torsdag 19 december 2013

Vattenkokare från KitchenAid

 

Då min gamla vattenkokare gav upp efter minst 7 år så var det dags för att skaffa en ny. Nu föll vaket på en kokare från Kitchen Aid. Har erfarenher av deras köksmaskiner sedan tidigare, Får bra produkter.
Denna kokare har ett reglage för att variera hur varmt vattnet ska bli, från 50 grader upp till 100 grader, Vid användning lyser kokaren upp och visar över skalan hur temperaturen ökar, syns även på den inbyggda mätaren, Ett pling när allt är klart,
Den rymmer 1,5 liter. En full kanna tar ca 2 minuter att komma upp i 90 grader. Effekten ligger på 2500 watt,




Hembakade pepparkakor


I år beslutade jag mig för att baka egna pepparkakor. Hittade ett bra recept som gav 200 pepparkakor. Det var inte alls svårt. Gör degen någon/några dagar innan du bakar ut kakorna. Den ska vila minst ett dygn i kylen.


0,5 dl ljus sirap
3 dl vatten
2 msk ingefära
2 msk malen nejlika
2 msk kanel
2 msk bikarbonat
425 gr smör
750 gr socker
1,2 kg vetemjöl


 
 
Glasyr:
1 citron
3 dl florsocker
 
 
Kryddorna blandas med vatten i en kastrull, koka upp.
Blanda socker och rumstempererat smör, häll i kryddblandningen i smörblandningen. Tillsätt sirap, blanda väl.
Tillsätt vetemjöl och bikarbonat, knåda ihop till en deg. Låt vila i kyl.
Kavla ut pepparkaksdegen på mjölat bakbord. Stansa ut pepparkakor.
Baka av pepparkakorna på en plåt i 225 grader i ca 5 - 10 minuter beroende på tjockleken. Låt kakorna svalna.
Blanda citronsaft med florsocker till önskad konsistens och spritsa på pepparkakorna.
 

 

 
 

 
 


torsdag 12 december 2013

Julens alla drycker


Nu när julen står för dörren passar det bra med vissa drycker, glögg, snaps, must och öl.

Blossa Vinglögg (nr 4000)

 
Ett välbalanserat originalrecept från 1800 – talet ligger bakom Blossa vinglöggs karakteristiska kryddighet. Klassiska glöggkryddor blandas med mustigt rött vin från Sydeuropa vilket ger vinglöggen dess omtyckta smak. Doften är kryddig medinslag av pepparkaka. Smaken är generös med bra balans och tydlig sötma med inslag av kryddnejlija, kardemumma och russin

Nögne God Jul (nr 11761)


Är ett fylligt och smakrikt öl från Norge. Det är bryggt för vintern och du finner nötter, torkade frukter och julkakor. Det är ofiltrerat och opastöriserat. Häll upp försiktigt.
Stor, maltig, nyanserad smak med viss sötma, inslag av rökta charkuterier, torkade aprikoser, farinsocker, peppar, lakrits och mörk choklad.
Stor, maltig, nyanserad doft med inslag av rökta charkuterier, torkade aprikoser, knäck, peppar, enbär och mörk choklad.

Fullers Past Masters (nr 11419)


Fuller Smith & Turner driver Griffin Brewery vid Chiswick Lane South i västra London. Det har bedrivits ölbrygggning i lokalerna sedan 1600-talet, men det nuvarande företaget grundades 1849. Bryggmästare är John Keeling.
Maltig smak med inslag av knäckebröd, aprikosmarmelad, torkad frukt, pomerans och örter.
Stor, maltig doft med inslag av knäckebröd, aprikosmarmelad, torkad frukt, pomerans och örter.


Nils Oscar Winter Edition (nr 11954) 

Är en generous, kraftig karaktäristisk årgångsöl med rejäl fyllighet och varma nyanser av rostade maltsorter. Humlen kommer från USA och Tyskland och balanserar den runda maltkaraktören. I aromen märks en fin fruktighet.
Nils Oscar Company AB grundades 1996. Företagets öl bryggs på Fruängskällan i Nyköping, och sprittillverkningen sker på Tärnö Säteri. Företagets namn kommer från Nils Oscar Sundberg som är farfar till Karl-David Sundberg, ägare till Nils Oscar Bryggeri & Bränneri.
Nyanserad smak med inslag av torkade fikon, kaffe, choklad, mörk sirap och kavring.
Nyanserad doft med inslag av torkade fikon, kaffe, choklad, mörk sirap och kavring.

Duvenkrooks Svensk Akvavit (nr 111)

 
Kryddig smak med inslag av dillfrön, kummin, anis och citrus.
Kryddig doft med inslag av dillfrön, kummin och citrus.

Nygårda Julmust (nr 99343)
 
 
En traditionell julmust i begränsad upplaga som smakar allra bäst väl kyld. Lagrad på bourbonfat av ek i sex månader för en smakupplevelse utöver det vanliga.
Söt, nyanserad, kryddig smak med inslag av fat, russin, choklad, ingefära, mörkt bröd, citrus och vanilj.
Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, russin, choklad, ingefära, kanel och vanilj.

Egenrimmad skinka



I är har jag valt att rimma min egne julskinka. Inhandlade en färsk skinka. Sedan började jag med torrsaltning i ett dygn och sedan får den ligga i saltlag i ca 2 veckr. Kokar sedan skinkan helgen före julafton. Detta gäller en skinka på 4 kg.
Torrsaltning:
4 msk salt
4 msk socker
Saltlag:
2 ½ dl vatten
2 ½ dl salt
1 ½ dl socker
Blanda socker och salt. Gnid in skinkan. Låt vila i kyl i ett dygn.
Koka upp saltlagen, skumma av den och låt den kallna. Slå lagen över skinkan. Se till att skinkan täcks. Om inte är det bara att koka mer lag. Lägg skinkan i en bunke och slå lagen över, eller lägg skinka i en påse och häll i lagen. Vänta sedan ca 2 veckor.

Äpplig senap



En senap som jag brukar göra i början av december. Låt senapen mogna i 2 veckor innan du smakar av.
2 ½ dl äppelmust
2 påsar bruna senapsfrön
2 påsar gula senapsfrön
honung efter smak
1 tsk salt
4 msk äppelcidervinäger
½  - 1 dl rapsolja

Blanda must och senapsfrön. Låt koka upp och sjud i 2 minuter. Blanda i honung i den mängd du önskar, du väljer sötman. Blanda i resterande ingredienser och mixa ihop. Slå på burkar.


tisdag 3 december 2013

Fling




Nu när det är advent är det dags att få upp sin adventsstjärna. Själv har jag en Fling i rött och 50 cm i diameter.

Adventsstjärna/pendel i lackerad plåt från Bsweden.

Fling har ärvt sitt karakteristiska utseende från snöflingans åttkantiga form och är som en enda stor ljusreflex. Julstjärna eller grafisk inredningsdetalj - Fling har ritats för att skänka ett behagligt och stämningsfullt ljus till rummet med sitt lugna skuggspel och sin tydliga närvaro.

Levererades med textilsladd. Designad av David Taylor.

 

David Taylor föddes 1966 i Falkirk, Skottland, och flyttade till Sverige 1990. Efter att ha studerat silversmide vid Stenebyskolan i Dals Långed, forsatte han sin utbildning på Konstfack. 1999 avlade han magisterexamen inom metallformgivning.
David ställer regelbundet ut i både Sverige och utomlands såsom USA, Belgien, Tyskland och Japan. Hans arbete har fått stor uppmärksamhet och uppskattning. Hans utställning på Nutida Svenskt Silver i oktober 2005 fick omdömet "Allt är imponerande proffsigt utfört, som brukligt är när Taylor står bakom" (Form, 6/05). Han har också mottagit flera utmärkelser och stipendier, bl.a. Konstnärsnämndens tvååriga stipendium och prestigefyllda The Red Dot Award.
 
 
.


Vetemjöl från Blåklint och Orga kvarn


Blåklint erbjuder närproducerade och ekologiska produkter från Östergötland med omnejd. Just det här vetet är skördat på Öjeby Gård som varit ekologisk sedan 1998.
 
Orga kvarn
Det är över 230 år sedan Orga kvarn byggdes på den vackra plats i närheten av Glan där den ligger än idag. Sedan 1936 har kvarnen varit i familjen Nymans ägo och idag maler bröderna Lennart och Leif spannmål mewd kärlek och omsorg.
 
Kvalitet mäts i falltal
Du håller i ett paket som har ett falltal på runt 230. Det innebär nämligen att mjölet lämpar sig perfekt för bakning. Ju högre falltal ett spannmål har desto högre är dess enzymaktivitety och större dess jäsningsegenskaper. Under växtperioden följer falltalet en kurva, vilket innebär att det i regel är mycket högt i början på säsongen för att sedan sjunka. När falltalet har nått rätt nivå för respektive spannmål är det dags att skörda.



Chokladkalender


Ni som är lite yngre har säkert upplevt att ha fått en chokladkallender. En adventskalender med choklad bakom varje lucka. Förr hittade du dessa i vanliga mataffärer och chokladen var därefter. Men nu kan du hitta kvalitetskalendrar med högklassisk choklad, till och med Vahlrona.
Brukar skaffa en till mig själv. Alltid trevligt med en liten chokladbit till kaffet om det nu blir på morgonen, förmiddagen eller kvällen.




Sidamo Ethiopia

 

Jag är förtjust i kaffe, föredrar att köpa bönor som jag maler själv. Det blir en underbar doft vid malningen och det är bättre att mala lite till ett enstaka tillfälle än att ha mycket malet kaffe. Smaken blir mycket bättre.
 
Sidamo Ethiopia
Kvalitetsbönor från kaffets ursprungsland Etiopien och regionen Sidamo. Här växer bönorna på hög höjd i vulkanisk jord vilket ger de bästa tänkbara förutsättningarna. Den mörka rostningen ger ett kryddigt och mustigt kaffe med en tydlig ton av bergamott. Eftersmaken är lång och aromatisk - som det ska vara när man dricker kaffe på bömor av högsta kvalitet. 100% Arabicabönor.
 
Rostningsgrad: 7 av 8
Fyllighet: 5 av 5
Syrlighet: 1 av 5
 
Ett nymalet kaffe doftar härligt då armoner frisläpps vid malningen och ger en förhöjd smakupplevelse med alla dina sinnen. Hela bönor ger dig friheten att brygga ditt kaffe precis som du vill ha det med den bryggmetod du vill.

Julte

Nu när julen närmar sig passar det bra med ett te med smaker av julen.


Lussete
Ett svart te med smak av apelsin, saffran och chili, dekorerad med rosépeppar och apelsin.




Kusmi Thé des Rois/Christmas tea
En blandning av kinesiska teer. Smak av apelsin, mandel, vanilj och kryddor.

tisdag 26 november 2013

Guzmania



Nu när julen närmar sig är det dags att  inreda med blommor i lite ”juliga” färger. Hittade en trevlig och mysig krukväxt, en Guzmania.

Juvelblomssläktet (Guzmania) är ett släkte i familjen ananasväxter med cirka 160 arter. Arterna förekommer i tropiska områden i Amerika. Några arter och hybrider odlas som rumsväxter i Sverige.

Släktet innehåller örter som vanligen lever som epifyter. De är oftast stjälklösa, eller har korta stjälkar. Bladen sitter i rosett och är oftast tunglika med hela bladkanter. Blomställningen består av ett enkelt eller grenigt ax med fem till många blommor. Högbladen är breda och skyltande. Blommorna är tvåkönade med fria eller delvis sammanväxta foderblad. Kronbladen är sammanvuxna nertill och bildar en kort blompip. Fruktämnet är översittande. Frukten är en cylindrisk, uppsprickande kapsel, fröna har vanligen bruna fjäderlika bihang.

Släktnamnet hedrar Anastasio Guzman, en spansk växtsamlare på 1700-talet.



 


torsdag 21 november 2013

ABC - pepparkakor

 
Som ni ser har detta inget med bokstäver att göra. ABC står för "already been chewed". Pepparkakorna får formen som någon har bitit av ett ben, en arm eller huvudet. Detta kanske inte är den mest nödvändiga prylen i mitt kök. Men det blir roligare att göra pepparkakor i lite annan form än de gamla vanliga grisar och gubbar. Det är roligt att se hur folk reagerar när de tror att någon har bitit i kakan, innan de inser att de ska se ut på detta viset.

 


 

tisdag 5 november 2013

Snöbollar


Vilken var din första tankenär du läste "snöbollar", var det ett bakverk.
Detta är ett oemotståndlig chokladboll på vit choklad och lime. Den är mycket enkel att göra och du behöver endast 4 ingredienser. Du varierar storleken på bollen själv, jag fick iallafall 24 st.

1 1/4 dl vispgrädde
200 gr grovhackad vit choklad
3 dl kokos
finrivet skal av en lime
kokos att rulla dem i




Koka upp grädden. Tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning. Blanda i kokos och limeskalet. Ställ i kylen 2 - 3 timmar. Rulla bollar av smeten. Rulla i kokos.
Förvara dem kallt.




tisdag 29 oktober 2013

Kaffeglass


Vill du göra glass men saknar glassmaskin? Då kan du testa att göra denna glass, visserligen inte helt "äkta" glass men den blir mycket snarlik. Den är lätt att göra. Går på 10 minuter att röra ihop den, sedan ska den in i frysen.
Du behöver:

5 dl vispgrädde
1 burk söt kondenserad mjölk
2 msk starkt espressokaffe, kallt

Vispa grädden hårt i en bunke.
Blanda kondenserad mjölk och kaffe i en annan bunke. Kondenserade mjöljen ska vara den som redan är kokad och tjock. Brukar finns bland mjöl och socker i butiken.
Vänd sedan ner grädden i smeten och frys sedan i 3 - 4 timmar.
Klart!

Smaken får en tydlig kolaton med drag av kaffe. Mycket god och konsistensen blir också som vanlig glass. Testa gärna.




torsdag 24 oktober 2013

Drambuie



En annan god likör som jag gillar är Drambuie.
Drambuie är en skotsk likör, gjord på maltwhisky, sötad med honung och kryddad med en hemlig blandning av örter. Används bland annat i drinkar.
Namnet Drambuie härstammar från gaeliska ”an dram buidheach”, ungefär ”drinken som tillfredställer”.
Producerad i Broxburn , West Lothian , Skottland. Serveras som den är eller till drinkar såsom Rusty Nail .

Efter slaget vid Culloden 1746 , flydde Prins Charles Edward Stuart till Isle of Skye . Där fick han en fristad av kapten John MacKinnon av klan MacKinnon . Enligt familjlegenden , belönade prinsen honom med detta prisade drinkrecept . Legenden hävdar att receptet sedan gavs av klan MacKinnon till James Ross . Ross utvecklade och förbättrade receptet , ursprungligen för sina vänner. Ross sålde sedan det, så småningom till Frankrike och USA. Namnet registrerades som varumärke 1893.
Ross dog ung. För betala sina barns utbildning  var hans änka tvungen att sälja receptet till en annan MacKinnon familj , i början av 20 -talet . Den senare MacKinnon familjen har producerat drycken sedan dess.
Den första kommersiella distributionen av Drambuie var 1910 . Kontoret och produktionen var baserad vid foten av Easter Road i Leith. År 1916 blev Drambuie första likören att tillåtas i källaren av huset av Lords och Drambuie började leverera till stationerade brittiska soldater .
Under 2009 lanserade Drambuie, Kungliga Arvet från 1745 , en exklusiv maltwhisky likör .
För att fira hundraårsminnet av Drambuie som buteljerats i Edinburgh , lanserade skaparna en ny typ av flaska och inlett en tv och reklamkampanj under 2010 . Den nya flaskan är klar vilket gör att vätskan går att se.

 

Cointreau



En trevlig likör som jag gillar är Cointreau. Antingen njuter jag den ren i ett litet glas eller så blandar jag till en drink.
Cointreau är en fransk likör med smak av apelsin, som är gjord av pomerans.
Cointreaudestilleriet grundades 1849 i på Rue Saint-Aubin i Angers av bröderna Adolf och Edouard-Jean Cointreau. Deras första framgång var Cherry Liqueur, körsbärslikör vars recept tidigare varit bortglömt. Cointreau likör kom att bli en stor framgången för företaget. För närvarande säljs över 13 miljoner flaskor per år i nästan alla världens länder. 95 % av produktionen säljs utanför Frankrike. Framställningsmetoden är en familjehemlighet. Destilleriet är delvis öppet för allmänheten och ett museum öppnades vid 150-årsjubileet 1999.
Cointreau används ofta vid flambering av maträtter och ingår också i cocktailerna Cosmopolitan och Margarita.
I drinkrecept där Triple sec anges som ingrediens, kan Cointreau i allmänhet användas istället.

 

Grötfrukost


Något som jag gillar till frukost är havregrynsgröt med egentillverkat äppelmos. Komplettera detta med en kopp te och en smörgås. Välj då ett surdegsbröd. Jag brukar variera mellan valnötsbröd och fruktbröd. Som pålägg brukar jag välja ost och paprika eller parmaskinka. En bra start på dagen.

tisdag 22 oktober 2013

Porsche Cayman



Har alltid haft en dröm att äga en Porsche. Gärna en Porsche Cayman. Dock kostar dessa en stor summa pengar i inköp. Vill man ha en helt ny så kostar den runt 700.000kr vilket inte plockas fram i första taget. Fördelen med en ny är att du kan skräddarsy den helt efter dina önskemål. Det mest ekonomiska är dock att hitta en bra begagnad. Har själv under helgen hitta ett bra exemplar hos en bilhandlare. En knappt 5 år gammal Cayman 4S som bara gått 2500mil. Priset ligger på cirka hälften av nypriset, visserligen en bra summa det också men betydligt billigare än en ny. Synd att man inte har pengar över till denna bil. Eftersom det inte bra är inköpet som kostar, det tillkommer försäkring, skatt och bensin. Då blir det inte så billigt.

 

Porsche Cayman är en sportbil, tillverkad av den tyska biltillverkaren Porsche sedan 2005.

Porsche 987c Cayman

Porsche Cayman introducerades på bilsalongen i Frankfurt hösten 2005. Bilen delar det mesta av tekniken med andra Boxster-generationen, 987 Boxster. Cayman har större och starkare motor än motsvarande Boxster-modell och marknadsförs som en mellanmodell, snabbare än Boxstern, men inte riktigt i klass med 997:an. Produktionen sker hos Valmet Automotive i finska Nystad.

I början av 2009 uppdaterades Cayman med bland annat större motorer och belysning med LED-teknik. S-versionens motor fick direktinsprutning och den gamla automatlådan Tiptronic ersattes av den sjuväxlade dubbelkopplingslådan PDK.

I februari 2011 tillkom den lättare och starkare Cayman R.



Tekniska data

Porsche 987c:
Cayman (2006-2008)
Cayman (2009-2013)
Cayman S (2006-2008)
Cayman S (2009-2013)
Cayman R (2011-2013)
Motor:
6-cyl boxermotor
Cylindervolym:
2687 cm ³
2893 cm ³
3387 cm ³
3436 cm ³
Borrning x slaglängd:
85,5 x 78,0 mm
x mm
96,0 x 78,0 mm
x mm
Max effekt vid varvtal:
245 hk vid 6500 v/min
265 hk vid 7200 v/min
295 hk vid 6250 v/min
320 hk vid 7200 v/min
330 hk vid 7400 v/min
Max vridmoment vid varvtal:
273 Nm vid 4600 v/min
300 Nm vid 4400 v/min
340 Nm vid 5500 v/min
370 Nm vid 4750 v/min
Kompression:
11,3 : 1
11,5 : 1
11,1 : 1
12,5 : 1
Ventilstyrning:
Dubbla överliggande kamaxlar per cylinderrad, variabla ventiltider
Kylning:
Vätskekylning
Kraftöverföring:
5-växlad växellåda, bakhjulsdrift
Tillval: 6-växlad växellåda
5-stegs automatlåda (Tiptronic S)
6-växlad växellåda, bakhjulsdrift
Tillval: 7-växlad växellåda med dubbelkoppling (PDK)
6-växlad växellåda, bakhjulsdrift
Tillval: 5-stegs automatlåda (Tiptronic S)
6-växlad växellåda, bakhjulsdrift
Tillval: 7-växlad växellåda med dubbelkoppling (PDK)
Bromsar:
Ventilerade skivbromsar, ABS
Hjulupphängning fram:
Undre tvärlänkar, McPhersonben, skruvfjädrar, krängningshämmare
Hjulupphängning bak:
Multilänkaxel, skruvfjädrar, krängningshämmare
Kaross:
Självbärande stålkaross med hastighetsberoende bakspoiler
Spårvidd fram/bak:
1490/1534 mmm
1486/1528 mm
Hjulbas:
2415 mm
Fälgar, däck:
Fram: 6,5Jx17 med 205/55 ZR17
Bak: 8Jx17 med 235/50 ZR17
Fram: 7Jx17 med 205/55 ZR17
Bak: 8,5Jx17 med 235/50 ZR17
Fram: 8Jx18 med 235/40 ZR18
Bak: 9Jx18 med 265/40 ZR18
Fram: 8,5Jx19 med 235/35 ZR19
Bak: 10Jx19 med 265/35 ZR19
Längd x bredd x höjd:
4341 x 1801 x 1305 mm
4341 x 1801 x 1305 mm
Tomvikt:
1375 kg
1425 kg
1425 kg
1450 kg
1395 kg
Topphastighet:
258 km/h
265 (263) km/h
275 km/h
277 (275) km/h
282 (280) km/h
Acceleration 0 - 100 km/h:
6,5 (7,0) s
5,8 (5,7) s
5,4 (6,1) s
5,2 (5,1) s
5,0 (4,9) s
Bränsleförbrukning per 100 km:
9,3 (10,1) l
9,4 (9,1) l
10,6 (11,0) l
9,8 (9,4) l
9,7 (9,3) l

Porsche 981c Cayman

På bilsalongen i Los Angeles i november 2012 introducerade Porsche den andra generationen Cayman, baserad på 981 Boxster. Bilen finns den i två versioner, bägge med lite starkare motor än motsvarande Boxster: Cayman, med 2,7-litersmotor på 275 hk och Cayman S, med 3,4-litersmotor på 325 hk.

Tekniska data
 
 

Porsche 981c:
Cayman
Cayman S
Motor:
6-cyl boxermotor
Cylindervolym:
2706 cm³
3436 cm³
Borrning x slaglängd:
Max effekt vid varvtal:
275 hk vid 7400 v/min
325 hk vid 7400 v/min
Max vridmoment vid varvtal:
290 Nm vid 4500 v/min
370 Nm vid 4500 v/min
Kompression:
12,5 : 1
Ventilstyrning:
Dubbla överliggande kamaxlar per cylinderrad, variabla ventiltider
Kylning:
Vätskekylning
Kraftöverföring:
6-växlad växellåda, bakhjulsdrift
Tillval: 7-växlad växellåda med dubbelkoppling (PDK)
Bromsar:
Ventilerade skivbromsar, ABS
Hjulupphängning fram & bak:
Undre tvärlänkar, McPhersonben, skruvfjädrar, krängningshämmare
Kaross:
Självbärande kaross med hastighetsberoende bakspoiler
Spårvidd fram/bak:
Hjulbas:
2475 mm
Fälgar, däck:
Fram: n x18 med 235/45 ZR18
Bak: n x18 med 265/45 ZR18
Fram: n x19 med 235/40 ZR19
Bak: n x19 med 265/40 ZR19
Längd x bredd x höjd:
4380 x 1801 x 1294 mm
4380 x 1801 x 1295 mm
Tomvikt:
1385 kg
1395 kg
Topphastighet:
266 km/h/264 km/h
283 km/h/281 km/h
Acceleration 0 – 100 km/h:
5,7 s/5,6 s
5,0 s/4,9 s
Bränsleförbrukning per 100 km:
8,2 l/7,7 l
8,8 l/8,0 l