måndag 18 februari 2013

Matfusket

Nu börjar matfusket breda ut sig. Nu senast är det företag som ersatt nötköttet med hästkött. Visst går båda att äta, men står det nötkött på förpackningen så ska det vara nötkött och inget annat. Antar att orsaken till detta byte ligger i att det är billigare med hästkött och med oförändrat pris så blir vinsterna större hos aktuella företag. Detta är dock något som de aldrig skulle erkänna.
Detta med att byta ut ingredienser mot billigare förekommer överallt. Har tidigare nämn maränger. Där har man bytt ut hederlig äggvita mot något som kallas marängvita. Denna består av skummjölkspulver och stabiliseringsmedel. Varför kan man undra. Beror säkerligen på att det blir billigare.
Titta även på alla kak och kexpaket. Nästan alla är bakade med vegetabiliskt fett. Detta är då palm-, kokos- och rapsolja. Visst svensk rapsolja är ok, men palmoljan är det sämsta tänkabara skit som kan användas. För att producera denna olja planteras oljepalmer där regnskog har skövlats. Detta leder till att skog försvinner som tar upp mycket av den koldioxid som vi släpper ut. Även orangutangerna utrotas. Företagen som använder palmolja säger att den ska vara certifierad och att den är miljökompenserad. Vad är detta för struntprat. Bara för att företaget betalar för koldioxid utsläpp tror dem att de lättar sitt samvete. Skulle regnskogen "poppa"upp igen och aporna återfödas, eller vad?
Själv använder jag aldrig palmolja hemma när jag bakar eller lagar mat. Det går utmärkt med smör och olivolja. Men, så dum jag är. Det skulle bli dyrare för företagen.
Ett företag är ett som tillverkar pepparkakor. På deras paket står det att receptet är från 1929. "Vi bakar enligt originalreceptet, inget är ändrat" står det på paketet. Grattis säger jag. Då var ni först i världshistorien att använda palmolja redan 1929. Tror inte det, tror det var smör. Men dem måste ha haft palmolja redan 1929, för annars är det falsk marknadsföring. Ska ta kontakt med företaget och höra mig för.
Titta på sylt- och mosburkarna. De innehåller oftast enbart 50% frukt eller bär. Resten är socker och pektin. Använder producenten tillräckligt med frukt så innehåller den i sig självt tillräckligt med pektin. När jag gör äppelmos på svenska äpplen behöver jag ingen pektin. Bara 2kg äpple, lite pressad citron och 4 dl socker. Men detta skulle antagligen bli för dyrt för företagen, med en fruktprocent på runt 80%.

Ni som inte läser innehållsförteckningen på maten, gör det nästa gång. Ni kommer bli förvånade. Maten innehåller inte det ni tror att den gör.

Lite positivt finns dock. Detta gäller korvsidan. Nu börjar det dyka upp korv med kötthalter på över 90%. Äntligen innehåller korv de rätta ingredienserna. Ett företag tillverkar majonnäs med de avsedda ingredienserna.
Vi som konsumenter måste ställa högre krav. Maten ska inte bara stilla vår hunger. Den ska smaka bra, vara gjord på rätta ingredienser, vara näringriktig och vara miljövänlig i produktionen i alla led.

Vi kan börja med att läsa innehållsförteckningen och vägra köpa alla "fejkade" produkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar