tisdag 20 augusti 2013

Tårta med pistaschmandel

 
Det här skulle kunna vara en liten bröloppstårta. Tung av pistaschmandel och smörkräm blir den en romantisk dröm som skärs i små bitar.

100gr sötmandel, skållad och skalad
120gr pistaschmandel
250 gr osaltat smör, rumstempererat
3 dl strösocker
4 ägg
1 vaniljstång, fröna
1 citron, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smörkräm:
125gr smör, rumstempererat
4 dl florsocker
1 tsk citronsaft

marsipanlock, vit


Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och mjöla en rund form, cirka 22 cm i diameter. Mal eller mixa sötmandel och pistaschmandel fint. Vispa smör och socker  fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner vanilj, citronskal, de malda mandlarna och pistaschen. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det. Blanda väl. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med provsticka om kakan är klar. Låt svalna i formen. Dela i två bottnar.
Gör smörkrämen under tiden. Vispa smör, florsocker och citronsaft med elvisp till en fluffig kräm.Bred smörkrämen mellan bottnarna. Lägg på marsipanlocket och se till att inga luftbubblor bildas. Skär till och jämna ut skarvar och veck.
 
Gör rosor av den återstående marsipanen. Rulla kulor lite större än stenkulor. Platta ut dem till runda plattor som kronblad. Rulla en rulle av en platta. Fäst kronbladen omlott runt rullen nedertill så att det bildas en ros.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar