tisdag 26 februari 2013

Chokladbiskvier


I helgen gjorde jag chokladbiskvier för första gången. Det var inte så svårt som man skulle kunna tro. Det var lite pilligt och trixigt, men det gick. Alla kanske inte vinner skönhetspris, men för att vara första gången så är jag nöjd. Helt klart värt att testa. Du slipper alla tillsatser som finns i de butiksbakade. Det recept jag fått av en kollega i Friskis&Svettis var riktigt bra.
I dessa ska du ha mandelmassa. Vill du inte köpa färdig mandelmassa så är det enkelt att göra egen. Blanda 200gr skållad och riven sötmandel med 200gr socker.
Vill du göra eget vaniljsocker så är det lika enkelt. Ta till vara vaniljstången när du skrapat ut fröna till någon rätt. Lägg stången i en glasburk, fyll på med florsocker. Låt dra några dagar. Ta bort stången och du har eget vaniljsocker.
Välj en bra choklad med hög kakaohalt. Använd ALDRIG block eller bakchoklad. Snåla inte.
Här följer receptet.

400gr mandelmassa
3 äggvitor

3 äggulor
150gr smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
150gr choklad

Riv mandelmassan och blanda med äggvitor. Rör till fin smet. Klicka ut eller spritsa kakor i lämplig storlek på smörpapper. Platta till toppen lite. Sätt in i 175 grader ugnsvärme i ca 13 min. Beror lite på ugnen. De ska bli lite gyllenbruna. Ta ut och låt svalna. Lossa från pappret.
Blanda äggulor, smör, socker kakao och vaniljsocker till en smet. Rör den till tjock konsistens. Bred smeten på undersidan av kakorna. Ställ dem svalt gärna i kylskåpet. Låt bli kalla.
Smält chokladen. Doppa kakorna med smeten nedåt i chokladen. Lägg på smörpapper för att svalna och stelna. Träning ger snyggare biskvier.

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar