måndag 27 maj 2013

BYREDO - svenskt parfym


Jag har hittat mitt favoritmärke inom parfym, Byredo.

BYREDO

Byredo är ett parfymhus som grundades 2006 av Ben Gorham. Baserat i Stockholm. Vid sidan av världsberömda ”parfymister” som Olivia Giacobetti och Jerome Epinette har Byredo utvecklat en diskret stil genom enkla kompositioner med råvaror av högsta kvalitet. Byredo har ett tydligt fokus på hantverk och kvalitet. Alla produkter tillverkas i Sverige.
Byredo bär tydliga etniska influenser från Bens indiska bakgrund. Detta har gett märket en unik identitet. Hela utbudet av eau de parfume och dofter finns tillgängliga på Byredos butik i Stockholm, Mäster Samuelsgatan 6. Alla är eau de perfume, vilket innebär att de har en doft som ligger kvar mycket längre än eau de toilette eller after shave. Utbudet av olika dofter är stort. Förpackningen är lika för alla, en maffig glasflaska med tyngd. En flaska på 100ml kostar ca: 1400kr. Finns även doftljus för runt 500kr, Body Lotion ca: 450kr och Duschtvål för 250kr.
Byredo säljs förnärvarande i 22 länder.

BEN GORHAM

Född i Sverige av en indisk mamma och en kanadensisk far. Ben har växt upp i Toronto, New York och Stockholm. Ben utexaminerades från Stockholm ArtSchool med en examen i konst. Men ett möte med ”parfymören” Pierre Wulff övertygade Ben att det var dofter istället för konst som var det rätta elementet. Ben sökte utan formell utbildning tjänst hos Olivia Giacobetti och Jerome Epinette. Ben, 31 år, förklarar sina doftönskningar och låter dem skapa kreationer. Som en outsider inom parfymindustrin, är Ben något av en anomali och har erkänts för sin personliga stil och kopplingarna till mode och konst. Flera internationella tidsskrifter har nämnt honom, såsom franska Vogue, Vanity Fair, V Magazine. Ben har tack vare sin gedigna kreativa bakgrund skapat en modern, unik och logiskt sätt att skapa dofter. Genom att begränsa antalet råvaror så ges varje doft en tydlig identitet. Bens idéer till dofterna kommer från hans många resor. Ben säger: ”Jag har alltid varit fascinerad av världen av doft och dess effekt på mina minnen och intryck. Genom Byredo vill jag förmedla mina egna personliga erfarenheter – Bidra till ett nästan kollektivt minne av tid och plats. Jag tror också på ett modernt synsätt utan att förlora luktsinnet – att helt enkelt föra samman det bästa av gammalt och nytt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar