onsdag 21 augusti 2013

PH Kotte

Om jag i framtiden kommer att få så stor bostad att jag kan ha ett rum endast som matsal så vet jag vilken taklampa som ska hänga över matbordet, nämligen PH Kotte. Nu har jag varken matsal eller en PH Kotte. Tycker att lampan är snygg, stilren och ger ett behgligt sken.
 
Det var 1957 när arkitektparet Eva och Nils Koppel vann uppdraget att rita restaurang Langelinie Pavillonen i Köpenhamn. De ville komplettera den enkla interiören med varma armaturer. De bad Poul Henningsen att rita en lampa. resultatet blev PH Kotte.
 
Poul Henningsen hade redan på 1920-talet experimenterat fram ljus som påminde om fotogenlampans sken, som han vuxit upp med. Resultatet blev PH-lampan. Samma teknik använde han nu till PH Kotte. Konstruktionen innebär att ljuskällan inte syns från någon vinkel. Ljuset blir även helt och hållet bländfritt och behagligt. Poul Henningsen arbetade med belysningsföretaget Louis Poulsen. Deras fabrik i Vejen på Jylland tillverkar fortfarande samtliga PH-lampor.
 
PH Kotte består av 72 blad och 12 stålbågar. Bladen kommer från underleverantörer i trakten och är klippta och bockade, liksom stålbågarna.
Första momentet blir slipning, bladen slipas två gånger. Därefter fortsätter de till avdelningen för målning och lackering. Bladen lackas och torkar i 10 minuter innan de härdas i ugn. Nästa moment blir spraymålning av varje blad amnuellt på insidan. Relultatet kontrolleras noga. PH Kotte finns i tre varianter: matt koppar, rostfritt stål eller vitlackerad.
 
PH Kotte fanns från början i tre storlekar: 84, 72 och 68cm i diameter. På grund av stor efterfrågan har PH Kotte med diameter 48 cm tillverkats sedan 2004. Denna passar bättre i privata hem. PH Kotte monteras ihop upp och ner. Börjar med lampans övre ring, där upphängningsanordningen är fäst. Sedan sätts stålbågarna fast. Därefter torkas stålbågarna med sprit för att få bort fingeravtryck och fläckar. Sedan fästs bladen. De minsta först och sätts fast med ståltråd. När första raden är klar är det dags för nästa. Sex blad på tolv rader. Alla noggrant vinklade och varje rad snedförskjuten gentemot den föregående. varje av de 72 bladen kontrolleras. Hittas minsta lilla prick skickas de tillbaka. Allt annat än perfektion duger inte.
 

 

Monteringen tar en timme. Sedan är det en avancerad packningsprocedur. Kotte fästs i en trälåda och den elektriska delen, som tillverkas för sig, packeteras i en annan låda. PH Kotte är en dansk designikon och är mycket populär i Danmark. Namnet kommer av likheten med en kotte. Numera övergår Louis Poulsen till att använde det engelska namnet PH Artichock, kronärtskocka, som är namnet som används internationellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar