onsdag 20 februari 2013

Bang & Olufsen

Jag blev intresserad av Bang & Olufsen redan på 90-talet. Fastnade för deras design som skiljde sig påtagligt från andra tillverkare. Även idag står dem för en helt egen design. Andra tillverkare har dock förstått att man måste satsa på design och utseende. Har alltid haft bra materialval så att produkterna är exklusiva. När det gäller att ha det senaste med alla nya tekniker finns det andra asiatiska tillverkare som säkert är bättre. Det beror på vad som prioriteras. Det senaste i teknikväg eller designen. Jag är dock nöjd med den teknik jag har i apparaterna. Har några produkter från Bang & Olufsen. Skriver om dem här nedan, men först lite historia.

Bang & Olufsen
B&O, är en dansk tillverkare av exklusiv hemelektronik som TV-apparater, högtalare, radioapparater, CD/DVD-spelare och telefoner.
Bang & Olufsen grundades 17 november 1925 av Peter Bang och Svend Olufsen med hjälp av kapital från sina respektive fäder. Aktiekapitalet var på 10.000 danska kronor. Till en början tillverkade man batterieliminatorer och laddare till batteridrivna radioapparater men efterhand som tekniken utvecklades blev produkterna fler och fler.
Tack vare Peter Bangs initiativ och tekniskt, innovativt kunnande började Bang & Olufsen även producera högtalare och mikrofoner och från 1928  radioapparater som inte matades med ström från batterier utan direkt från eluttaget.
År 1952 kom Bang & Olufsens första TV-apparat (TV 508 S Skottkärran) och 1958 introducerades ett modulsystem utformad av arkitekten Ib Fabiansen. Med detta flexibla system kunde man lätt kombinera TV, radio och högtalare. 1967 kom med "Beovision 3000 Colour" företagets första färg-TV och 1974 den första fjärrkontrollen.
Företaget har med tiden blivit känt för sin design och produkterna har genom detta och tekniken kommit att bli mycket exklusiva. Redan 1934 tillverkade man Hyberdo 5 RG Steel, en golvstående radiomodell i funktionalistisk design med kromad stålställning och svartlackerade sidor. En designikon blev radioapparaten Beolit 39 som företaget lanserade julen 1938. Det var en av de första radioapparaterna pressad i bakelit. Samtidigt introducerades produktnamnet Beo.
Under 1960 och 1970-talen har huvudsakligen Jacob Jensen stått för produktdesignen. Sedan början av 1980-talet är David Lewis chefsdesigner på företaget. De har skapat många designklassiker som har gett företaget en rad utmärkelser och platser på utställningar. Bland annat finns en del produkter i den permanenta utställningen Museum of Modern Art (MOMA) i New York. Bang & Olufsen utvecklar också exklusiva bilstereosystem åt Audi och Aston Martin.


Beo4

Beo4
Fjärkontrollen har funnits hos B&O i cirka 40år. Gjuten i zink för att ge tyngd och för att alltid kännas sval. Starka signaler som når dit de ska. Lägg Beo4 i handen så kan du styra vilken B&O produkt du vill TV, Högtalare, Musiksystem, Musikfiler. Allt är logiskt. Skiljer sig tydligt från andra tillverkares plastdosor. Mycket skön känsla. I "fönstret" syns vilken källa du för tillfället styr.

Beo4



BeoSound Overtyr

                                                            

BeoSoundOvertyr                                                                   
Från mitten av 90-talet. Glasdörrarna glider åt sidan när handen närmas sig. Här kan du lyssna på radio, CD eller kasetter( ni om är födda på 70-talet eller tidigare vet vad musikkasett är). Stativet är i aluminium och ihåligt. I stativet dras alla kablar.

BeoLab3
Denna högtalare kombinerar 250W ljudeffekt med ”Acoustic Lens Technology”. Denna teknik gör så att ljudets kraft, precision och djup upplevs som om högtalaren vore 10 gånger så stor. Det ICEpower-förstärkta ljudet sprider sig jämt i en 180° båge. Kabinettet tillverkat i aluminium. Här på golvstativ i aluminium. Även dessa ihåliga för dragning av kablar. Valde dem i rödlackad aluminium. Finns i flera färger.

                                                                                                                                                    
BeoVision 10 – 40                                    
Elegant TV i aluminiumram som med det motoriserade golvstativet vrider TVn. LED-baserad LCD-skärm som ger knivskarp, vibrationsfria bilder med ett djup så att de upplevs tredemensionella. Bilden blir ännu bätte om du ser de digitala versionerna av SVT1, SVT2, Kunskapskanalen, SVT24 ellerTV4. Digital avkodare finns inbyggt. Endast 6,4cm djup. Högtalarna tar begränsat medplats men förvånar med ett fylligt ljud. Högtalarhöljet är utbyttbart mot valfri färg. Har ”Automatic Picture Control” som justerar ljusstyrka, färg och kontrast. Om solljuset plötsligt flödar in i rummet justeras bilden automatiskt. Kablar dras i stativet.
                                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar