torsdag 7 mars 2013

Crocket & Jones - engelska kvalitetsskor

Som med klockor krävs att garderoben innehåller olika sorters skor. Mina vinterkängor, Diemme, passar bäst på skogspromenader. Till finare kläder krävs finare skor. Jag har valt skor från Crocket&Jones. Har tre olika par, ett avsett förvinte, ett för sommaren och ett för övrig tid.
Bayswater. Vinterskor med gummisula.







Draycot. Sommarskor med lädersula.







Verona. Mockaskor med gummikuddar under. Kallas för "Driving shoes".











Det är en investering i att köpa dessa skor. De finnas hos skomakare eller skobutiker på ”fina gatan”. Bäst är att beställa dem direkt från företaget. Det blir billigast. Visserligen är dem inte billiga, direkt från företaget ligger de på runt 3000kr. I butik i Sverige ökar kostnaden med ett par tusen. Innan du skriker över kostnaden, tänk på att du kan ha dessa skor i minst 10års tid om du sköter dem. Varför är de så dyra?

Tillverkning

Crockett & Jones skor är gjorda enligt traditionella metoder som kallas ”Goodyear ” eller mer vedertaget randsytt. Vid 8 olika stationer genomgår varje sko över 200 olika moment i en process som tar ungefär 8 veckor.
Den första stationen vid produktionen kallas ”clicking”, här skär en av de erfarna skomakarna ut överskinnen samt foder för hand. Anledningen till att det kallas klickers är ljudet som den sylvassa kniven ger ifrån sig vid ett avslutat skär. Clickern är ytterst ansvarig för kvaliteten på skinnet och granskar det noga innan han påbörjar skärningen. Endast de finaste bitarna är bra nog för Crockett & Jones skor.
Nästa steg kallas ”closing”, här innefattas många olika segment. T.ex. stansas här hål för broguen, kantförsegling, handsömnad samt andra moment där de olika bitarna som clickern förberett fäst i varandra.
Efter detta är det dags för förberedningen av sulan. Sulor skärs till av garvat läder eller gummi efter den specifika lästen. Sulan fäst sen med nubb tillsammans med skinnet från de tidigare momenten för att sedan kunna sys fast med den tidigare nämnda ”Goodyear weldt” sömmen.
Vid nästa station formar man skon efter lästen med hjälp av en ”lasting machine”. Det är först här som skon börjar ta sin slutgiltiga form. Skinnet träs på lästen delvis förhand och delvis med hjälp av maskinen. Det är viktigt att denna process inte blir helt automatiserad då ingen maskin kan passa in skinnet lika bra som en erfaren skomakare.
Efter att skon har fått sin form kommer den till ”weldt station”. Här slutförs hela skon, de sista sömmarna läggs och bottnarna fylls med kork samt trä skaft införs för att ge stöd under sulorna. Efter detta syr man på slitsulorna med hjälp av den söm som vi i Sverige kallar randsöm. Denna söm gör det möjligt att lätt byta ut sulan när den är utsliten
Vid den näst sista stationen fäst klackarna för att sedan poleras upp med smärgelduk. Man trimmar också ner kanterna på sulan för att passa till lästen den sitter på. Detta är en process som kräver den allra säkraste handen, även ett litet misstag kan resultera i att hela skon får göras om. Man preparerar sidan på sulorna med vax för att skydda mot vatten samt lägger dekor och färg på undersidan av sulan.
Slutligen färgas alla skor för hand vid tidskrävande processer för att få en djup och tilltalande nyans. Skorna kräver upprepade insmorningar och poleringar för att uppnå ett perfekt resultat. Sedan snöras och paketeras skorna innan de skickas ut till butikerna.

Historia

Crockett & Jones grundades 1879, i Northampton, av Charles Jones och James Crockett. Northampton har alltid varit kända för skomakeri i England sedan medeltiden. Överflödet av lokala ekskogar gav ekbark, som ansågs vara det bästa garvningsmaterialet vid den tiden och floden Nene var källan till vattnet för denna process. Det centrala läget i Northampton gav staden goda kommunikationer och garvare kunde få hudar från slaktare i närheten. Den första fabriken 1879 var en liten byggnad på Carey Street i Northampton med 20 anställda. Här koncentrerades det på att göra stövlar. Läder skars i fabriken innan de distribueras till arbetare som skulle ta hem dem. De skulle sedan ta tillbaka de färdiga komponenter till fabriken, så att stövlarna kunde slutföras.
Verksamheten var framgångsrik och expanderade snabbt och mer och mer arbete görs i fabriken. På 1890-talet började den 2: a generationen (Harry Crockett och Frank Jones) att integrera nya maskiner, som uppfanns av Charles Goodyear från USA för att sy de överdelar, welts och fotsulor tillsammans. Detta gjorde processen mycket enklare och snabbare, och gav upphov till namnet på den överlägsna byggprocessen som vi fortsätter att använda idag, kallad "Goodyear falsade".

Mot sekelskiftet erkände James Crockett och Charles Jones behovet av att hitta en större fabrik för fortsatt expansion av verksamheten. År 1897 köpte de en ny fabrik i Perry Street, som Crockett & Jones fortfarande upptar idag. Runt den här tiden såldes de flesta av skorna på hemmamarknaden men företaget exporterar också en betydande volym. Crockett & Jones hade nu etablerat ett rykte som en av de bästa skotillverkarna i landet. År 1911 tilldelades de Diploma of Honou på den internationella utställning i Turin för sina konstruktioner.
År 1911 kom Percy Jones till företaget - detta skulle bli början på en lång kompanjonskap, 67 år tillsammans i verksamheten. År 1924 hedrades Crockett&Jones med kungligt beskydd.
År 1927 började Gilbert Jones, son till Frank Jones på Crockett & Jones och blir den 3: e generationen av Jones familjen involverad i att driva verksamheten. Vid det här laget sysselsatte företaget över 1000 personer och produktion når rekordnivåer på 15.000 par per vecka, varav merparten var damskor och stövlar.
Under 2: a världskriget tillverkade Crockett & Jones över en 1 miljoner par för de väpnade styrkorna.

På 1950-talet såldes den största delen av produktionen på hemmamarknaden, men exporten hade börjat expandera igen. Genom 1961 gick cirka 21% av produktionen på export. Fabriken fortsatte att tillvarata ny teknik för att underlätta produktionen, samtidigt som de traditionella processerna vidare genom generationerna, i syfte att upprätthålla höga kvalitetskrav till varje pris. På 1970-talet började dock försäljningen i samväldet att minska efter Storbritanniens inträde i Europeiska ekonomiska gemenskapen (EEG).

Jonathan Jones, son till Richard Jones, kom till företaget år 1977, samma år som Richard utsågs till verkställande direktör. Vid denna tid, togs beslut att åter fokusera verksamheten. Från och med nu och framåt skulle de koncentrera sig på att producera fö högkvalitativa Goodyear falsade skor och utveckla exporten till Europa, USA och Japan.
Eftersom verksamheten började bygga igen under de kommande 15 åren, nådde exporten 70% av den totala produktionen och år 1990 tilldelades Crockett & Jones eftertraktade Queens Award for Export Achievement.
År 1997 öppnade Crockett & Jones sin 1: a butik i Jermyn Street, London. Under de kommande 14 åren ytterligare 10 butiker och koncessioner öppnades av Crockett & Jones i London, Birmingham, New York, Paris och Bryssel.
År 2004 utsågs fabriken i Perry Street till kulturmärkt byggnad, för att bevara historien om skohandeln i Northampton. Byggnaden har i själva verket förändrats mycket lite sedan 1930-talet.
Crockett & Jones fortsätter att exportera cirka 70% av produktionen. Den starka rykte Crockett & Jones, som fortsätter att blomstra, är byggd på en solid grund och började för många generationer sedan. Det faktum att verksamheten förblir i händerna på familjen som startade det, ser till att de normer i det förflutna bevaras i dag och ger en mer personlig touch till de fina skor som de producerar.
Nu efter mer än 130 år Crockett & Jones skor fortfarande behålla uppmärksamhet på detaljer, kvalitet, komfort och hållbarhet som var utmärkande för deras grundare, Sir James Crockett och Charles Jones.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar