En trevlig likör som jag gillar är Cointreau. Antingen njuter jag den ren i
ett litet glas eller så blandar jag till en drink.
Cointreau är en fransk likör med smak av apelsin, som är gjord av pomerans.
Cointreaudestilleriet grundades 1849 i på Rue Saint-Aubin i Angers av
bröderna Adolf och Edouard-Jean Cointreau. Deras första framgång var Cherry
Liqueur, körsbärslikör vars recept tidigare varit bortglömt. Cointreau likör
kom att bli en stor framgången för företaget. För närvarande säljs över 13
miljoner flaskor per år i nästan alla världens länder. 95 % av produktionen
säljs utanför Frankrike. Framställningsmetoden är en familjehemlighet. Destilleriet
är delvis öppet för allmänheten och ett museum öppnades vid 150-årsjubileet
1999.
Cointreau används ofta vid flambering av maträtter och ingår också i
cocktailerna Cosmopolitan och Margarita.
I drinkrecept där Triple sec anges som ingrediens, kan Cointreau i allmänhet
användas istället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar