torsdag 24 oktober 2013

Drambuie



En annan god likör som jag gillar är Drambuie.
Drambuie är en skotsk likör, gjord på maltwhisky, sötad med honung och kryddad med en hemlig blandning av örter. Används bland annat i drinkar.
Namnet Drambuie härstammar från gaeliska ”an dram buidheach”, ungefär ”drinken som tillfredställer”.
Producerad i Broxburn , West Lothian , Skottland. Serveras som den är eller till drinkar såsom Rusty Nail .

Efter slaget vid Culloden 1746 , flydde Prins Charles Edward Stuart till Isle of Skye . Där fick han en fristad av kapten John MacKinnon av klan MacKinnon . Enligt familjlegenden , belönade prinsen honom med detta prisade drinkrecept . Legenden hävdar att receptet sedan gavs av klan MacKinnon till James Ross . Ross utvecklade och förbättrade receptet , ursprungligen för sina vänner. Ross sålde sedan det, så småningom till Frankrike och USA. Namnet registrerades som varumärke 1893.
Ross dog ung. För betala sina barns utbildning  var hans änka tvungen att sälja receptet till en annan MacKinnon familj , i början av 20 -talet . Den senare MacKinnon familjen har producerat drycken sedan dess.
Den första kommersiella distributionen av Drambuie var 1910 . Kontoret och produktionen var baserad vid foten av Easter Road i Leith. År 1916 blev Drambuie första likören att tillåtas i källaren av huset av Lords och Drambuie började leverera till stationerade brittiska soldater .
Under 2009 lanserade Drambuie, Kungliga Arvet från 1745 , en exklusiv maltwhisky likör .
För att fira hundraårsminnet av Drambuie som buteljerats i Edinburgh , lanserade skaparna en ny typ av flaska och inlett en tv och reklamkampanj under 2010 . Den nya flaskan är klar vilket gör att vätskan går att se.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar