onsdag 27 mars 2013

Birgitte Söndergaard

Mer om den konst som hänger på mina väggar.




Birgitte Söndergaard, född 29 april 1957 i Vänersborg, är svensk skådespelerska, konstnär och programledare i TV.
Söndergaard gick ut Statens scenskola i Göteborg 1981, varefter hon bland annat var verksam vid Östgötateatern fram till 1987. Hon har spelat på ett antal teatrar, inte minst privatteatrar i Stockholm, i TV och på film. Utöver teater- och filmroller har hon även under senare delen av 1990- till tidiga 2000-talet varit programledare för TV-programmen Mänskligt, Blåsningen och Spårlöst försvunnenTV3. 2007 deltog hon i TV4:s underhållningsprogram Let's dance.
1994 spelade Söndergaard en känd dalkulla i storfilmen Zorn om konstnären Anders Zorn, och några år senare började hon själv ägna sig åt sitt andra stora intresse: måleriet. Hon har valt att numera till största delen utforska djupare aspekter av sig själv och tillvaron genom att fokusera på arbetet som konstnär (målare, tecknare, skulptör). Hon är självlärd och målar företrädesvis i olja och pastell/akvarell.
Stilen räknas som expressivt figurativt måleri - tidvis inspirerad av Cobra-gruppen - som ibland övergår till en ren abstrakt expressionism. Hon har deltagit i ett antal separat- och samlingsutställningar i Sverige och övriga Europa (bland annat i jurybedömd konstsalong på Louvren i Paris) och är representerad i många offentliga miljöer och hos privata samlare i bland annat Sverige, Frankrike, Italien, USA och Finland.
Hon har även skrivit boken Råttmannen kom fram (1995) om svårigheterna att få alla delar i livet att fungera tillsammans i vardagen.
Konstutställningar ett urval
  • Ugallery, Stockholm, Sverige - Ugallery (Gallery)
  • Gallery 1380, Milano, Italien - 1380 (Galleri)
  • Art Studio, Paris, Frankrike - Art Studio (Galleri)
  • Carrousel du Louvre, Louvre, Paris, Frankrike - Louvren (Museum)
  • Örebro Slott, Cognosco Kultur, Örebro, Sverige - Örebro Slott (Museum)
  • Galleri Blå, Linköping, Sverige - Galleri Blå (Galleri)
  • Avesta Art 2008, Avesta, Sverige - Avesta Art (Museum)
  • Vänersborgs Museum 2009, Vänersborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar