tisdag 21 maj 2013

Fotokonst


Har själv ett originalfoto som finns i fem upplagor. Detta är fotograferat av Ewa-Mari Johansson.
Hon är utbildad i New York, hennes mentor var Time-Life fotografen Arnold Eagle som serermera arbetade med Man Ray.

Under sina 25 år som fotograf har hon utforskat den kvinnliga kroppens styrka och sökt den själ som döljer sig i en människas uttryck och i rummen där den varit. Detta arbete har resulterat i ett flertal olika utställningar som omnämnts i internationell press.

Bilden är från serien TO BE OR NOT TO BE. Bilden är från slottet Storholmen, i Stockholms skärgård. Totalt finns det 33 olika bilder i svart vitt. Framställda på särskilda bomullspapper med rik svärta. Alla bilder är tagna med Hasselbladare. Observera modellen som återfinns mitt i bild.

Storholmen har varit Punschkungen Cerderholms sommarresidens. Sedan köptes det 1917 av bankir Gunnar Kassman, som var Ivar Kreugers närmaste man. Under 1940-talet bodde här den ryska ambassadören Alexandra Kollontoj. Nu står det tomt och förfaller.


Man Ray

Född Emmanuel Rudzitsky 1890 i Philadelphia, Pennsylvania, död 1976 i Paris, var en amerikansk dadaistisk fotograf och filmregissör. Föremål för utställning på Moderna Museet i Stockholm 2004.
Man Ray var känd för sitt lekfulla, humoristiska och erotiska sätt att måla. Intresset för att fotografera föddes år 1917. Man Ray var då 27 år. Det var på grund av att han tyckte att de professionella fotograferna misslyckades i sina försök att reproducera hans målningar som han började fotografera. Han började fotografera sina egna målningar och andra saker och försöket föll väl ut. Han började sedan även fotografera sina vänners alster. Man Ray experimenterade mycket med sina negativ när han belyste dem. Bl.a. så lade han olika vardagliga föremål på ett obelyst fotopapper, varpå han belyste det. Han lade även transparenta saker ovanpå obelysta fotopapper. Många av de abstrakta fotokompositioner som uppstod under hans experimenterande och misslyckanden gjorde honom väldigt känd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar