tisdag 28 maj 2013

Citrusträd


Citrus härstammar från Kina.

Den första dokumentationen om citrus i västvärlden var runt 300f.kr. Det finns bevis för att det växte citrus i Italien för Pompejis undergång.

På sent 1600-tal hittades citrus på afrikanska östkusten samtidigt som sjövägen runt Kap Horn till Indien upptäcktes. Det verkar som om araberna har tagit med sig frukterna från österlandet.
Araberna tog med sig citrus till Spanien under deras 700 år långa belägring. Detta var apelsinen. Ännu idag odlas apelsiner i byar och städer i Andalucien.

Idag odlas citrus i mer än 100 länder och på alla kontinenter.

Detta är en Calamondin. Det är en liten mandarin liknande frukt från Orienten. Calamondin odlas oftast för sitt utseende. Den är mycket odlad i Filippinerna, Hawaii, USA och Europa. Den ges oftast som gåva under det Kinesiska nyåret för att bringa lycka. Bladen är små och frukten är rund och liten. Frukten blir orange när den är fullmogen. Frukten är sur när den äts rå, men kan användas som ingrediens till marmelad.
Calamondin blommar under mars, intensivt doftande blommor. Frukten mognar i november och kan hänga kvar i mer än sex månader. Frukten kan bli upp till 4 cm i diameter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar