Vad ska man då satsa på för knivar. Först behöver du
en kockkniv i valfri storlek, sedan är det bra med en liten skalkniv, brödkniv
och sedan kankse en transcherkniv. Det finns knivar i alla prisklasser, från de
allra billigaste till knivar för flera tusentals kronor. Kanske ska undvik de
billigaste. Glöm dock inte att du måste köpa ett brynstål eftersom den vassaste
kniven även den blir slö. Ta för vana att skärpa till kniven efter varje gång
du använt den. Undvik även att diska den i maskin.
En kniv består av ett blad med en vass egg och ett
skaft att hålla i. Vanligen är bladet tillverkat av stål och har en platt stång
instucken i skaftet, som kallas tånge.
Vissa knivar har knivbladet laserhärdat. Sådana
knivblad har fått ett hårt ytskikt på knivbladets ena sida och sägs vara
självslipande. Eftersom knivbladets ens sida är hårt så nöts det ohärdade
materialet bort i första hand. Kvar blir det hårda ytskiktet som friläggs
efterhand som kniven slits. En sådan kniv kan därför hålla skärpan även utan
slipning och bryning.
Det finns flera typer av knivblad eller klingor som är
ett mer ålderdomligt namn för ett knivblad. Knivblad tillverkade av helstål är
förmodligen den vanligaste typen. Finns i två varianter, rostfritt och kolstål.
Dessutom finns det laminerade blad, damaskerade blad och mosaik damaskblad.
Keramiska knivblad har på senare tid blivit populära på bland annat köksknivar
av olika slag.
Själv har jag knivar från Sabatier. Namnet
Sabatier är en högkvalitativ kniv tillverkad av ett antal tillverkare i Thiers regionen
i Frankrike. Men namnet "Sabatier" kom i bruk före immaterialrättsliga
lagar och är inte skyddad, knivar bär lagligen namnet och sortiment är från
högkvalitativa knivar i Frankrike till billiga massproducerade produkter av dålig
kvalitet från Frankrike och andra länder. En registrerad logotyp eller fullständigt
namn, eller bådadera, t.ex. "65 Sabatier Perrier", är nödvändigt att
fastställa ursprung och kvalitet.
Namnet har sitt ursprung i Thiers, Frankrike i början av 1900-talet. Området Thiers har associerats med bestick branschen sedan medeltiden. Två separata familjer började använda namnet Sabatier. Familjerna tycks inte vara relaterade förutom med namn och hantverk. Jean Sabatier av Le Moutier (lägre Thiers) och Phillipe Sabatier i Bellevue (övre Thiers).
Namnet har sitt ursprung i Thiers, Frankrike i början av 1900-talet. Området Thiers har associerats med bestick branschen sedan medeltiden. Två separata familjer började använda namnet Sabatier. Familjerna tycks inte vara relaterade förutom med namn och hantverk. Jean Sabatier av Le Moutier (lägre Thiers) och Phillipe Sabatier i Bellevue (övre Thiers).
Har även en kockkniv från Wusthof. Wusthof
( även känd som Wusthof Dreizackwerk ( tyska ) och Wusthof Trident ( engelska )
) är en kniv - tillverkare i Solingen , Tyskland , känd för sina hög kvalitativaprodukter.
Familjen ägs i sju generationer. Wusthof Klassisk och Grand Prix -serien har
erkänts som topprankade kniv linjer av Consumer Reports .
Alla Wusthof knivar är gjorda i Solingen av en familjenägd verksamhet som går tillbaka till 1814 , för närvarande leds av Harald Wusthof . Företagets produkter konkurrerar med hög kvalitet för hushåll och yrkesmässigt bruk, inklusive Messermeister , JA Henckels , MAC , Mcusta Zanmai , CHROMA Cnife , Global , och Friedrich Dick .
Alla Wusthof knivar är precisionssmidda utom den stämplade Emeril och Gourmet och laserskuren Silverpoint serien . Kvaliteten på Wusthof knivar säkerställs genom ett system av fyrtio tillverkningsprocesser per objekt .
•Classic - smidda med traditionella nitade trippel polypropylen handtag och fullängds tang
•Ikon - modern uppdatering av den klassiska serien med trähandtag
•Classic Ikon - samma som Ikon , men med svart handtag
•Ikon Creme - samma som Ikon men med vita handtag
•Le Cordon Bleu - nästan identisk med Classic-serie men med mindre bolster för att minska i vikt , som godkändes av Le Cordon Bleu kulinariska skolan , Paris
•Culinar - modern design , med rivetless rostfria handtag och dold tang
•Grand Prix - exklusiv linje med rivetless rostfria handtag och dold tang
•Grand Prix II - uppdaterad version av Grand Prix med ergonomiskt handtag , finns även som Grand Prix II Färg i olika färgat handtag
•Gourmet - nedre raden , liknar klassisk i utseende men utan bolster och stämplas snarare än smidda blad
•Emeril - low- end konsument betyg knivar med stansade blad
•Silverpoint - billiga knivar , laser knivar skär och gjutna handtag
Alla Wusthof knivar är gjorda i Solingen av en familjenägd verksamhet som går tillbaka till 1814 , för närvarande leds av Harald Wusthof . Företagets produkter konkurrerar med hög kvalitet för hushåll och yrkesmässigt bruk, inklusive Messermeister , JA Henckels , MAC , Mcusta Zanmai , CHROMA Cnife , Global , och Friedrich Dick .
Alla Wusthof knivar är precisionssmidda utom den stämplade Emeril och Gourmet och laserskuren Silverpoint serien . Kvaliteten på Wusthof knivar säkerställs genom ett system av fyrtio tillverkningsprocesser per objekt .
•Classic - smidda med traditionella nitade trippel polypropylen handtag och fullängds tang
•Ikon - modern uppdatering av den klassiska serien med trähandtag
•Classic Ikon - samma som Ikon , men med svart handtag
•Ikon Creme - samma som Ikon men med vita handtag
•Le Cordon Bleu - nästan identisk med Classic-serie men med mindre bolster för att minska i vikt , som godkändes av Le Cordon Bleu kulinariska skolan , Paris
•Culinar - modern design , med rivetless rostfria handtag och dold tang
•Grand Prix - exklusiv linje med rivetless rostfria handtag och dold tang
•Grand Prix II - uppdaterad version av Grand Prix med ergonomiskt handtag , finns även som Grand Prix II Färg i olika färgat handtag
•Gourmet - nedre raden , liknar klassisk i utseende men utan bolster och stämplas snarare än smidda blad
•Emeril - low- end konsument betyg knivar med stansade blad
•Silverpoint - billiga knivar , laser knivar skär och gjutna handtag
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar