Historien om Vipp börjar på en Söndag våren 1931 när 17-årige Holger Nielsen vinner en bil på ett lotteri. Holger älskar bilar men har ännu inget körkort. Därför säljer Holger bilen och investerar pengarna i en metallindustri. Detta är början på företaget, som om några år kommer att bli världsberömt för sin papperkorg. Vipps pedalhimk är född.
1939 har Holger gift sig med Marie Axelsen. Marie är utbildad frisör och beslutar sig för att öppna en egen salong. Dock är det ont om pengar så Marie undrar om inte Holger kan hjälpa henne att möblera salongen med b.la. papperskorgar. Holger laborerar i sin verkstad och efter funderande är Holger redo att visa sin pedalhink. Marie blir överlycklig.
Egentligen var pedalhinken endast avsedd för Maries salong. Men många kvinnliga kunder som var fruar till läkare och tandläkare tyckte att pedalhinken skulle vara perfekt för sina mäns praktiker. Sålunda kom pedalhinken att bli vanliga på Danska läkarkliniker.
“Good design never goes out of fashion”, brukade Holger säga. Det är bara att hålla med honom. Pedalhinken har endast blivit marginellt modifierad sedan den föddes 1939. Idag är den igenkänd över hela världen. I november 2009 blev den accepterad till The Museum of Modern Art (MoMA) i New York.
Idag har Holger och Maries yngsta dotter, Jette Egelund tagit över företaget. Vipp är nu ett andra generationens företag. Detta var 1995. Företaget består då av Jette och en anställd i fabriken. Jette hade en dröm, att sprida Vipp till designintresserade över hela världen.
Jette gick till de finaste designbutikerna men få såg potentialen i pedalhinken. Men hon gav aldrig upp. Idag är Vipp tredje generationens företag. Antalet anställda har vuxit och sortimentet har utökats.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar