Vad är en festmiddag utan en rejäl
dessert? Den här maffiga tårtan är fylld av underbar salt karamell och passar
efter en lättare måltid. Allt går att förbereda, men lägg ihop tårtan precis
föra serveringen.
Tårtbotten:
5 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
2 ¾ dl mjölk
2 ägg, rumstempererade
1 ½ dl rapsolja
1 dl varmt vatten
Fyllning:
1 burk sötad kondenserad/karamelliserad mjölk
½ msk flingsalt
Chokladganache:
450 gr mörk choklad
5 dl vispgrädde
1/2 msk flingsalt
Koka den kondenserade burken täckt
ned vatten i 2 timmar. Låt svalna minst 30 minuter innan du öppnar den. Blanda
i flingsalt. Eller använd karamelliserad mjölk så slipper du kokningen.
Sätt ugnen på 180grader. Smörj två
bakformar med löstagbar botten. Bottnarna sväller mycket och måste göras i två
formar.
Blanda alla torra ingredienser till
bottnarna och tillsätt sedan mjölk, ägg, olja och sist vatten. Blanda till en
jämn smet. Dela upp smeten i formarna och grädda i 35 – 40 minuter, tills de är
torra i mitten. Låt svalna.
Värm grädden till första bubblan
syns. Häll över chokladen och rör till en glansig smet. Låt svalna helt och
vänd ner flingsalt.
Bre på rejält med kola på en botten,
lägg på den andra botten och toppa med chokladganache. Servera genast, gärna
med lite färska bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar