onsdag 29 maj 2013

Riedel - bästa vinglasen?


Har två olika typer av Riedelglas, 4 st av varje. Båda är av kristall. Mycket lätta, bra klang och vinerna smakar fantastiskt i båda. Aromen/doften får stort spelutrymme.  Kan dock inte påstå att jag är någon vinkännare men jag känner att vinet smakar annorlunda beroende på vilket glas jag använder. Ni kan själva göra ett test. Slå upp samma vin i ett Riedelglas, ett vanligt dricksglas från IKEA och en plastmugg. I vilket smakar vinet bäst? Testa även att hålla för näsan och gör samma smaktest. Känner du någon skillnad?

Riedel är en österrikisk glastillverkare som tillverkar högkvalitativa kristallglas. Baserad i Kufstein.
Ursprungligen etablerat i Bohemia 1756. Företaget har ägts av samma familj i mer än 250år. Riedel är upphovsman till att ha olika glas designade efter vilken druva vinet består av. Serien sträcker sig från små portvinsglas på 250ml till stora bourgogne glas som rymmer mer än en hel flaska vin. I teorin kommer de olika designerna påverka vart vinet hamnar i munnen så att vinets fulla potential tas tillvara. Glasen är även designande att innehålla en liten mängd vin i förhållande till glasets storlek. Detta tillåter vinets arom att samlas i glaset. Ett ”vanligt” glas kan endast hålla en tredjedel så mycket arom som ett Riedelglas.

Serien Riedel Sommelier är den finaste. Dessa är munblåsta för hand. Dessa får högst betyg av vinkännare världen över.  Sommelierserien introducerades 1973 och detta förändrade glasvärlden. Burgundy Grand Cru skapades 1958 och de återfinns på New York Museum of Modern Art.


2004 övertog Riedel FX Nachtmann gruppen, vilket äger Riedels största konkurrent, Spiegelau.

Riedels brochyr hittar du på: http://www.riedel.com/all-about-riedel/brochure/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar