tisdag 15 oktober 2013

Chokladtårta med kola



Vad är en festmiddag utan en rejäl dessert? Den här maffiga tårtan är fylld av underbar salt karamell och passar efter en lättare måltid. Allt går att förbereda, men lägg ihop tårtan precis föra serveringen.

Tårtbotten:

5 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 dl kakao
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
2 ¾ dl mjölk
2 ägg, rumstempererade
1 ½ dl rapsolja
1 dl varmt vatten

Fyllning:

1 burk  sötad kondenserad/karamelliserad mjölk
½ msk flingsalt

Chokladganache:

450 gr mörk choklad
5 dl vispgrädde
1/2 msk flingsalt

 

Koka den kondenserade burken täckt ned vatten i 2 timmar. Låt svalna minst 30 minuter innan du öppnar den. Blanda i flingsalt. Eller använd karamelliserad mjölk så slipper du kokningen.

Sätt ugnen på 180grader. Smörj två bakformar med löstagbar botten. Bottnarna sväller mycket och måste göras i två formar.

Blanda alla torra ingredienser till bottnarna och tillsätt sedan mjölk, ägg, olja och sist vatten. Blanda till en jämn smet. Dela upp smeten i formarna och grädda i 35 – 40 minuter, tills de är torra i mitten. Låt svalna.
 

Värm grädden till första bubblan syns. Häll över chokladen och rör till en glansig smet. Låt svalna helt och vänd ner flingsalt.

Bre på rejält med kola på en botten, lägg på den andra botten och toppa med chokladganache. Servera genast, gärna med lite färska bär.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar