tisdag 15 oktober 2013

Kondenserad/Karamelliserad mjölk



Om du vill göra smarriga desserter eller kanske enkel glass så kan du använda kondenserad/karamelliserad mjölk.

Karamelliserad mjölk är tillverkad av komjölk som kokats länge tillsammans med socker på låg värme. Karamelliserad mjölk liknar kola i både konsistens och smak och används bland annat som fyllning i kakor, tårtor eller till pajer så som den klassiska ”Banoffee Pie”. Karamelliserad mjölk används med fördel istället för kondenserad mjölk som kokats i 2 – 3 timmar. Karamelliserad mjölk kallas ibland även ”Dulce de leche”.

Kondenserad mjölk, kondensmjölk. Mjölk som genom indunstning fått lägre vattenhalt och ökad torrsubstanshalt. Kondenserad mjölk framställs genom att mjölken pastöriseras, standardiseras, homogeniseras och indunstas samt eventuellt sockras och steriliseras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar