torsdag 30 maj 2013

KUSMI




Gillar te, speciellt till frukost. Nu har jag sådan tur att det finns två tehandlare i Linköpings city. Har stort utbud av te i lösvikt. Mycket att botanisera mellan, svarta, röda och gröna teer. Finns de traditionella smakerna uppblandat med säsongens smaker.  Nu har jag svart te med smak av jordgubbe och rabarber. Har även ett utbud av Kusmite. Dessa plåtburkar är även utmärkta att spara för förvaring av b.la. te. Kan dock intye uttala mig om de är värda sitt höga pris. Vanligt löste ligger på 20-30kr/hg. Kusmis 125gr kostar 175kr. Är det värt det?

KUSMI

Äldsta sonen i bondefamiljen,  Pavel Michailovitch Kousmichoff lämnade hemmet vid 14 års ålder för att leta efter en anställning i S: t Petersburg. Där han fick arbete som springpojke hos en köpman i tebranschen. Butikschefen insåg snart att pojken hade en enorm potential och lärde honom konsten att blanda te.
Pavel fortsatte att arbeta för köpmannen tills han ingick äktenskap med Alexandra som var dotter till en framgångsrik pappersgrossist.
Hans arbetsgivare var så glad att se honom gifta in sig i en bra familj så han gav honom ett litet tehus på Sadovaïa Street. Och det är nu 1867 som PM Kousmichoff tehus startas. Alexandra gav honom sex barn, däribland sonen Viatcheslav (1878) och dottern Elisabeth (1880) för vilken han skapade den speciella blandning som snart blev tsarens te.
Vid 1901 ägde Pavel 11 tehus samt en stor hus, stor nog för hela hans familj. Han var mycket rik och hans företag var ett av de tre största teföretagen i Ryssland.
År 1907 skickade han sin äldste son till London för att lära sig allt om te. Viatcheslav öppnade  bolagets brittiska dotterbolag, PM Kousmichoff & Sons på 11 Queen Victoria Street. Vid den tiden var staden världens huvudstad i handeln med te.
Viatcheslav återvände till Ryssland och efter faderns död 1908 tog han över familjeföretaget. Han byggde framgångsrikt upp bolaget till totalt 51 tehus i alla större städer i Ryssland.
1917 En ny start i Paris
År 1916 överfördes Viatcheslavs del av förmögenheten till företagets kontor i London och 1917 öppnade ”tillverkning” i Paris, Maison Kusmi-Thé. Han tillbringade större delen av sin tid i Paris medan hans familj var i Sankt Petersburg. Ryssland stod nu på tröskeln till revolutionen. Utan att inse hur rätt hans instinkter var, bestämde han sig för att skicka dem att tillbringa sommaren i Kaukasus. Viatcheslav organiserade sin familjs flykt, först till Konstantinopel och sedan till Paris 1920.
I Paris, levde Viatcheslav och hans fru med sina tre barn, Constantin, Nadia och Vera. Constantin och Nadia spela violin och Vera piano. Vera deltog i Paris konservatorium där hon träffade Rachmaninov och blev en berömd operasångerska.

Familjenföretaget blomstrade under mellankrigstiden. De öppnar kontor i New York, Hamburg och Konstantinopel. Dock beslöt Viatcheslav att lägga sin huvudsakliga verksamhet i Berlin eftersom det fanns en stor rysk gemenskap där.
Viatcheslav Kousmichoff dog strax efter andra världskriget 1946.  Lämnade sin son Constantin att ta över ett familjeföretag.
Men Constantin hade inte samma affärsmannaskap som hans far eller farfar. Han var en man som älskade livet och spred pengar omkring sig. Företaget stod på randen till konkurs 1972. Han sålde verksamheten för en spottstyver.
Under de år som följde fortsatte Kousmichoff företaget att sälja Kusmi teer med ojämn framgång. Liksom Constantin, var de människor som hade köpt företaget konstnärliga och hade en viss förståelse av smaker, men deras ledarförmåga lämnade mycket att önska.
År 2003 köpte Kousmichoff av Orebi som kom från en lång rad av köpmän. De antog utmaningen att föra traditionerna av Pavel, Viatcheslav och Constantin Kousmichoff och utveckla ett internationellt rykte för Kusmi Tea varumärke.

Några av Kusmis ryska teer.
  • Prince Vladimir (blandning av Kinesiskt te med citrus, vanilj och örter)
  • Troika (blandning av Kinesisakt, Ceylon och Indiskt tea med bergamot, apelsin och mandarin)
  • Anastasia (blandning av Kinesiskt och Ceylon te med bergamot, citron och apelsinblomma)
  • Bouquet of Flowers no. 108 (blandning av Kinesiskt och Ceylon te med bergamot, citrusfrukter och blommor)
  • St Petersburg (blandning av Kinesiskt te med bergamot röda frukter och karamell)
  • Polish Blend no. 18 (blandning av Kinesiskt och Ceylon te med bergamot, citron och lime)
  • Zoubrovka (blandning av Kinesiskt te “buffalo grass”)
  • Petrushka Christmas Tea (en kryddig blandning av Kinesiskt te med apelsin, mandel, vanilj och kryddor)
  • Kashmir Tchai (en kryddig blandning av teer efter ett Nepalesiskt recept)
  • Traktir (ett lite rökig blandning av Kinesiskt och Ceylon tee med citrusfrukter och kryddor)
  • Samovar (ett lite rökig blandning av Kinesiskt och Indiskt te a)
  • Imperial Label (en blandning av Kinesiskt sencha-te och apelsin, kanel, lakrits och  ”sea buckthorn”)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar