I år beslutade jag mig för att baka egna pepparkakor. Hittade ett bra recept som gav 200 pepparkakor. Det var inte alls svårt. Gör degen någon/några dagar innan du bakar ut kakorna. Den ska vila minst ett dygn i kylen.
0,5 dl ljus sirap
3 dl vatten
2 msk ingefära
2 msk malen nejlika
2 msk kanel
2 msk bikarbonat
425 gr smör
750 gr socker
1,2 kg vetemjöl
Glasyr:
1 citron
3 dl florsocker
Kryddorna blandas med vatten i en kastrull, koka upp.
Blanda socker och rumstempererat smör, häll i kryddblandningen i smörblandningen. Tillsätt sirap, blanda väl.
Tillsätt vetemjöl och bikarbonat, knåda ihop till en deg. Låt vila i kyl.
Kavla ut pepparkaksdegen på mjölat bakbord. Stansa ut pepparkakor.
Baka av pepparkakorna på en plåt i 225 grader i ca 5 - 10 minuter beroende på tjockleken. Låt kakorna svalna.
Blanda citronsaft med florsocker till önskad konsistens och spritsa på pepparkakorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar