Om
du vill göra smarriga desserter eller kanske enkel glass så kan du använda
kondenserad/karamelliserad mjölk.
Karamelliserad
mjölk är tillverkad av komjölk som kokats länge tillsammans med socker på låg
värme. Karamelliserad mjölk liknar kola i både konsistens och smak och används
bland annat som fyllning i kakor, tårtor eller till pajer så som den klassiska ”Banoffee
Pie”. Karamelliserad mjölk används med fördel istället för kondenserad mjölk
som kokats i 2 – 3 timmar. Karamelliserad mjölk kallas ibland även ”Dulce de
leche”.
Kondenserad
mjölk, kondensmjölk. Mjölk som genom indunstning fått lägre vattenhalt och ökad
torrsubstanshalt. Kondenserad mjölk framställs genom att mjölken pastöriseras,
standardiseras, homogeniseras och indunstas samt eventuellt sockras och
steriliseras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar