tisdag 12 februari 2013

Majonnäs


Den godaste och bästa majonnäsen gör du själv!
Har du läst innehållsförteckningen på majonnäsen i butikerna ser du att den innehåller massor av tillsatser för att kunna bli den gegga som dem kallar majonnäs. Bara det att den inte behöver stå i kyla bör förvarna att något är ”fel”. Har bara funnit en som står i kyla och som kan kallas majonnäs. Den kommer från Kavli, fri från tillsatser. Måste även kommentera det absurda med fettfri majonnäs. Är det ett skämt? Detta strider mot all logik. Fettfri majonnäs! Tanken är att majonnäs ska vara fet, eller? Vad blir nästa idé, fettfritt smör?
Så den bästa gör du själv.
Hört från många att det ska vara så svårt att göra majonnäs. Alls inte svårt om du följer några tips. Ta det lugnt, se till att alla ingredienser har samma temperatur. Slå i lite olja i början och vispa den tjock innan du fortsätter hälla i olja under vispning. Gör en liten sats åt gången. Hellre lite och ofta än mycket och sällan. Välj en kallpressad olja av bra kvalitet. Behöver inte vara den absolut bästa och dyraste. Använd aldrig varmpressad eller kemisk raffinerad olja. Går med fördela att använda stavmixer istället för visp. Här kommer mitt recept.
1 äggula
½ tsk dijonsenap
2 dl olja
salt, peppar
Vispa ihop äggula och senap
Häll i lite olja under vispning. Se att den tjocknar.
Fortsätt vispa medan du häller i oljan i en fin stråle. Vispa in all olja. Spricker den eller blir för tjock tillsätt lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar