tisdag 13 augusti 2013

Fredsgatan 12 - F12



När jag ändå tipsar om matställen måste jag tipsa om en bra restaurang som jag besökt vid två andra tillfällen. Restaurangen heter som adressen den ligger på, Fredsgatan 12 eller bra F12. Det är ett stenkast från Rosenbad. Gillar det mesta från duon Melker/Danyel, men F12 är verkligen russinet i kakan. Vackra lokaler och högklassisk mat har gett dem en stjärna i Guide Michelin.

F12 restaurant ägs av Danyel Couet och Melker Andersson. De två har varit ett matpar sedan år 1994. Danyel Couet tillsammans med Anna Björklund är ansvarig för driften av F12. Danyel står för maträtternas komposition. Matfilosofin bygger på att presentera internationell matlagning som förädlar ursprung och tar tillvara råvarans kvalitet.

F12 restaurant erbjuder förstklassig mat och service i en stilren och avslappnad miljö. Önskan är att erbjuda en smak- och serviceupplevelse utöver det vanliga. Maten är modern med influenser från hela världen.

F12 restaurant öppnade 1994 i lokalerna som länge tillhört Mejan, Konstakademiens gamla fik. Ambitionerna var höga från start, men resurserna var små. Snart nog gav ändå den innovativa matlagningen gensvar hos gästerna och restaurangen har under åren vuxit tillsammans med gäster och personal.

Genom åren har F12 erhållit en rad utmärkelser. 1997 kom en stjärna i Guide Michelin och 2003 blev F12 invald i Traditions & Qualité – Les Grandes Tables du Monde. Alltsedan White Guides första utgåva 2005, har F12 varje år återfunnits på Mästarklasslistan, sedan 2006 till och med bland de fåtal krogar som spelar i Internationell Mästarklass.

Den vårgröna färgskalan kännetecknar matsalen, liksom strama mönster med organisk inspiration. Husarkitekten Pontus Lomar och hans medarbetare står bakom såväl fast som lös inredning, med undantag för matsalsstolarna som ritats av Mario Bellini.

Konsten som visas i restaurangen är resultatet av ett samarbete mellan F12 och Wetterling Gallery. Världsnamn som Mike och Doug Starn, Diti Almog, Estelle Thompson, Kumari Nahappan och Robert Rauschenberg har hittills prytt väggarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar