måndag 2 september 2013

AJ BANKERS - bordsklocka från Arne Jacobsen


 
Har införskaffat en Arne Jacobsen bordsklocka med alarm, nämligen en AJ Bankers. Den har alarm, snooze och ljussensor. Håll handen ca: 1 cm ovanför så tänds lampan. På samma sätt håller du handen då den ringer och får då snooza i 5 minuter, detta kan du upprepa 5 gånger. Den är vit vilket passar ihop med det vita glaset i PH 2/1 lampan. Klockans rostfria fot passar också den ihop med lampan.

Den danske och internationellt kända arkitekten Arne Jacobsen bemästrade design till fullo. Alla discipliner ingick i de stora projekten från arkitektur till interiör, möbeldesign till grafik. Helheten blev synlig i detaljerna och detaljerna i helheten.


Bordsuret med alarm från 1939 är ett tidigt exempel på Arne Jacobsens unika talang för att skapa industriell produktdesign. Uret blev designat för hemmet för den dåvarande direktören Lauritz Knudsen. Uret finns i modellerna LK, STATION, ROMAN, BANKERS och CITY HALL.

Designen finns även som väggur och armbandsur. Tre av dem är gjorda för byggnader i Danmark. Roman till Århus Rådhus, City Hall till Rödovre Rådhus och Bankers till Danmarks Nationalbank.


LK, 1939. Två framifrån. Ursprungligen en bordsklocka för lauritz Knudsen. Grafiken är personlig nästan som handskriven. Dubbelvisare.

STATION, 1941. Längst fram. Ersatte LK då den blev för dyr att tillverka.

ROMAN, 1942. Näst längst bak. Klassisk grafik.

CITY HALL, 1956. Längst bak. Tidstypisk, stramt och osentimental desig. Tyst och vacker.

BANKERS, 1971. Mitten. Minimalistisk och modernistisk. Den eleganta spiralen hjälper till att förstärka tidens gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar