torsdag 7 februari 2013

Le Corbusier

Letade efter fotölj och soffa som passade till PK61 bord. Fann då LC3 designad av Le Corbusier.

LC3 Grand Modele

Designad 1928. Visad på Salon d’Automne 1929.
Skillnaden mellan LC3 och LC2 är att den senare är mer kompakt och att LC3 har en mjukare utseende. Le Corbusiergruppen räknade LC2 och LC3 till "cushion baskets" när de designades 1928. Designades som en modernistisk reaktion på den traditionella clubfotöljen. LC2 och LC3 vänder på standardstrukturen för soffor och fotöljer genom att ramen är synlig.











 Ensitsig fotölj av LC3













Tvåsits soffa av LC3


 

Le Corbusier

pseudonym för Charles-Édouard Jeanneret, född 6 oktober 1887 i La Chaux-de-Fonds i Schweiz, död 27 augusti 1965 i Roquebrune-Cap-Martin i Frankrike. Fransk-schweizisk självlärd arkitekt, konstnär och författare.
Le Corbusier flyttade till Paris 1916, där han 1920 antog pseudonymen Le Corbusier, en omskrivning av morfaderns släktnamn Lecorbésier.
Le Corbusier anses vara modernismens främste teoretiker och en av dess främsta stilskapare tillsammans med Ludwig Mies van der Rohe och Walter Gropius. Le Corbusier har bland annat ritat en utopisk stadsplan för Paris, bostadshöghus i Marseille samt regeringsbyggnader och stadsplan i Chandigarh, Indien. 1923 formulerade Le Corbusier en normativ arkitekturteori i Vers une architecture.
Le Corbusier hävdade, att hus var machines à habiter, maskiner att bo i. Han menade liksom de ryska konstruktivisterna och de tyska Bauhausarkitekterna att maskinen var något helt och hållet fördelaktigt. Le Corbusier ansåg att ett hus borde uppfattas, konstrueras och produceras på ett rationellt sätt (precis som bilar och flygplan), och att traditionella, irrationellt planerade och konstruerade hus helt enkelt omintetgjorde löftet om den nya tidsålder och det angenäma liv för alla som maskinen kunde medföra.
Le Corbusier deltog i en tävling år 1933 för omplaneringen av Nedre Norrmalm i Stockholm, men hans förslag vann inte. Han nämner även i boken Vår bostad, originaltitel La maison des hommes, från 1936, hur han vill bygga om Stockholm och flera andra städer, till en stad för människan.
En del av hans möbler tillverkas idag på licens av Cassina S.p.A. i Milano.
Le Corbusier är porträtterad på den schweiziska 10-francsedeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar