tisdag 1 oktober 2013

Svenska äpplen



Nu är det äntligen dags för svenska äpplen. Det finns inget godare än de svenska äpplena. Vackra färger och smakrika. De finns på Bondens marknad och i livsmedelsbutiker. Nu finns det också ett stort utbud av olika sorter. Här tar jag bara upp några av de sorter dom finns, det är dessa jag gillar. Källa till detta är Äppelriket.

Aroma: Äpplet skapades genom en korsning av sorterna Ingrid Marie och Filippa. Namnet antyder dess fantastiska arom.

Cox Orange: En av våra mest omtyckta sorter som kom till Sverige runt 1865. Äpplet har en kryddig smak.

Discovery: En av de tidigaste sorterna på säsongen. Det upptäcktes i England men odlas nu med framgång i Sverige. Karakteriseras av en lysande röd färg på solsidan.

Elise: Ett fast och syrligt äpple som är relativt nytt. Sorten kommer ursprungligen från Holland.

Frida: Äpplet finns i butik i januari. Det är fast, krispigt och syrligt. Den senaste helsvenska sorten, framtagen på Lantbruksuniversitetet Balsgård utanför Kristianstad.

Gloster: Ett uppfriskande äpple med syrlig smak och täckande, mörkröd färg. Aktuellt som Frida efter nyår. Innehåller mycket lite björkpollen, så de flesta som har äppelallergi kan äta Gloster.

Gravensteiner: Sorten är omkring 300 år gammal och kallas ibland äpplenas Rolls-Royce. Äpplet är härligt syrligt och sött. Gott naturellt men också en av de bästa sorterna till matlagning.

Ingrid Marie: En av de mest odlade sorterna i Sverige. Äpplet har en frisk smak med lätt kryddig arom. Ett närr äpple som brukar bli ganska mörkt rött.

Rubinola: Ett klotrunt äpple med en frisk och syrlig smak. Sorten har det högsta C-vitamininnehållet bland kända äppelsorter.

Santanas: Härstammar från Holland och har ett fast fruktkött med mycket syra i början av säsongen. Även Santana har mindre björkpollen och kan ätas av de flesta med äppelallergi.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar