torsdag 28 februari 2013

Omega

Omega är den sista bokstaven i det grekiska alfabetet.

Men för allmänheten mer känt som ett schweiziskt klockmärke. Som jag redan skrivit tidigare innehar jag en Tissot, men den är inte lämplig för mera aktivt liv. Därför har jag även en Omega. Jag valde modellen Seamaster. Korrekt benämnd Seamaster Professional Co-axial Chronometer. Med Co-axial menas att klockan inte drivs av batteri utan av armens rörelser. Ett svänghjul laddas av armensrörelser som sedan driver klockan. Det är detta som kallas mekaniskt ur. Sekundvisaren rör sig med jämn hastighet hela tiden, inga hopp som på batteriklockor.




Ovan syns klockan i sin originalask. Det finns lite olika utföranden. En med svart urtavla och lite annorlunda visare samt annat armband.

Kvalitén på klockan är mycket bra. Har inte haft några problem med uret. Även asken klockan levereras i visar på kvalitet.



Det viktigaste är alla cerifikat som medföjer. De visar på att det inte är en kopia. Nummer på urverk m.m.




Namnet, liksom klockorna, betyder fulländning, fullkomlighet vad det gäller hantverk och kvalité. Omega grundades år 1848 i Schweiz. Idag är företaget ett av varumärkena inom Swatch Group Nordic AB, ett dotterbolag till schweiziska Swatch Group LTD, världens största urtillverkare.

Omegas kollektion bygger på fyra olika produktfamiljer; Constellation, Seamaster, Speedmaster och De Ville. Förutom klockkollektionen har Omega även en Fine Jewellery kollektion.

tisdag 26 februari 2013

Chokladbiskvier


I helgen gjorde jag chokladbiskvier för första gången. Det var inte så svårt som man skulle kunna tro. Det var lite pilligt och trixigt, men det gick. Alla kanske inte vinner skönhetspris, men för att vara första gången så är jag nöjd. Helt klart värt att testa. Du slipper alla tillsatser som finns i de butiksbakade. Det recept jag fått av en kollega i Friskis&Svettis var riktigt bra.
I dessa ska du ha mandelmassa. Vill du inte köpa färdig mandelmassa så är det enkelt att göra egen. Blanda 200gr skållad och riven sötmandel med 200gr socker.
Vill du göra eget vaniljsocker så är det lika enkelt. Ta till vara vaniljstången när du skrapat ut fröna till någon rätt. Lägg stången i en glasburk, fyll på med florsocker. Låt dra några dagar. Ta bort stången och du har eget vaniljsocker.
Välj en bra choklad med hög kakaohalt. Använd ALDRIG block eller bakchoklad. Snåla inte.
Här följer receptet.

400gr mandelmassa
3 äggvitor

3 äggulor
150gr smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
150gr choklad

Riv mandelmassan och blanda med äggvitor. Rör till fin smet. Klicka ut eller spritsa kakor i lämplig storlek på smörpapper. Platta till toppen lite. Sätt in i 175 grader ugnsvärme i ca 13 min. Beror lite på ugnen. De ska bli lite gyllenbruna. Ta ut och låt svalna. Lossa från pappret.
Blanda äggulor, smör, socker kakao och vaniljsocker till en smet. Rör den till tjock konsistens. Bred smeten på undersidan av kakorna. Ställ dem svalt gärna i kylskåpet. Låt bli kalla.
Smält chokladen. Doppa kakorna med smeten nedåt i chokladen. Lägg på smörpapper för att svalna och stelna. Träning ger snyggare biskvier.

Lycka till!


måndag 25 februari 2013

Tissot



Dagens unga har inte längre armbandsklocka utan nyttjar mobilen som klocka. Själv kommer jag alltid att ha armbandsklocka. Utöver att visa tiden är den ett smycke. Dock kräver det lite planering. Helst ska fler än en klocka finnas. Den större kraftigare klockan passar inte så bra till kostym, likaså passsar även guldklockan illa till svamppromenaden. Själv har jag en Tissot i guld med guldarmband. Den är mycket stilren och "enkel". Denna klocka är batteridriven. Måste lämnas till urmakare för batteribyte då boetten inte går att öppna. Glaset lyfts bort och urtavla.

Tissot är en välrenommerad klocktillverkare som grundades år 1853 i staden Le Locle i Schweiz av Charles-Felicien Tissot och hans son Charles-Emile Tissot.
Sedan 1985 är Tissot en del av The Swatch Group, världens största producent och distributör av klockor.

fredag 22 februari 2013

KitchenAid


Detta är den bästa köksmaskin jag kunnat investera i. Den står stadigt på alla underlag. Gedigen och bra tyngd. Den klarar av att knåda stora degar, klarar av att vispa, helt klart det mesta du kan tänka dig. Jag valde den i grå färg. Nu har det kommet många nya klarlackade färger, allt från rosa, lila till röd och gul. Det går även att köpa till diverse extra utrustning som köttkvarn.
KitchenAid är en köksmaskin av mycket hög kvalitet och har en genomsnittlig livslängd på 30 år. Den har 300 watts direktverkande motor med 10 hastigheter och en unim planetarisk blandarrörelse utvecklad och patenterad av KitchenAid. Hela maskinen är tillverkad av metall och är därför både hållbar och stabil.

 
Kitchen Aid-fabriken grundades i 1919 i Michigan, USA och köptes 1987 av Whirlpool. Fabriken tillverkade till en början professionella köksmaskiner och utvecklade en stavmixer för hushållsbruk och senare även en vanlig mixer.
KitchenAid har funnits på den professionella köksmarknaden i Europa i över 20 år, men stavmixern för hushållsbruk introducerades först 1991 i Frankrike.



torsdag 21 februari 2013

Bengt Lindström

Eftersom jag gillar att ha ljus(vita) väggar hemma så vill jag gärna ha färgglada konstverk hängande på väggarna. Tycker om uttrycksfulla konstverk, gärna sådana som man inte alltid ser vad det är. En trevlig konstnär är Bengt Lindström. Mitt konstverk finns i några fler exemplar. Det finns även oljemålningar av honom, men de är lite svårare att få tag på.

Bengt Karl Erik Lindström
Född 3 september 1925 i Storsjö kapell i Jämtland, död 29 januari 2008 i Sundsvall, var en svensk konstnär.
Bengt Lindström flyttade till Ramsås i Säbrå kommun 1935. Han tog studentexamen i Härnösand och flyttade 1944 till Stockholm, där han under en kort period studerade vid Konstfack och därefter på Isaac Grünewalds målarskola. Han studerade också i Köpenhamn och Chicago. Från 1948 bodde och verkade han i Paris, där han studerade vid André Lhotes och Fernand Légers målarskolor. Somrarna tillbringade han i Sverige, där han hade en ateljé utanför Sundsvall och sedan 2004 var permanent bosatt.
År 1954 hade Bengt Lindström sin första separatutställning i Sverige. Det internationella genombrottet kom efter en utställning i Paris 1958.
Bengt Lindström gjorde flera offentliga verk i form av väggmålningar samt utomhusskulpturen vid Midlanda i Timrå kommun i form av ett stort Y. Hans använder stora färgsjok i olika färger, ofta föreställande förvridna ansikten.
Bengt Lindström var gift med Marie-Louise Lindström och hade med henne två barn. Några år efter hustruns död i mitten av 1990-talet gifte han sig med Michèle Lindström, gallerist från Paris.

onsdag 20 februari 2013

Bang & Olufsen

Jag blev intresserad av Bang & Olufsen redan på 90-talet. Fastnade för deras design som skiljde sig påtagligt från andra tillverkare. Även idag står dem för en helt egen design. Andra tillverkare har dock förstått att man måste satsa på design och utseende. Har alltid haft bra materialval så att produkterna är exklusiva. När det gäller att ha det senaste med alla nya tekniker finns det andra asiatiska tillverkare som säkert är bättre. Det beror på vad som prioriteras. Det senaste i teknikväg eller designen. Jag är dock nöjd med den teknik jag har i apparaterna. Har några produkter från Bang & Olufsen. Skriver om dem här nedan, men först lite historia.

Bang & Olufsen
B&O, är en dansk tillverkare av exklusiv hemelektronik som TV-apparater, högtalare, radioapparater, CD/DVD-spelare och telefoner.
Bang & Olufsen grundades 17 november 1925 av Peter Bang och Svend Olufsen med hjälp av kapital från sina respektive fäder. Aktiekapitalet var på 10.000 danska kronor. Till en början tillverkade man batterieliminatorer och laddare till batteridrivna radioapparater men efterhand som tekniken utvecklades blev produkterna fler och fler.
Tack vare Peter Bangs initiativ och tekniskt, innovativt kunnande började Bang & Olufsen även producera högtalare och mikrofoner och från 1928  radioapparater som inte matades med ström från batterier utan direkt från eluttaget.
År 1952 kom Bang & Olufsens första TV-apparat (TV 508 S Skottkärran) och 1958 introducerades ett modulsystem utformad av arkitekten Ib Fabiansen. Med detta flexibla system kunde man lätt kombinera TV, radio och högtalare. 1967 kom med "Beovision 3000 Colour" företagets första färg-TV och 1974 den första fjärrkontrollen.
Företaget har med tiden blivit känt för sin design och produkterna har genom detta och tekniken kommit att bli mycket exklusiva. Redan 1934 tillverkade man Hyberdo 5 RG Steel, en golvstående radiomodell i funktionalistisk design med kromad stålställning och svartlackerade sidor. En designikon blev radioapparaten Beolit 39 som företaget lanserade julen 1938. Det var en av de första radioapparaterna pressad i bakelit. Samtidigt introducerades produktnamnet Beo.
Under 1960 och 1970-talen har huvudsakligen Jacob Jensen stått för produktdesignen. Sedan början av 1980-talet är David Lewis chefsdesigner på företaget. De har skapat många designklassiker som har gett företaget en rad utmärkelser och platser på utställningar. Bland annat finns en del produkter i den permanenta utställningen Museum of Modern Art (MOMA) i New York. Bang & Olufsen utvecklar också exklusiva bilstereosystem åt Audi och Aston Martin.


Beo4

Beo4
Fjärkontrollen har funnits hos B&O i cirka 40år. Gjuten i zink för att ge tyngd och för att alltid kännas sval. Starka signaler som når dit de ska. Lägg Beo4 i handen så kan du styra vilken B&O produkt du vill TV, Högtalare, Musiksystem, Musikfiler. Allt är logiskt. Skiljer sig tydligt från andra tillverkares plastdosor. Mycket skön känsla. I "fönstret" syns vilken källa du för tillfället styr.

Beo4



BeoSound Overtyr

                                                            

BeoSoundOvertyr                                                                   
Från mitten av 90-talet. Glasdörrarna glider åt sidan när handen närmas sig. Här kan du lyssna på radio, CD eller kasetter( ni om är födda på 70-talet eller tidigare vet vad musikkasett är). Stativet är i aluminium och ihåligt. I stativet dras alla kablar.

BeoLab3
Denna högtalare kombinerar 250W ljudeffekt med ”Acoustic Lens Technology”. Denna teknik gör så att ljudets kraft, precision och djup upplevs som om högtalaren vore 10 gånger så stor. Det ICEpower-förstärkta ljudet sprider sig jämt i en 180° båge. Kabinettet tillverkat i aluminium. Här på golvstativ i aluminium. Även dessa ihåliga för dragning av kablar. Valde dem i rödlackad aluminium. Finns i flera färger.

                                                                                                                                                    
BeoVision 10 – 40                                    
Elegant TV i aluminiumram som med det motoriserade golvstativet vrider TVn. LED-baserad LCD-skärm som ger knivskarp, vibrationsfria bilder med ett djup så att de upplevs tredemensionella. Bilden blir ännu bätte om du ser de digitala versionerna av SVT1, SVT2, Kunskapskanalen, SVT24 ellerTV4. Digital avkodare finns inbyggt. Endast 6,4cm djup. Högtalarna tar begränsat medplats men förvånar med ett fylligt ljud. Högtalarhöljet är utbyttbart mot valfri färg. Har ”Automatic Picture Control” som justerar ljusstyrka, färg och kontrast. Om solljuset plötsligt flödar in i rummet justeras bilden automatiskt. Kablar dras i stativet.
                                  

tisdag 19 februari 2013

Lamino

En skön stol....


Detta är en mycket skön stol att sitta och läsa i. Den är designad av Yngve Ekström. Efter att ha experimenterat med former, linjer, träslag, konstruktioner och tillverkning i flera år kom stolen Lamino 1956 ut på marknaden, en fårskinnsklädd fåtölj i skiktlimmat böjträ. Går även att få i sadelläder och andra träslag. Föregångarna var stolen Anders från 1945 och Kurva några år senare. Lamino låg i linje med tidens smak: lätt, bekväm, vacker att se på och prisvärd. Enkelheten var Yngve Ekströms designidé genom livet och i stolen Lamino lyckades han att sammanfatta hela sin formgivarinsats.
Lamino är även ett tidigt exempel på monteringsbara möbler som kunde packas och skickas till kunderna i platta paket, de förpackas än idag på detta sätt, så platt som möjligt för en svängd fåtölj. 1999 utsågs Lamino av tidskriften Sköna Hems läsare till århundradets svenska möbel, före Bruno Mathssons Pernilla och Carl Malmstens Lilla Åland. Det var ett bra betyg för en möbelklassiker som tillverkats i över 250.000 exemplar (2006) och fortfarande tillverkas. 2006 fick Lamino barn, då lanserades Lamini, en mindre variant till barnrummet.

Yngve Ekström

Född den 16 juni 1913 i Hagafors i Småland, död 13 mars 1988. Var en svensk möbelformgivare, träsnidare, skulptör och arkitekt.
Yngve Ekström föddes i Hagafors i Småland där Sveriges äldsta möbelfabrik Hagafors stolsfabrik var belägen. Fadern Oskar Ekström svarvade pinnstolar åt fabriken och snidade i trä på sin fritid. Efter några år flyttade familjen till det närbelägna Vaggeryd. Vid tretton års ålder började Yngve arbeta på ett sågverk. Medärvd känsla för snickeri och hantverk gav som naturlig följd en allsidig skicklighet i att hantera och formge trä. Bredvid sitt arbete bedrev Yngve Ekström studier i främst teckning, skulptur, målning, musik och konsthistoria med så småningom huvudsaklig inriktning mot heminredning men i grunden var han självlärd.
År 1945 grundade han tillsammans med sin bror Jerker det framgångsrika möbelföretaget ESE-möbler (sedermera Swedese möbler), som såldes 1974 till statliga investmentbolaget Navigator. Yngve och Jerker bestämde sig tidigt för tre huvudsakliga verksamhetsområden: hemmamiljö, offentlig miljö och export. Han var tongivande i ledningen av Swedese ända fram till sin död 1988.
År 1953 kom genombrottet när Yngve Ekström vann första och tredje pris för sina träskålar i Hemslöjdsförbundets modellpristävlan. Han framträdde samma år som formgivare med en utställning arrangerad av Lena Larsson på NK-Bo. Han återkom1958 med ytterligare en utställning på NK-Bo. För den breda allmänheten blev Yngve Ekström mest känd för sin tidlösa stol Lamino som kom ut på marknaden 1956.
Under 1960-talet startade Yngve Ekström tillsammans med sin bror en fabrik för armaturtillverkning, Lystella AB. I mitten av 1970-talet lanserade han lampor av akrylplast och lampor av akrylplast i kombination med trä. I mitten av 1960-talet formgav han en rad möbeltyper tillverkade av svensk furu. Dessa möbler tillverkades i kvistren furu och i blåträ som i kombination med den rustika formgivningen gav soffgruppen en speciell charm och karaktär. Yngve Ekström har även ritat åt ett flertal svenska möbelindustrier bl.a. Stolab i Smålandsstenar och Broby i Sunne, dessutom tillverkas hans modeller på licens i Tyskland och Australien.
 

måndag 18 februari 2013

Matfusket

Nu börjar matfusket breda ut sig. Nu senast är det företag som ersatt nötköttet med hästkött. Visst går båda att äta, men står det nötkött på förpackningen så ska det vara nötkött och inget annat. Antar att orsaken till detta byte ligger i att det är billigare med hästkött och med oförändrat pris så blir vinsterna större hos aktuella företag. Detta är dock något som de aldrig skulle erkänna.
Detta med att byta ut ingredienser mot billigare förekommer överallt. Har tidigare nämn maränger. Där har man bytt ut hederlig äggvita mot något som kallas marängvita. Denna består av skummjölkspulver och stabiliseringsmedel. Varför kan man undra. Beror säkerligen på att det blir billigare.
Titta även på alla kak och kexpaket. Nästan alla är bakade med vegetabiliskt fett. Detta är då palm-, kokos- och rapsolja. Visst svensk rapsolja är ok, men palmoljan är det sämsta tänkabara skit som kan användas. För att producera denna olja planteras oljepalmer där regnskog har skövlats. Detta leder till att skog försvinner som tar upp mycket av den koldioxid som vi släpper ut. Även orangutangerna utrotas. Företagen som använder palmolja säger att den ska vara certifierad och att den är miljökompenserad. Vad är detta för struntprat. Bara för att företaget betalar för koldioxid utsläpp tror dem att de lättar sitt samvete. Skulle regnskogen "poppa"upp igen och aporna återfödas, eller vad?
Själv använder jag aldrig palmolja hemma när jag bakar eller lagar mat. Det går utmärkt med smör och olivolja. Men, så dum jag är. Det skulle bli dyrare för företagen.
Ett företag är ett som tillverkar pepparkakor. På deras paket står det att receptet är från 1929. "Vi bakar enligt originalreceptet, inget är ändrat" står det på paketet. Grattis säger jag. Då var ni först i världshistorien att använda palmolja redan 1929. Tror inte det, tror det var smör. Men dem måste ha haft palmolja redan 1929, för annars är det falsk marknadsföring. Ska ta kontakt med företaget och höra mig för.
Titta på sylt- och mosburkarna. De innehåller oftast enbart 50% frukt eller bär. Resten är socker och pektin. Använder producenten tillräckligt med frukt så innehåller den i sig självt tillräckligt med pektin. När jag gör äppelmos på svenska äpplen behöver jag ingen pektin. Bara 2kg äpple, lite pressad citron och 4 dl socker. Men detta skulle antagligen bli för dyrt för företagen, med en fruktprocent på runt 80%.

Ni som inte läser innehållsförteckningen på maten, gör det nästa gång. Ni kommer bli förvånade. Maten innehåller inte det ni tror att den gör.

Lite positivt finns dock. Detta gäller korvsidan. Nu börjar det dyka upp korv med kötthalter på över 90%. Äntligen innehåller korv de rätta ingredienserna. Ett företag tillverkar majonnäs med de avsedda ingredienserna.
Vi som konsumenter måste ställa högre krav. Maten ska inte bara stilla vår hunger. Den ska smaka bra, vara gjord på rätta ingredienser, vara näringriktig och vara miljövänlig i produktionen i alla led.

Vi kan börja med att läsa innehållsförteckningen och vägra köpa alla "fejkade" produkter.

fredag 15 februari 2013

Bamix

Bamix - proffsens val


Det bästa du kan investera i till ditt kök är en stavmixer. Med denna kan du hacka nötter, göra eget florsocker, röra ihop majonnäs och mycket mera. Det finns en uppsjö av olika stavmixers i butikerna. Har inte testat alla så jag kan inte säga om alla är bra eller dåliga. Antar att det finns stora skillnader. Bamix är den ultimata matberedaren.
Bamix stavmixer tillverkas i Mettlen i Schweiz. Det var också där man uppfann den första stavmixern. Idag är det den enda stavmixer som helt och hållet tillverkas i Europa. Kvalitén på Bamix gör den till en pålitlig partner under många år. Bamix används av många kockar.
Stavmixern såg dagens ljus redan 1954 hos Bamix. Den praktiska och moderna designen har fortsatt utmärka Bamix.
Det finns ett antal utbyttbara skivor till Bamix, såsom visp och kniv. Jag valde min Bamix i svart. Den går även att få i klara färger som röd och gul med flera. Alla Bamix handlackas. Själv är jag mycket nöjd med min. Den är kraftfull och klarar mycket. Den väger in på nästan 1 kg, så det är något att hålla i. Vektygen är lätta att byta ut och göra rena. Vill du ha en rejäl och pålitlig stavmixer gör som jag, välj Bamix.






 

torsdag 14 februari 2013

Maränger



Eftersom jag gjorde egen majonnäs fick jag äggvitor över. Synd att kasta dessa. Tänkte då att jag kunde testa att göra maränger som jag aldrig gjort tidigare. Har ni tänkt på att marängerna i matbutiken är ett skämt. De jag kollat på innehåller socker, skummjölkspulver och tillsatser. Äggvitor har inte varit i närheten av dessa maränger. Varför inte använda endast det som behövs, äggvita och socker. Faktiskt inget svårt att göra egna maränger. Var dock beredd på att vispa. Använd en ballongvisp. En viktig sak är att använda en bunke i glas eller metall som är absolut fri från fett, annars stelnar vitorna aldrig.
Här är grunden för maränger.
1 äggvita
1 dl socker
Tag en äggvita, tillsätt 1 msk socker.Vispa den fast. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att något rinner ut.
Vispa i resten av sockret till en glansig smet.
Klicka, bred eller spritsa ut smeten på en plåt.
Sätt in i 100° ugn. Mitten av ugnen. Grädda i ca 40 min. Marängen ska vara torr och krispig.





















onsdag 13 februari 2013

Semla


Igår var det fettisdagen. Klart jag åt en semla. Jag har tur att bo nära Ronaldos Bread här i Linköping. Här ovan sed du semlan som inköptes där. Vetebullen gjord på surdeg, rikligt med mandelmassa med bra textur, bra vispad grädde som inte har massor av luft i sig. Smak av kardemumma och mandel, grädde. Mycket god. Värd sina 27kr.


tisdag 12 februari 2013

Majonnäs


Den godaste och bästa majonnäsen gör du själv!
Har du läst innehållsförteckningen på majonnäsen i butikerna ser du att den innehåller massor av tillsatser för att kunna bli den gegga som dem kallar majonnäs. Bara det att den inte behöver stå i kyla bör förvarna att något är ”fel”. Har bara funnit en som står i kyla och som kan kallas majonnäs. Den kommer från Kavli, fri från tillsatser. Måste även kommentera det absurda med fettfri majonnäs. Är det ett skämt? Detta strider mot all logik. Fettfri majonnäs! Tanken är att majonnäs ska vara fet, eller? Vad blir nästa idé, fettfritt smör?
Så den bästa gör du själv.
Hört från många att det ska vara så svårt att göra majonnäs. Alls inte svårt om du följer några tips. Ta det lugnt, se till att alla ingredienser har samma temperatur. Slå i lite olja i början och vispa den tjock innan du fortsätter hälla i olja under vispning. Gör en liten sats åt gången. Hellre lite och ofta än mycket och sällan. Välj en kallpressad olja av bra kvalitet. Behöver inte vara den absolut bästa och dyraste. Använd aldrig varmpressad eller kemisk raffinerad olja. Går med fördela att använda stavmixer istället för visp. Här kommer mitt recept.
1 äggula
½ tsk dijonsenap
2 dl olja
salt, peppar
Vispa ihop äggula och senap
Häll i lite olja under vispning. Se att den tjocknar.
Fortsätt vispa medan du häller i oljan i en fin stråle. Vispa in all olja. Spricker den eller blir för tjock tillsätt lite vatten.
Smaka av med salt och peppar.


måndag 11 februari 2013

Senap

Det kan vara kul att göra sin egna senap. Vill du ha en slät senap använder du senapspulver. Själv gillar jag grov senap och använder senapsfrön.  De bruna senapsfröna är starkare än de gula. Du kan alltså variera styrkan genom att ha mer av de bruna senapsfröna. Du kan även passa på och smaksätta din senap, använd riven ingefära för en annorlunda smak. Byt ut vitvinsvinäger mot äppelcidervinäger eller äppeljuice istället för vatten. Använd en stavmixer för att mixa ihop till senap. Nedan följer mitt recept på en grov senap.

1 påse bruna senapsfrön
1 påse gula senapsfrön
2,5 msk vatten
½ dl vitvinsvinäger
½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk olja
Mixa ihop med stavmixer till senapskonsistens.



fredag 8 februari 2013

Barcelona fotölj

Tyvärr har jag ingen Barcelona fotölj själv, beroende på att jag inte får plats med hur mycket möbler som helst i hemmet. Barcelona fotöljen är ändå mycket läcker och skulle passa ypperligt till PK61 bordet. Fotöljen är designad av Ludwig Mies van der Rohe.
















Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe, fullständigt namn Maria Ludwig Michael Mies van der Rohe, född 27 mars 1886 i Aachen, död 17 augusti 1969 i Chicago. Han var tysk arkitekt. Mies arbetade inledningsvis i sina föräldrars stenhuggeriföretag. Han var verksam som arkitekt först hos Bruno Paul och därefter hos Peter Behrens (1908-1912). Påverkan från Behrens drev Mies mot avancerade konstruktioner kombinerade med preussisk klassicism. Samtidigt tog han starkt intryck från rysk  konstruktivism och De Stijl men också från Schinkel. Han var drivande i grundandet av arkitekturföreningen Der Ring.
Under 1920- och 1930-talen  utvecklade Mies en omfattande arkitekturteori samt påverkade starkt sin samtid genom positioner vid Bauhaus och som konstnärlig ledare vid Werkbund-projektet Weissenhof. Under den berömda parollen Less is more förespråkade Mies en enkel, välproportionerad arkitektur som tydligt och övertygande redovisade material och konstruktion.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

torsdag 7 februari 2013

Le Corbusier

Letade efter fotölj och soffa som passade till PK61 bord. Fann då LC3 designad av Le Corbusier.

LC3 Grand Modele

Designad 1928. Visad på Salon d’Automne 1929.
Skillnaden mellan LC3 och LC2 är att den senare är mer kompakt och att LC3 har en mjukare utseende. Le Corbusiergruppen räknade LC2 och LC3 till "cushion baskets" när de designades 1928. Designades som en modernistisk reaktion på den traditionella clubfotöljen. LC2 och LC3 vänder på standardstrukturen för soffor och fotöljer genom att ramen är synlig.











 Ensitsig fotölj av LC3













Tvåsits soffa av LC3


 

Le Corbusier

pseudonym för Charles-Édouard Jeanneret, född 6 oktober 1887 i La Chaux-de-Fonds i Schweiz, död 27 augusti 1965 i Roquebrune-Cap-Martin i Frankrike. Fransk-schweizisk självlärd arkitekt, konstnär och författare.
Le Corbusier flyttade till Paris 1916, där han 1920 antog pseudonymen Le Corbusier, en omskrivning av morfaderns släktnamn Lecorbésier.
Le Corbusier anses vara modernismens främste teoretiker och en av dess främsta stilskapare tillsammans med Ludwig Mies van der Rohe och Walter Gropius. Le Corbusier har bland annat ritat en utopisk stadsplan för Paris, bostadshöghus i Marseille samt regeringsbyggnader och stadsplan i Chandigarh, Indien. 1923 formulerade Le Corbusier en normativ arkitekturteori i Vers une architecture.
Le Corbusier hävdade, att hus var machines à habiter, maskiner att bo i. Han menade liksom de ryska konstruktivisterna och de tyska Bauhausarkitekterna att maskinen var något helt och hållet fördelaktigt. Le Corbusier ansåg att ett hus borde uppfattas, konstrueras och produceras på ett rationellt sätt (precis som bilar och flygplan), och att traditionella, irrationellt planerade och konstruerade hus helt enkelt omintetgjorde löftet om den nya tidsålder och det angenäma liv för alla som maskinen kunde medföra.
Le Corbusier deltog i en tävling år 1933 för omplaneringen av Nedre Norrmalm i Stockholm, men hans förslag vann inte. Han nämner även i boken Vår bostad, originaltitel La maison des hommes, från 1936, hur han vill bygga om Stockholm och flera andra städer, till en stad för människan.
En del av hans möbler tillverkas idag på licens av Cassina S.p.A. i Milano.
Le Corbusier är porträtterad på den schweiziska 10-francsedeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 5 februari 2013

PK-61 bord

Jag har under en längre tid letat efter ett soffbord. Var i början tveksam till ett glasbord. Hittade inget som helt passade mig i smaken. Tillslut fann jag ett bord som jag fastnade för, nämligen PK61 designat av Poul Kjærholm.
PK61, soffbord från 1956 visar tydligt Poul Kjærholm's utveckling från industridesigner till möbelarkitekt. Basens fyra delar är hopsatt av maskinskruvar och ger soffbordet ett unikt utseende. Den avtagbara bordsskivan är också ett exempel på Kjærholm's princip att gärna använda gravitationen för att hålla delarna på plats. Skivan finns att få i skiffer, marmor, granit och glas. Basen är gjord i mattborstat, rostfritt stål. PK61 har måtten 80*80cm. Går att få i glas, skiffer och marmor. PK61A, mått 120*120cm,  började produceras år 2007.




POUL KJÆRHOLM 1929-1980

Poul Kjærholm var snickare och studerade vid Danish School of Arts and Crafts. Han var intresserad av olika material, speciellt stål som han såg som ett naturmaterial. Poul Kjærholm var först anställd hosFritz Hansen, där han designade stolsprototyper. 1955 startade Poul Kjærholm sitt samarbetet med tillverkaren Ejvind Kold Christensen, vilket varade till Poul Kjærholms död 1980. 1982 tog Fritz Hansen över Kjærholm Collection.


Fritz Hansen

Fritz Hansen grundades 1872 av visionären och möbelsnickaren med samma namn. Sedan dess har Fritz Hansen blivit ett exklusivt varumärke som är en naturlig del av både dansk och internationell designhistoria. Historien om Fritz Hansen kännetecknas av häpnadsväckande hantverk, unik design och kvalitet. Ledande arkitekter och formgivare från hela världen har genom åren bidragit till samlingen av vackra, tidlösa och funktionella möbler. Bland dessa finns Arne Jacobsen, Poul Kjærholm, Piet Hein, Hans J. Wegner, Kasper Salto och Christian Dell. Med hög kreativitet och skaparvilja har dessa designers med innovativ teknik och nya material formgivit möbelklassiker som bland annat Myran, Serie 7, Ägget, Svanen, Liljan och Kinastolen. Varje detalj i sortimentet av t.ex. stolar, fåtöljer, soffor, bord, lampor och pallar är noga genomtänkt och med en hög finish som har stor del i utseendet. En möbel från Fritz Hansen garanterar utöver ett mervärde i sin inredning en tidlös, värdefull design och en historia värd att prata om.
 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

måndag 4 februari 2013

Jetson - en klassisk fotölj

Jetson

Detta är en klassisk fotölj designad av Bruno Mathsson. Den såg dagens ljus redan 1966. Min variant är i svart skinn. Går att få i andra utföranden. Går även att välja till en fotpall, vilket jag inte gjorde. Det är en perfekt sittställning. lutningen på ryggstödet passar mig bra, mycket skön kudde för nacken/huvudet. Jag funderade först på att ha ett fårskinn under fotöljen, men kom fram till att det var snyggast utan. Synd ärr dölja ett snyggt trägolv.





Bruno Mathsson

Född 13 januar 1907 i Värnamo, död 17 augusti 1988 i Värnamo. Var en svensk möbelformgivare och arkitekt.
Bruno Mathsson föddes i Värnamo och det var också här som han kom att verka under största delen av sitt liv. Hans far, Karl Mathsson, var snickare och därför var Brunos karriärval troligtvis inte särskilt svårt. Bruno fick aldrig någon teoretisk utbildning, men blev upplärd i sin fars fabrik, där företrädesvis klassiska möbler konstruerades. Genom diverse möbeltidningar, fick han snart upp ögonen för de funktionalistiska idealen.
Den första stolen som Mathsson ritade var Gräshoppan. Den hade böjd träram och sits av sadelgjord och ritades 1931 på beställning av Värnamo lasarett. Stolarna uppskattades dock varken av personalen eller patienterna och stuvades genast undan på lasarettets vind. Mathsson gav sig dock inte och fortsatte att utforska sittandets mekanik såväl praktiskt som teoretiskt. År 1936 fick Mathsson möjlighet att ställa ut sina möbler på en separatutställning på Röhsska Konstslöjdmuseet. Utställningen innebar ett genombrott och Mathsson inbjöds att delta i världsutställningen i Paris året därpå.
Framgångarna innebar hektiska år för det lilla familjeföretaget som sålde det mesta av sin produktion på export. Andra världskrigets utbrott 1939 satte stopp för expansionen och Mathsson blev hänvisad till den inhemska marknaden. Mathsson fortsatte att utveckla sina produkter och börja även designa praktiska och utfällbara matbord. Under denna tid tog han fram den klassiska vilstolen Pernilla 2 (1944) och liggstolen Pernilla (1945), döpt efter DN-journalisten Pernilla Tunberger som besökt honom för en intervju 1943. Den viktigaste kvinnan i hans liv, hans fru Karin Swärd, fick också en möbel uppkallad efter sig. Den stoppade fåtöljen Karin hade förkromat stativ och presenterades 1969.
Bruno Mathsson är en av Sveriges internationellt mest kända formgivare. Sedan 1964 visas hans möbler på en permanent utställning på Bella Center i Köpenhamn. Han blev tilldelad professors namn av svenska regeringen (1981).
Förutom stolar, fåtöljer och bord konstruerade Mathsson även 35 så kallade glashus i Sverige, Danmark, Nederländerna och Portugal. Flera av dessa hade ett patenterat fönstersystem, Bruno Pane, vilket möjliggjorde stora öppna väggytor.
Årtalen berättar när möbeln är designad.
  • Anna (taburett), 1945
  • Annika (bord), 1936
  • Berlin (dagbädd), 1957
  • Bord Kuggen (bord), 1983
  • BM65 (stol), 1965
  • Eva (stol), 1941 (ursprungsdesign 1933, finns även i en hög version)
  • Fällbord, 1935
  • Gräshoppan
  • Jetson 66 (stol), 1965
  • Jetson (stol), 1965
  • Jetson Bord
  • Karin (stol)
  • Mia (stol), 1972-1973
  • Milton/Mirja (stol), 1975-1978 (finns även i en hög version)
  • Mimat (stol)
  • Mina (stol), 1978 (ursprungsdesign 1942)
  • Minister (fåtölj), 1986
  • Mio (stol), 1981
  • Miranda och Mifot (stol och liggstol med fotpall), 1941
  • Mistral (arbetsstol), 1983
  • Modell 36 (liggstol)
  • Paris (dagbädd),
  • Pelarbord, 1986
  • Pernilla (stol), 1944, finns i flera versioner
  • Supercirkelbord, 1964, samarbete med Piet Hein
  • Superellipsbord, 1964, samarbete med Piet Hein
  • Trisupercirkelbord, 1964, samarbete med Piet Hein
  • Ulla (säng)

Läs även andra bloggares åsikter om ,