måndag 20 maj 2013

Citrontårta med marängfrostning


Själva kakan är tung och maxad med citronsmak. Marängfrostningen är söt och fluffig och tillsammans blir det en fantastisk smakupplevelse.
Det går åt många citroner till den här tårtan. Använd gärna ekologiska då mycket skal ska användas. Kanderade citroner, lemon curd och botten kan göras dagen före. Marängfrostningen görs samma dag och läggs på före serveringen.


Botten
250gr rumstempererat smör
3 dl strösocker
2 stora ägg
2 äggulor
3 dl gräddfil
rivet skal och saft ( ca: 1 dl) från 2-3 citroner
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Lemon Curd
rivet skal och saft (ca: 1,5 dl) från 4-5 citroner
1,5 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor
100gr osaltat smör

Maränfrostning
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 krm salt
1 msk pressad citron

Kanderade Citroner
2 citroner
2 dl vatten
2 dl strösocker + mer till garnering

Citronlag
rivet skal och saft ( ca: 1,5 dl) från 4-5 citroner
2 dl strösocker


Börja med kanderade citroner. Tvätta citronerna och skär dem i tunna skivor. Ta bort kärnorna. Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig och lagen blivit simmig. Lägg i skivorna, låt sjuda cirka 20 minuter. Lägg dem på smörpapper och strö över rikligt med socker när de svalnat.
Gör lemon curd. Sjud citronskal, - saft och socker tills sockret har löst sig. Låt svalna. Vispa ihop ägg och äggulor och vispa i citronblandningen. Sjud på svar värme tills krämen tjocknar. Den får ej koka, då blir det äggröra. Klicka i smöret och rör tills det tjocknar. Låt svalna och kyl.

Baka botten. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund form, cirka 28cm i diameter.Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Tillsätt ägg och äggulor medan du fortsätter vispa. Rör i gräddfilen och citronskal, -saft. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i den nedre delen av ugnen cirka 60 minuter. Låt svalna något.

Gör citronlagen. Blanda rivet citronskal och saft med sockret i en kastrull. Låt det koka upp och sjuda tills det blir simmigt, cirka 3-4 minuter.

Dela kakan i två delar. Stick små hål i bottnarna och häll försiktigt lagen över och låt dem dra åt sig den. Låt svalna helt och vila några timmer gärna över natten.
Bred lemon curd på den nedersta delen och lägg försiktigt den andra ovanpå.

Gör marängfrostning. Lägg äggvitorna i en bunke och vispa dem till ett hårt vitt skum. Tillsätt salt, citron och socker, lite i taget och fortsätt vispa kraftigt tills du får en blank maräng. Bred marängen över tårtan. Garnera med kanderade citroner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar