Hemma har jag en flaska
Stroh rom från Österrike. Ett reseminne från en resa för ett antal år sedan.
Den jag har är Stroh 80, dvs. den med en alkoholhalt på 80%. Denna används för
att blanda drinkar eftersom det skulle bli alltför starkt att dricka den ren.
Stroh är en starkt
kryddad rom från Österrike. Den finns i fyra varianter, Stroh 40, Stroh 54, Stroh
60 och Stroh 80. Siffran anger alkoholhalten.
Varumärket startade
1832 i Klagenfurt och är uppkallat efter grundaren Sebastian Stroh. Märket vann
en guldmedalj vid världsutställningen år 1900 i Paris.
Idag finns Stroh i 30
länder. Versionerna med hög alkoholhalt används sällan oblandad utan utgör
oftast bas för olika blandningar som Jägertee, bål eller B-52 (cocktail). Stroh
är också en viktig ingrediens för kakor och bakverk i österrikisk mat.
Då det forna Österrike-Ungern
inte hade tillgång till kolonier i tropiska områden, försökte romproducenter
ursprungligen att ersätta smaken från sockerrör med en blandning av smak- och
färgämnen som tillsattes till vanlig destillerad sprit, detta kallades Inländer-Rum.
Denna ersättning har under årens lopp blivit en specialitet. Idag är
österrikisk rom tillverkad av sockerrör, men den typiska Inländer-smaken skapas
ändå av traditionella tillsatser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar