Nu är det äntligen dags för svenska
äpplen. Det finns inget godare än de svenska äpplena. Vackra färger och
smakrika. De finns på Bondens marknad och i livsmedelsbutiker. Nu finns det
också ett stort utbud av olika sorter. Här tar jag bara upp några av de sorter
dom finns, det är dessa jag gillar. Källa till detta är Äppelriket.
Aroma: Äpplet skapades genom en korsning av sorterna Ingrid Marie och
Filippa. Namnet antyder dess fantastiska arom.
Cox Orange: En av våra mest omtyckta sorter som kom till Sverige runt 1865.
Äpplet har en kryddig smak.
Discovery: En av de tidigaste sorterna på säsongen. Det upptäcktes i England
men odlas nu med framgång i Sverige. Karakteriseras av en lysande röd färg på
solsidan.
Elise: Ett fast och syrligt äpple som är relativt nytt. Sorten kommer
ursprungligen från Holland.
Frida: Äpplet finns i butik i januari. Det är fast, krispigt och syrligt.
Den senaste helsvenska sorten, framtagen på Lantbruksuniversitetet Balsgård
utanför Kristianstad.
Gloster: Ett uppfriskande äpple med syrlig smak och täckande, mörkröd färg.
Aktuellt som Frida efter nyår. Innehåller mycket lite björkpollen, så de flesta
som har äppelallergi kan äta Gloster.
Gravensteiner: Sorten är omkring 300 år gammal och kallas ibland äpplenas
Rolls-Royce. Äpplet är härligt syrligt och sött. Gott naturellt men också en av
de bästa sorterna till matlagning.
Ingrid Marie: En av de mest odlade sorterna i Sverige. Äpplet har en frisk smak
med lätt kryddig arom. Ett närr äpple som brukar bli ganska mörkt rött.
Rubinola: Ett klotrunt äpple med en frisk och syrlig smak. Sorten har det
högsta C-vitamininnehållet bland kända äppelsorter.
Santanas: Härstammar från Holland och har ett fast fruktkött med mycket syra
i början av säsongen. Även Santana har mindre björkpollen och kan ätas av de
flesta med äppelallergi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar