tisdag 5 februari 2013

PK-61 bord

Jag har under en längre tid letat efter ett soffbord. Var i början tveksam till ett glasbord. Hittade inget som helt passade mig i smaken. Tillslut fann jag ett bord som jag fastnade för, nämligen PK61 designat av Poul Kjærholm.
PK61, soffbord från 1956 visar tydligt Poul Kjærholm's utveckling från industridesigner till möbelarkitekt. Basens fyra delar är hopsatt av maskinskruvar och ger soffbordet ett unikt utseende. Den avtagbara bordsskivan är också ett exempel på Kjærholm's princip att gärna använda gravitationen för att hålla delarna på plats. Skivan finns att få i skiffer, marmor, granit och glas. Basen är gjord i mattborstat, rostfritt stål. PK61 har måtten 80*80cm. Går att få i glas, skiffer och marmor. PK61A, mått 120*120cm,  började produceras år 2007.




POUL KJÆRHOLM 1929-1980

Poul Kjærholm var snickare och studerade vid Danish School of Arts and Crafts. Han var intresserad av olika material, speciellt stål som han såg som ett naturmaterial. Poul Kjærholm var först anställd hosFritz Hansen, där han designade stolsprototyper. 1955 startade Poul Kjærholm sitt samarbetet med tillverkaren Ejvind Kold Christensen, vilket varade till Poul Kjærholms död 1980. 1982 tog Fritz Hansen över Kjærholm Collection.


Fritz Hansen

Fritz Hansen grundades 1872 av visionären och möbelsnickaren med samma namn. Sedan dess har Fritz Hansen blivit ett exklusivt varumärke som är en naturlig del av både dansk och internationell designhistoria. Historien om Fritz Hansen kännetecknas av häpnadsväckande hantverk, unik design och kvalitet. Ledande arkitekter och formgivare från hela världen har genom åren bidragit till samlingen av vackra, tidlösa och funktionella möbler. Bland dessa finns Arne Jacobsen, Poul Kjærholm, Piet Hein, Hans J. Wegner, Kasper Salto och Christian Dell. Med hög kreativitet och skaparvilja har dessa designers med innovativ teknik och nya material formgivit möbelklassiker som bland annat Myran, Serie 7, Ägget, Svanen, Liljan och Kinastolen. Varje detalj i sortimentet av t.ex. stolar, fåtöljer, soffor, bord, lampor och pallar är noga genomtänkt och med en hög finish som har stor del i utseendet. En möbel från Fritz Hansen garanterar utöver ett mervärde i sin inredning en tidlös, värdefull design och en historia värd att prata om.
 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar