I köket är det bra att ha en mandolin, inte
musikinstrumentet, utan köksredskapet. Min är av fabrikatet Kyocera.
Mandolin är ett köksredskap som man bl.a. kan skiva grönsaker på. Består av en
skärbräda, 2-3 dm lång och ca 1 dm bred, ovanför vilken ett knivblad är
placerat i en hållare. Kniven är ställbar i höjd beroende på hur tjocka skivor
man vill ha. Oftast har mandolinen ett utfällbart stativ i ena änden, så att
den lutar. Då bildas ett tomrum under den i vilket skivorna faller ner genom en
springa i skärbrädan.
Namnet
har den fått därför att handledsrörelsen hos en skicklig användare påminner om
hur handleden rör sig på en mandolinspelare.
Mandolinen
är mycket effektiv men ska användas med stor försiktighet eftersom det är lätt
att skära sig i fingertopparna. Bland kockar är den populär eftersom den är
liten och lättdiskad jämfört med till exempel en matberedare.
Japanska
Kyocera tillverkar knivar och andra kökstillbehör i pressad keramik som gör att
dom inte rostar och att de kan diskas i maskin. Istället för att betala dyra
pengar på en kniv som du måste handdiska så kan du äntligen med Koyceras
produkter koncentrera dig på din matlagning och inte på slipning av dina
knivar. Produkterna har en japansk design med funktionell och snygg formgivning
som håller i generationer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar