fredag 8 mars 2013

Skovård

Har du gått och köpt dig ett par nya skor? Då behöver du ta hand om dem också. Det är viktigt att ta hand om sina skor! Skor slits hårt, men med lite omtanke och några extra minuters skovård per vecka så kan dina skor hålla i 10-15 år om inte mer. Förutsättningen är dock att du bär högkvalitativa herrskor och inte massproducerat skräp från utvecklingsländer.
Glöm inte att undvika använda skor med lädersulor i allt för blött väder. Om du måste så använd galoscher.




Skifta skor
Låt dina skor vila minst 24 h efter att du burit dem en hel dag. Detta är det absolut enklaste och viktigast tipset. Detta ger lädret en chans att återhämta sig och torkar ur fukt. Bär du samma skor dag ut och dag in, riskerar de att ruttna inifrån, speciellt i vårt klimat. Det spelar ingen roll hur god kvalitet de är av. Mitt tips är att ha minst 3 par kvalitetsskor att rotera mellan.

Borsta bort smuts
Mycket enkelt och effektiv, låt inte smutsen gro in i skon, putsa bort damm och ytlig smuts med en skoborste eller torr trasa efter varje användning.

Putsa skon regelbundet
Du behöver inte putsa skon efter varje användning, men försök att putsa upp dem var 6-7 gång du bär skon, lite beroende på hur hårt smutsade de blivit förstås.

Använd skoblock
Detta hjälper skon att hålla passformen. Välj skoblock i trä, helst i alträ.

Låt fuktiga skor torka
Men aldrig, aldrig. Ställ dem inte vid ett element eller i torkskåp, detta är döden för läder.

Skohorn
Använd alltid skohorn när du tar på dig skon, så sliter du mindre på både plös och hälparti.

Ta bort gammal skoputs
Då och då kan det vara en bra idé att ta bort gamla lager av skoputs. Du gör detta med en vattenbaserad spritrengöring. När skon torkat är det viktigt att du fettar in skon igen med vax eller fett. Det räcker om du gör detta nån gång om året.

Gällande skoinfettning så bör man göra detta med måtta. De flesta skoputsmedel innehåller ganska mycket fett, så det kan vara överflödigt att fetta in dem extra. Dock kan det vara en bra idé att fetta in dem innan du ställer in dem i garderoben för säsongen, för står de helt oanvända utan uppmärksamhet i ett halvår riskerar de att torka ut något. Använd även skokräm av bra kvalitet, gärna Saphire. Använd inte billiga krämer från stormarknaden då de kan innehålla lösningsmedel.
Det du behöver är en skoborste för att applicera skokräm och en borste för att borsta skon. Självklart en borste för svart skokräm och en för brun skokräm. Om du vill satsa, så köp en bra skolåda med allt, som min låda från Crocket & Jones.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar