tisdag 7 maj 2013

Oscar Jacobson

Johan Oscar Jacobson föddes 1881. Han var tredje barnet till Hilda Sofia och Anders Jacobson. Anders drev en handelsresande verksamhet under många år så Johan Oscar fick möjlighet att lära sig en hel del om att driva företag. Oscar funderade länge att göra  kläder för män, speciellt arbetskläder, och började göra funktionella plagg för arbetare i och kring Borås.
Oscar Jacobson är ett svenskt herrkonfektionsföretag grundat i Borås 1903. Bara några år senare 1906, uppgick omsättningen 160.000 kronor, en imponerande summa med tanke på att ett dussin skjortor kostar 11,50 kronor. Samma år avgick Johan Anders och hans plats togs av Oscar och Carl. Nu var det Oscar och hans bror som var ansvarig för att bygga företagets framgång.

År 1908 lanserade Jacobson, då den revolutionära idén att sälja färdiga kläder för män i färdiga storlekar. Detta var ett helt nytt koncept, eftersom dittills alla kläder hade gjorts till kundens mått. Och det innebar att en kostym blev billigare.
Satsningen blev en succé för bröderna. Och de hade sina egna lokaler med cirka 20 sömmerskor.
På 1920-talet, ändrades produktionsprocessen från att varje sömmerska gjorde en hel kostym, till att varje sömmerska specialiserade sig på sitt område. Detta resulterade i en avsevärd förbättring i kvalitet och passform. Businessen blomstrade under de följande decennierna, med undantag av 1940, när andra världskriget kastade sin skugga över Sverige.
Nästa stora skiftet kom 1949. Det var då som Oscar Jacobson tog en båt över till USA för att få lite inspiration från möjligheternas land. Oscar antecknade som en besatt. Vad han såg måste ha varit revolutionerande för en näringsidkare från Borås. En av de många nyheter som han mötte var den första nylonskjorta. Från och med 1950-talet, visade Oscar Jacobson stor hantverksskicklighet manifesteras i skrädderi och sömnad, men också inom mode.

Oscar Jacobson var VD i företaget fram till 1957 då han efterträddes av sin son Anders Jacobson. Anders hade ett starkt intresse för kläder och var snabb att introducera utländska influenser. Oscar Jacobson började arbeta med mer exklusiva material såsom lammull och kashmir.

Under 1960 låg fokus på en smalare silhuett, enligt mode från Storbritannien, och detta utgjorde grunden för ett effektivt partnerskap med den brittiska marknaden.
Familjen Jacobson sålde 1971 företaget till Sweteco. 1983 köptes företaget av Börje Bengtsson som senare efterträddes av sin som Magnus Bengtsson. Företaget ingick under den tiden i Oscar Jacobson & Stenströms Holdings. I dess ägo fanns även Stenströms skjortfabrik i Helsingborg. 2008 Avyttrades Oscar Jacobson AB ur koncernen och köptes då av investmentbolaget Valedo Partners. Valedo Partners ägs till större delen av pensionsfonder. I samband med att Valedo Partners tog över bolaget tillsattes Roger Tjernberg som VD för Oscar Jacobson AB. Roger Tjernberg kom då senast från ett annat svenskt konfektionsföretag - Tiger of Sweden.
Företaget har Flagship Stores i Stockholm, Sundsvall, Norge och Finland.
Själv har jag en smoking som är sydd i Sverige. Annars ligger deras fabriker i Baltikum.

Utöver detta har jag en kostym. En klassisk enkelknäppt. Denna är måttsydd. Fick utgå från en modell från deras kollektion. Sedan valde jag tyg, färg på foder m.m. Allt anpassades efter mig.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar