martini Blanco. Blir en liten skillnad i smak. Finns många recept på vilken blandning som är den idealiska, allt från 4 till 1 till 100 till 1. Vissa ska nog inte tas på allvar.


torsdag 27 juni 2013

Ronaldos stenugnsbageri

 
Har ni missat att besöka Ronaldos bageri här i Linköping, så har ni misst något. Finns på Sparregatan, Storgatan och i saluhallen längre ner på Storgatan.
Allt bröd är bakat med surdeg. Klassiska Levainbröd. Valnötsbröd, fruktbröd, solrosbröd, oliv och ostbröd. Allt är otroligt gott. Missa inte att smaka Linköpings godaste bullar, hans kardemummabullar. Rikligt med socker blandat med kardemumma även ovanpå bullen.
Allt är lite dyrare än bröd i mataffären, men det är värt varaenda krona. Börjar du äta dessa bröd så vill du inte h något annat. Jag lovar. 

onsdag 26 juni 2013

Stafsäter - lokalproducerad glass



Tycker om att njuta av en glass som efterrätt, men det finns inte allt för många som jag skulle vilja kalla för glass. Många produkter har väldigt många ingredienser och tillsatser, vilket är konstigt då glas är enkelt att tillverka. Har dock hittat en lokal producent som gör en bra glass. Nämligen den från Stafsäter gårdsglass.

Stafsäter Gårdsglass, grundat hösten 2011, är ett litet familjeföretag som erbjuder närproducerad glass av allra högsta kvalitet. Glassen produceras på mjölk från korna på gården och i den mån det går kommer också övriga ingredienser från gården eller närliggande granngårdar. Oavsett om ingredienserna är närproducerade eller inte så är all vår glass gjord på riktiga råvaror. Finns att köpa i butiker i och runt Linköping.

Glass (från franskans glace, is) är ett fryst livsmedel vars huvudingredienser traditionellt är socker, äggula samt grädde eller mjölk. Ingredienserna kan antingen kallvispas eller så sjuds äggula och socker under vispning. Äggsmeten fryses sedan under omrörning vilket ger en krämig konsistens. Detta görs lämpligast i en glassmaskin. Går dock att göra utan maskin, men då får du ta ut glassen med jämna mellanrum och röra runt så att iskristallerna förstörs.

Fabrikstillverkad glass kan innehålla skummjölk, grädde, socker, vegetabiliskt fett, glukos-fruktossirap, stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel, sojalecitin, vasslepulver och arom. Vanlig luft är en viktig beståndsdel; i Sverige finns inga regler för hur mycket luft fabrikstillverkad glass kan innehålla. Däremot finns tydliga regleringar gällande andra av glassens beståndsdelar.

Mycket gamla kinesiska skrifter beskriver glasstillverkning av fruktsaft och snö. I Persiska riket tillverkade man glass av snö som bevarades under året i kylrum och smaksattes med frukt och fruktjuice, rosenvatten, saffran och honung. En annan variant tillverkades med tillsats av mjölk. Redan under Romarriket avnjöts glass; svårigheten att få tag på snö eller is i medelhavsområdet innebar dock att desserten var reserverad för privilegierade samhällsgrupper. I Sverige finns glasstillverkning belagt sedan 1700-talet, bland annat genom recept i Cajsa Wargs kokbok från år 1755.

Från Italien spred sig glassen till Frankrike genom Katarina av Medici. När hon 1533 gifte sig med den franske prinsen förde hon med sig ett flertal italienska köksmästare, däribland sockerbagaren Francesco Procopio Coltelli som brukar räknas som den moderna glassens uppfinnare. Det vanligaste vid denna tiden var dock fortfarande glass av frusen saft eller fruktpuré.

På 1660-talet öppnades Café Procopé i Paris, den första glassbaren. Glassätandet blev snart en modefluga bland överklassen och 1676 kom de franska glass- och lemonadtillverkarna att träda ur sockerbagarnas skrå och bilda ett eget. René Antoine Ferchault de Réaumur kom att betyda mycket för glassens utveckling. Han utgav 1734 en skrift om glasstillverkning, där han beskriver att frysningen måste ske långsamt för att inte isbitar skall bildas i glassen, och att man måste noggrant blanda glassen och skrapa loss glass som frusit fast på kärlets väggar för att få en jämn konsistens. 1751 införde Joseph Gilliers sorbetièren, en träbytta med inre behållare för glassen. Mellanrummet packades med is och grovt salt och glassen rördes i byttan till den blev genomfrusen. M. Emy utvecklades i L'Art de Bien Faire les Glaces d'Office 1768 Gilliers sorbetiér genom att utrusta den med en vev och skovlar i byttan, så att den kunde vara i jämn rörelse medan den frös.

Under 1700-talet började glass säljas till allmänheten i Nordamerika, men det var först på 1800-talet som försäljningen tog fart då den första grossistfirman startade. På 1800-talet åt man glass vanligtvis på kafé.

1927 uppfanns den moderna glassmaskinen för massproduktion av glass.

1904 uppfann amerikanen Charles E. Miches glasstruten, och 1923 uppfann Harry Bur från Ohio glasspinnen, som gjorde glass enklare att konsumera. Från 1890 finns det första belägget på gatuförsäljning av glass i Sverige. 1917 öppnade italienaren Pietro Ciprian en glasskiosk vid Sankt Eriksplan. Snart följdes han av andra glassförsäljare. På 1930-talet började Mjölkcentralen tillverka glass, och 1935 lanserades Puckstången som den första glasspinnen i Sverige.




tisdag 25 juni 2013

Salma - bästa laxen?


 
SALMA anses av många kända kockar vara den bästa laxen i världen. Den är förpackad i skyddande paket med färskhetsgaranti. 
För att upprätthålla kvaliteten ställs höga krav på hygien under produktionen och en skonsam hantering av produkten genom hela kedjan. Bearbetningen bidrar till att SALMA behåller sin röda färg under hela hållbarhetstiden. Laxen fileas omgående och ger SALMA dess otroliga konsistens med fast och fint i kött.
Från det att laxen simmar i havet tills den är färdigpaketerad tar det högst 4 timmar. Detta ger SALMA-laxen en unik kvalitet och god smak. SALMA innehåller de allra bästa råvarorna från kustområdet kring norska Bømlo. SALMA både odlas och förädlas i Norge. Tack vare full spårbarhet genom hela kedjan säkerställs SALMA laxen kvalitet och ursprung.
Låt dig inspireras av SALMA, en färsk laxloin av bästa sashimikvalitet. Kanske upptäcker du den femte smaken – umami. Den är svår att definiera men det finns mängder av den i lax. Umami betyder välsmakande och aptitretande.
SALMA farmas upp så nära det vilda man kan komma i kassar som är ute i havs- gapet med rent och frisk atlantvatten där laxen simmar med gott om utrymme.
Vi tar inte naturen i anspråk utan låter odlingsplatserna ständigt variera och med ett djup på inte sällan över 300 meter så sker ingen påverkan av havsbotten. Ett isande kallt klimat med syrerikt vatten ger våra laxar absoluta bästa förutsättningar!
Laxen utfodras med en blandning av fiskråstoff och vegetabilisk naturlig föda. Oftast så tar man filèrens från den Norska fiskindustrin och gör till foder åt SALMA.
 
 
Vad är SALMA?
SALMA är en laxfilé av yppersta superiorkvalitet och namnet SALMA är helt enkelt ett varumärke. Ingen annan laxfilé kan använda namnet SALMA.
På SALMA-paket står det «loin». Vad betyder det egentligen?
Loin är det bästa av det bästa, dvs. laxens inner- och ytterfilé. SALMALAX är skinn- och benfri, redo att användas.
Är det någon skillnad på backloin och bellyloin?
Ja. Backloin är ryggpartiet på laxfilén och bellyloin buk filén. Utseendet och storleken på bitarna skiljer sig något och fettprocenten är lite högre i buk filén (1-2 procent).
Vad gör SALMA så speciell jämfört med annan laxfilé?
SALMA är ett kvalitetshantverk. Att det bara går fyra timmar från det att laxen simmar i vattnet tills den förädlats och paketerats gör SALMA unik.
Hur lång hållbarhet har SALMA?
Rätt förvarad håller SALMA i 10 dagar och datumstämpeln anger vilket datum som gäller. Vår garanti gäller lika hög kvalitet 10 dagar!
Går SALMA att frysa?
Ja. SALMA går att frysa.
Vad har SALMA för näringsinnehåll?
Näringsinnehållet i en bit SALMA på 100 gram fördelar sig enligt följande: Energi 834 Kj, 19,5 procent protein, 0 procent kolhydrater och 13-15 procent fett.
Hur mycket Omega 3 respektive Omega 6 finns det i SALMA?
SALMA innehåller i genomsnitt 3 gram Omega 3 per 100 gram respektive 1,6 gram Omega 6 per 100 gram. Detta innebär att en portionsbit på cirka 150 gram täcker ungefär en tredjedel av Omega 3-behovet per vecka.
När lanserades SALMA i Norge?
SALMA lanserades i Norge 2007.
SALMA lanserades i Sverige & Frankrike 2010
Går SALMA att köpa i hela Sverige?
Nej, SALMA går idag att köpa i ca. 120. butiker.  Du hittar din närmaste SALMA butik på www.salmalax.se.  Dock kan ALLA butiker i Sverige i dag beställa hem SALMA.(Be gärna din handlare att dem skall ta hem åt er)
Hur stora är laxynglen när de placeras ut i odlingarna till havs?
Normalt varierar vikten från 60 till 200 gram.
Kan inte laxynglen lätt rymma från odlingsburarna när de är så små?
Nej. Maskorna i näten är anpassade till storleken på laxynglen. Många kontroller har gjorts för att säkerställa att ynglen inte kan ta sig ut genom näten.
Hur lång tid tar det för laxen att bli fullvuxen och redo för slakt?
När laxen varit i burarna i omkring 18 månader är den redo för slakt.
Används antibiotika i uppfödningen av SALMA?
Nej. Bremnes Seashore AS använde antibiotika för sista gången 1992.
Används konstgjorda tillsatser i uppfödningen av SALMA?
Nej. SALMA är rakt igenom en ren och naturlig produkt som helt saknar tillsatser.
Vad är en odlingsbur?
En odlingsbur är ett slags garnpåse som går djupt ner i havet och bärs upp av flytelement i en ram – som regel cirkelformade. Näten är gjorda av garn som formats som en stor säck.
Är det inte väldigt trångt för laxen i odlingsburarna?
Nej. All lax som används till SALMA har gott om plats. Detta är viktigt för att inte fisken ska bli stressad. I Norge är det enligt lag tillåtet att ha upptill 25 kilo lax per kubikmeter men för SALMA håller vi oss till högst 10-12 kilo per kubikmeter, vilket motsvarar omkring 1 procent lax och 99 procent vatten.
Dessutom används uppemot 50 meter djupa nät så att laxen kan välja att vara där havstemperaturen är som mest gynnsam, oavsett om det är sommar eller vinter. Laxen trivs bäst i temperaturer på mellan 6 och 14 grader.
Vilket slags foder används i laxuppfödningen?
Fodret som används bygger på ett eget recept för att återigen bidra till att säkerställa god fiskhälsa, bra tillväxt, låg foderfaktor och därmed bästa kvalitet på laxen. Laxen som blir SALMA utfodras mer varsamt då man vil ha fisken på jakt etter sin föda!
 
 

måndag 24 juni 2013

Frilly Cake - maffig tårta med jordgubbar


Frilly Cake är en amerikansk skapelse. Frill betyder volang eller krås och det har den här tårtan. Lite pyssel, men med glimten  i ögat så blir den här tårtan festens snackis. Förvara gärna tårtan svalt men inte för kallt för då stelnar frostingen. Gör bottnarna och fyllningen och lägg ihop tårtan dagen före. Gör marängsmörkrämen samma dag och garnera med den.
 
Botten:                                              Jordgubbsmousse:
100gr smör                                        500gr jordgubbar
4 ägg                                                 1,5 dl florsocker
4 dl strösocker                                  1 vaniljstång
1 vaniljstång                                     400gr cream cheese (rumstemperatur)
2 dl mjölk                                         2 tsk gelatinpulver + 4 msk kallt vatten
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
 
Marängsmörkräm:
500gr smör (rumstemperatur)
6 äggvitor
5 dl strösocker
1 krm salt
1 msk pressad citronsaft
karamellfärg
 
 
 


Botten: Sätt ugnen på 175grader. Smörj och mjöla två runda formar. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker med vaniljfröna krämigt med elvisp. Rör i mjölken och smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål, vänd i dem i äggsmeten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 - 40 minuter. Låt dem svalna.
 
 
 
 
 
 




Jordgubbsmousse: Hacka jordgubbarna grovt. Lägg dem i en stor skål. Tillsätt florsocker och vaniljfrön och blanda väl. Vispa i cream chees med elvisp. Lös upp gelatinpulvret i kallt vatten några minuter. Blanda noga in det och ställ i kyl i cirka 1 timme.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Marängsmörkräm: Vispa smör krämigt med elvisp. Sjud vatten i en kastrull. Sätt över en värmetålig skål i metall som passar i kastrullen. Lägg i äggvitor, socker, salt och citron i bunken och vispa kraftigt tills marängsmeten uppnår 65grader. Ta skålen från värmen, droppa i karamellfärg till önskad färg och fortsätt vispa med elvisp till en fluffig maräng. Tillsätt en klick smör i taget och fortsätt vispa tills allt smör är väl blandat med marängen och du har en slät fast rosa kräm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 










Montering: Dela bottnarna i två delar vardera och skär till dem ovanpå så att de är helt släta. Lägg en av de understa på ett fat. Fördela sedan moussen mellan bottnarna och sätt ihop dem med en pinne i mitten så håller de ihop bättre. Bred ett lager smörkräm över hela tårtan. Fyll resten i en sprits. Spritsa på tårtans kanter i långa vertikala rader genom att föra spritsen fram och tillbaka i ca 2 cm långa rörelser så att du får ett fint mönster. Fortsätt ända upp och gör sedan nästa "stapel" bredvid tills du har täckt hela tårtan. Spritsa ett mönster som en kant ovanpå högst upp på tortans topp.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


onsdag 19 juni 2013

Léopold Gourmel - en trevlig cocnac


När jag ska sitta och njuta av en bra bok passar det bra att sippa på en god cognac. En av mina favoriter är Léopold Gourmel. Finns på Systembolaget, oftast i beställningssortimentet. Denna är en L´Age de Fleurs.

Huset Léopold Gourmel grundades 1979. Caroline Voisin och hennes far Pierre var från början hobbyproducenter som tjänade pengar på Volvo men lade ner sin kärlek på sitt destillat. Verksamheten är inte längre hobbyartad men bygger på stor kärlek till cognac. Namnet på cognacen kommer från Carolines farfar. På grund av finansiella problem under 1990-talet tvingades Pierre sälja, men stannade kvar som ansvarig. Pierres svärson Oliver Blanc lyckades köpa tillbaka huset Gourmel. Tillsammans fortsatte de att utveckla kvaliten.
Familjen är kontroversiell. Många skrattar åt dem, men många hyllar deras produkter. De bryter mot gamla traditioner. Cognacen tillverkas mer som om det vore vin. De blandar aldrig cognac från olika årgångar och områden. Spriten köps in från ekologiska producenter i Fins Bois.
Varje årgång buteljeras för sig. Socker och sockerkulär är förbjudna. Den blir då ljus till färgen. Ekfaten kommer från Loiredalen. Lagras först på nya fat i 8-9 månader, sedan gamla fat i 4-15 år för mognad. Sist i 1,5-7 år för att reducera alkoholhalten. Andra producenter tillsätter destillerat vatten för att reducera alkoholhalten. Gourmel har en blandning av cognac och vatten på 18% som blandas i under lång tid tills 40% uppnås.
Stilen märks i doft och smak. Doften brukar vara blommig och frisk, toner av vanilj, honung, mandel och grapefrukt. Doften påminner mer on vin. Samma inslag i smaken. Gourmel använder namn på cognacen för att beskriva de olika åldrarna istället för Napoléon, XO osv.

All cognac är sprit i välrdsklass/helt enastående sprit.
Följande finns:

L´Age de Fleurs Fins Bois (nr 83355, 1099kr), jämförs med XO. Lagringstid 10-13 år. Alkoholhalt: 42%.
Doft: blommig, tropisk fruktig, nyansrik, jordig, toner av viol, akacia och honung.
Smak: rik, torr, frisk, koncentrerat fruktig, oljig, ton av citron och smör. Eftersmaken är explosiv. Träsmak och sötma saknas.

Quintessence Fins Bois (nr 83043, 3449kr). Ca: 20 år vid bulekjering. Alkoholhalt: 44%.
Doft: Blommig, men mer honung, torkade aprikoser och kaffe.
Smak: rik, mjuk och elegant med toner av honung, kryddor och fat. Mycket lång och explosiv eftersmak.

L´Age des Epices Fins Bois (nr 83010, 1599kr), motsvarar extra. Lagrad 20 år. Alkoholhalt: 43%.
Doft: enormt rik, blommig, intensivt kryddig med toner av ek, honung, vanilj, smörkola och frukter.
Smak: koncentrerad, frisk, blommig, torr, oerhört längd.

L ´Age de Fruit Fins Bois (nr 83200, 699kr). Lagrad 7-9 år på nya fat.
Doft: frisk, druvlik och fruktig med toner av grapefrukt, plommon och aprikos.
Smak: fruktig, nästan vinliknande, mjuk, oljig, toner av honung, apelsinskal, banan och hö. Lång och elegant eftersmak.


God njutning!

Ask för flingor


Tycker om att ha flingor eller müsli i morgonfilen. Dock är inte paketen särskilt roliga. Har därför letat efter en trevligare burk. Nu har jag hittat en som jag gillar. En plåtburk med retrotryck av Kelloggs. Fungerar mycket bra. Rymmer ett stort paket flingor. Mycket roligare att ställa fram än ett papperspaket.


tisdag 18 juni 2013

Candlesticks - ett sätt att tolka marknaden.



Ett candlesticks är ett boxdiagram som beskriver prisrörelsen över tid.
Det är en kombination av linje- och boxdiagram. Varje stapel representerar prisförändringen över en viss tid. Används oftast i teknisk analys av aktier.

Candlestick  tros ha utvecklats av Munehisa Homma, en japansk finanshandlare. Dessa introducerades i västvärlden av Steve Nison i boken, Japanese Candlestick Charting Techniques. Det finns flera olika enkla och sammansatta candlesticks med häftiga namn. Det viktiga är inte att lära sig namnen utan att kunna känna igen dem i ett större diagram och dra rätt slutsatser. Eftersom många namn och uttryck är på engelska så kommer jag att använda dessa namn och uttryck nedan.

 

Hur Candlestick ser ut

 


Candlesticks utgörs av en kropp(box) som kan vara vit eller svart, en övre och undre svans. Arean mellan öppningskurs och stängningskurs kallas real body. Pris utanför detta kallas svansar. Svansarna visar det absolut högsta och lägsta pris som kursen hade under tidsperioden. Om stängningskursen är högre än öppningskursen blir boxen vit, dvs. öppningen i botten och stängningen överst. Om stängningen är lägre än öppningen blir boxen mörk, som bilden ovan. Dock behöver ett candlestick inte ha både kropp och svansar.



Moderna candlesticks på nätet brukar oftast färgas för att bättre åskådliggöra variationerna.  Se ovan.

Candlestick mönster

 

Ovan är ett ganska enkelt mönster men det finns mer komplexa och svårtydda mönster som har identifierats sedan metoden började användas. Dessa mönster kan vara färgade för att se dem bättre.
Candlestick visar mycket information, stängningskurs, öppningskurs, absolut högsta pris, absolut lägsta pris för den valda perioden. De visar även hur priset beror på föregående box. Bra tidsperiod kan vara 5 minuter.
Candlestick ger bra information för beslut för köp av aktier. När boxen är vit högt upp jämfört med andra boxar så är köparna bullish.

Heikin Ashi candlesticks

 

Heikin-Ashi (平均足, japanska för  'average bar') candlesticks är en viktad version av candlesticks. Enligt följande:
  • Open = (öppning av föregående + stängning av föregående)/2
  • Close = (öppning+högst+lägst+stängning)/4
  • High = max högsta, öppning, eller stängning (beroende på vilken som är högst)
  • Low = lägsta, öppning, eller stängning (beroende på vilken som är lägst)
Heikin-Ashi candlesticks måste användas med försiktighet eftersom boxen inte alltid speglar öppning/stängning. I motsatts till vanliga candlesticks så indikerar en lång svans mer styrka. Den vanliga candlesticks visar detta med en lång box med liten eller ingen svans.

Doji


Doji är ett ofta förekommande mönster i candlesticksdiagram. Känns igen på dess lilla body, där öppning och stängning är nästan lika. Det har varit lite handel i denna aktie.
Indikerar att det är en osäkerhet på marknaden. Finns det ingen tydlig tendens på marknaden är dojin inte så vanlig.  Förekommer den i en uppåtgående trend visar detta att köparna håller på att förlora förtroendet medan den i en nedgående trend visar att säljarna förlorar förtroendet.

Olika dojis, sett från vänster.

Neutral. Öppning och stängning är lika.

Long-legged. Stor osäkerhet i den framtida riktningen.

Gravestone. Lång övre svans.  Visar att vi kan ha nått en gräns, vändning.

Dragonfly. Lång undre svans.  Visar att vi kan ha nått en gräns, vändning.

 

 

Doji är en indikation på vändning. Säkrare desto större volym som tradas. Om marknaden är i en upptrend och handlas högre än föregående tre dagar så är det en stor risk för en nedåttrend föäljande dagar. På samma sätt, om det varit en nedtrend och säljs för allt lägre så kan det komma en upptrend följande dagar.

Hammer

 

 Hammer hittas i bullish candlesticks. Består av en ensam candle. Ser ut som en hammare med en lång undre svans. För att vara säker måste svansen vara 2 gånger så lång som bodyn. Bodyn måste återfinnas i den övre delen av tradingen.
När du ser en hammer i en nedtrend så är detta ett tecken på vändning. Den långa svansen visar att säljarna hade kontrollen till en början men köparna tog över marknaden och pressade priset upp till nästan dagshögsta.
När detta mönster upptäcks väntar många på att nästa period ska öppna högre än föregående periods stängning för att säkerställa att köparna har kontrollen.

Hanging man


Hanging man hittas i bearish candlestick. Består av en ensam candle. Har en lång undre svans och en kort body med en liten eller ingen övre svans. För att vara säker måste den undre svansen vara 2 gånger så lång som bodyn.

 

 

 

 

 

Inverted hammer


Inverted hammer hittas i bullish mönster. Som namnet antyder så ser det ut som en upp och nervänd hammer. Inverted hammer finns i nedtrender.
Mönstret består av ett candle med en liten underkroppen och en lång övre svans som är minst två gånger så stor som den korta underkroppen. Kroppen bör vara i den lägre delen av byteshandel och det bör finnas liten eller ingen nedre svans.
Den långa övre svansen indikerar att köparna höjde priserna upp någon gång under perioden men säljtrycket drev tillbaka priserna att stänga nära där de öppnade. Eftersom detta skedde i en uppåtgående trend ses som en potentiell vändning. När vi stöter på den inverterade Hammer kommer vi att leta efter en högre öppen på nästa period innan mönstret bekräftas.


Shooting star

 

Shooting Star är en typ av bearish vändning mönster. Shooting star ser exakt ut som  Inverted hammaren, men i stället för att bli upptäckt i en nedåtgående trend så finns  deni en  upptrende och därmed har olika konsekvenser. Liksom Inverted hammaren består den  av ett candle med en liten underkropp, liten eller ingen undre svans, och en lång övre svans som är minst två gånger storleken på underkroppen.
Den långa övre svansen indikerar att köparna höjde priserna upp någon gång under den men stött på säljtryck som drev priserna tillbaka ned under perioden att stänga nära där de öppnade. Eftersom detta skedde i en uppåtgående trend ses det som en potentiell vändning.

Marubozu

Marubozu är namnet på en japansk canle som används i teknisk analys för att indikera en aktie har handlas kraftigt i en riktning genom hela sessionen och stängde på sin höga eller lägsta priset av dagen. En Marubozu candle representeras endast av en body, den har ingen svans. En vit Marubozu har en lång vit kropp och bildas när den öppnar lika med lägsta och stänger lika med högsta.
Den vita Marubozu indikerar att köparna kontrollerade priset på aktien från öppningen till slutet av dagen, och anses vara mycket bullish.
En svart Marubozu ljus har en lång svart kropp och bildas när den öppna lika med högsta och stänger  lika med lägsta. En svart Marubozu indikerar att säljarna kontrollerade priset från öppningen till slutet av dagen, och anses mycket bearish.



Spinning top

Spinning top är en japanskt mönster med en kort kropp som finns i mitten av två långa svansar. En spinning top är ett tecken på en situation där varken köparna eller säljarna har vunnit för den tidsperioden, eftersom marknaden har stängt relativt oförändrat från när den öppnade, marknaden är obeslutsamma om sin trend. De övre och undre långa svansarna berättar att både köpare och säljare hade övertaget någon gång under tidsperioden. När en spinning top formas efter upp eller ner på marknaden, kan det vara en indikation på en pågående vändning.


Three white soldiers

 

Three whit soldiers är ett candle diagram mönster i de finansiella marknaderna. Den utspelar sig över tre handelsdagar och föreslår en stark pris omsvängning från en bear marknad till en bull marknaden. Mönstret består av tre långa candles som en trappa, vart och en ska öppnas ovanför den föregående, helst i mitten prisintervallet av den föregående dagen. Three white soldiers hjälper till att bekräfta att en bear marknad har upphört och stämningen på marknaden har blivit positiv. Detta mönster har en motsatt mönster, kallas Tre Black Crows, som delar samma attribut i omvänd ordning.

 

 

Three Black Crows

Three black crows är en term som används av börsanalytiker att beskriva en marknads nedgång. Det visas på ett candle diagram på de finansiella marknaderna. Den utspelar sig över tre handelsdagar, och består av tre långa candles nedåt som en trappa. Varje candle ska öppna under den föregående, helst i mitten prisintervallet av den föregående dagen. Mönstret visar en stark pris omsvängning från en bull marknaden till en bear marknad.
Three black crows hjälper till att bekräfta att en bull marknaden har upphört och stämningen på marknaden har blivit negativ..

 

 

Morning star

 


Morning Star är ett mönster som ses i ett candle diagram, en typ av diagram som används av aktieanalytiker för att beskriva och förutsäga prisutvecklingen för ett värdepapper, derivat och valutor över tiden.
Mönstret består av tre candle: normalt en lång bearish, följt av en kort bullish eller bearish doji, som sedan följs av en lång bullish. För att få en giltig Morning Star, kommer de flesta handlare leta efter toppen av den tredje candle för  att vara åtminstone halvvägs upp av den första candle i mönstret. Svarta candle indikerar fallande priser, och vita candle indikerar stigande priser.

Hittade i en nedåtgående trend, kan detta mönster vara en indikation på att en vändning i prisutvecklingen kommer att äga rum. Vad mönstret representerar i utbud och efterfrågan är en hel del försäljning i den period som utgör den första svarta candle, sedan en period av lägre handel, vilket indikerar obeslutsamhet på marknaden, detta bildar andra candle. Detta följs av ett stort vitt candle, som representerar köpare som tar kontroll över marknaden. Eftersom Morning Star är en tre-candle mönster, kommer handlare inte att vänta på bekräftelse från en fjärde candle. Höga volymer på tredje handelsdagen bekräftar mönstret. Handlare kommer att titta på storleken av candle för en indikation på storleken på den potentiella omsvängning. Ju större vita och svarta candle, och ju högre vita i förhållande till det svarta, desto större potentiell vändning.
Diagrammet nedan illustrerar.


Detta är bara en liten beskrivning. För mer ingående beskrivningar föreslår jag att du läser följande bok.
Bli en vinnare med candlesticks eller Slaget om kursstapeln, av Tobbe Rosén.


måndag 17 juni 2013

Teknisk analys - ett sätt för att hitta "rätt" aktie

Har du nu bestämt dig för att spara i aktier. Hur ska du då välja. Kommer inte ge några specifika aktietips men förklara lite hur du kan fundera innan köpet. Det första du kan fråga dig är om du vill göra många affärer eller fåtal affärer. Detta avgör om du ska äga aktierna kortsiktigt eller långsiktigt. Välj sedan att sprida aktierna inom flera branscher. Det viktiga är att aldrig chansa och göra som alla andra. Tycker du att en aktie är för dyr så ska du avstå från köp, oavsett vad andra tycker. Det är enbart du som avgör vilka aktier du ska äga. Glöm aldrig att det INTE är möjligt att hitta kursraketer som stiger 1000% på en natt. Att ha detta som mål gör att du kommer förlora pengar.
När du bestämt vilka aktier du vill köpa är det dags att öppna en depå, kapitalförsäkring eller ISK. Bestäm hur mycket du handla för. Bestäm även hur mycket du är beredd att aktien ska sjunka innan du säljer den och tar förlusten.
För att undersöka aktier kan du använda teknisk analys.

Teknisk analys (TA) är en samlingsbenämning på metoder att utifrån den historiska kursutvecklingen för aktier, valutor, råvaror med mera förutsäga den framtida utvecklingen. Hypotesen är att marknader ofta följer vissa mönster som möjliggör prognoser.
Teknisk analys motiverar inte ett värde utan på hur värdet, som sätts av marknaden, förändras över tiden. Priser antas följa trender som med hög sannolikhet fortsätter i trendens riktning. Ett mål för teknisk analys är att förutse trendbrott.
En gren inom teknisk analys studerar beteendevetenskapliga aspekter och en annan undersöker modeller och system som anger när det är lönsamt att köpa eller sälja.
En teknisk analys skiljer sig från en fundamental analys, som anses ha ett begränsat prognosvärde, då marknaden inte alltid är rationell utan i stor utsträckning styrs av psykologiska faktorer. En aktie kan vara övervärderad enligt en fundamental analys men kursen fortsätter ändå att stiga. Fundamental analys visar sig först efter något halvår eller mer i kurserna.
Den tekniska analysen bemöts av svår kritik, och forskare i den akademiska världen ser den som en pseudovetenskap. Vetenskapliga studier har visat att teknisk analys fungerar ibland men långt ifrån alltid. En svaghet i teknisk analys är den uppsjö av olika metoder där godtyckliga moment ingår som gör det svårt att ange dess tillförlitlighet på grund av metodens mångtydighet. Den kan t o m vara vilseledande på grund av marknadens nyckfullhet och oförutsägbara influenser. En metod går ut på att medelst linjer eller riktningskoefficienter i diagrammet ange trend eller prognos blott med utgångspunkt från tidigare utveckling.
De som förordar teknisk analys framför fundamental analys menar att den bättre följer en akties kursförändringar medan den som vill köpa ett företag eller äga det under en längre tid bör använda sig av fundamental analys.
Inom finansiell teori är den effektiva marknadshypotesen av central betydelse som motsäger användbarheten av teknisk analys. Inom den akademiska världen pågår dock även en diskussion om den hypotesens giltighet.

Modeller, indikatorer och tekniker

  • Momentum
  • MACD
  • Elliotvågor (EWT)
  • Fishnet
  • Fibonacci-linjer
  • Bollingerband
  • RSI
  • Balansnivå
  • Stokastisk oscillator
  • Glidande medelvärde
  • Neurala nätverk

Fundamental analys

Fundamental analys (FA) kallas aktieanalys som utifrån ett bolags redovisade vinst, omsättning, kassaflöde med mera försöker att prognosticera dess framtida utveckling. Att genomföra en fundamental analys innebär i princip att en företagsvärdering i någon form genomförs, eventuellt en mycket förenklad sådan med enkla nyckeltal. Detta skiljer fundamental analys från teknisk analys där man försöker att förutse den framtida utvecklingen av aktiekurser genom studier av trender i aktiehandeln och gruppbeteenden hos investerarna.
Fundamental analys speglar inte aktiemarknadens förväntningar på aktiekurserna utan utgår från bolagets bedömda ekonomiska prestation. Fundamental analys brukar därför anses ge en bättre vägledning på längre placeringshorisonter.