tisdag 19 mars 2013

Churchs - engelska herrskor



Själv har jag två stycken par Churchskor. Dessa är inhandlade 1997 resp 1998. Jag använder dem fortfarande. Kvaliteten ä’r fortfarande hög. Syns inte att de är så gamla. Det var på den tiden de inte ägdes av Prada. När Prada k0om in i ägarbilden påstår flera att kvaliten har blivit sämre. Se http://manligheter.se/2012/02/03/churchs-forfall-kartlagt/ Själv har jag ingen erfarenhet av detta eftersom jag gått över till Crocket&Jones.

Stone Church föddes 1675 och utbildade sig till skomakare. Hans kunskaper fördes vidare till hans sonson Thomas som öppnade en liten fabrik med sina söner och sin hustru Eliza i Northampton, den 1 maj 1873. Northampton är en stad inte långt från London med en historia genomsyrad av skotillverkning. Inom loppet av några få år, Churchs omvandlades till ett företag för högkvalitativ skor, både lokalt och för de mest krävande skoaffärer i London och på andra håll i Europa.

I början av 1880-talet expanderar verksamheten snabbt. Som sin speciella produkt hade William "Anpassningsbara" skor, som i kontrast till de "raka" skor - som inte skiljer mellan vänster och höger fot - fanns i 6 bredder i varje stil och material och halva storlekar. Denna sko vann guldmedalj vid den senaste stora utställningen på Crystal Palace 1881.
Churchs började utforska potentiella marknader utomlands senare på 1890-talet, med början i Sydafrika 1897 och till Belgien, Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike-Ungern. Det var inte förrän 1907 att William först hittade köpare i USA och Kanada.
1921 öppnade  den första Church butiken i London. Under 1929 öppnades den första butiken  i New York.

De tidiga efterkrigsåren var svåra ekonomiskt. Samhället genomgick stora förändringar och så även Church.
År 1957 invigdes en ny fabrik i Northampton, St James Street, som fortfarande i dag är bolagets globala huvudkontor. Churchs internationella expansionen fortsatte i takt med nya kontor i USA, Kanada, Italien, Japan och Hong Kong.
Besöket av HKH Drottning Elizabeth II 1965, tillsammans med den prestigefyllda Queens Award för export gav Churchs erkännande som ledande internationellt varumärke.
Under 1999 övertogs Churchs av Prada Holding NV, en av världens ledande lyxföretag. Övertagandet skedde med stöd av Churchfamiljen och med den uttalade önskan att optimera varumärkets affärsmöjligheter, men med engelsk identitet.
De viktigaste strategiska riktlinjerna fokuserar på rationalisering av den industriella produktionen och införandet av en ny marknadsföring och nya produkter.
Detta har gjort det möjligt att ytterligare utöka tillverkningskapaciteten och utveckla kollektioner där traditionella linjer återfinns tillsammans modernare och säsongsbetonade stilar.
Varumärket expansionen har inneburit nya försäljningskanaler, vilket leder till öppnandet av nya Churchs butiker i de viktigaste internationella huvudstäder. I kronologisk ordning har nya butiker öppnats i Milano (Galleria Vittorio Emanuele)  2001, i Paris (Rue St Honoré), Rom (via Condotti) och St Moritz (Palace Arcade)  2002, New York (Madison Avenue) 2003.
Från och 2008 förutser en stark detaljhandel en utbyggnad på internationell nivå med nya öppningar som Venedig, Bologna, Turin, London White City och Lady Bond, Leeds, Edinburgh, Geneve, Madrid, Paris Printemps, Hong Kong och Singapore .

Det tar upp till åtta veckor att producera ett par Churcskor. De genomgår över 250 detaljerade manuella operationer innan det lämnar fabriken. 100% av Churchs skor är tillverkade i Northampton. Goodyear konstruktionen, som gett engelska skor sin världsberömmelse, har visat sig vara både komplext och pålitlig. I stället för att direkt sys samman, så sys sula och övre delen på en "welt", en remsa av handslipad läder, som sedan i sin tur sys på botten av skorna i de tidiga skedena av tillverkningen. Denna konstruktion innebär att sulan lätt kan lösgöras från botten av skon.

Produktionen börjar med valet av läder och tillskärning med hjälp av ett mönster i önskad form för att göra skon. I detta skede kontrolleras lädret för fel och matchas i par.

Efter mönstret, där perforering utförs för att skapa den brogued effekten (om det krävs för stil) och de övre komponenterna sammanfogas. Denna process kallas Closing: delar sys ihop, ett foder says till, styvnader införs för att ge form och skydd till tårna. Innersulan är fäst till lästen (vanligen med hjälp av små spikar, avlägsnas senare). Den färdiga övre dele nplaceras sedan över lästen med hjälp av den lästmaskinen. En metall skaft limmas sedan till basen av innersulan för att ge skon styrka och förhindra hälen från att kollapsa. En korkfyllmnadsedel appliceras sedan på basen av skon som ger bäraren med extra komfort.
Den lädersula limmas till botten av skon, fässt under stort tryck före sömningen. Överskottet av läder runt kanten av sulan avlägsnas därefter. Skon är sydd tillsammans genom sulan och welt. Kanten på sulan trimmas för en smidig och ren yta, varefter det färgats, dekoreras, poleras och stämplas.
Sista steget kallas putsning och polering: skon måste rengöras, snöras, kontrolleras och sedan packas för försäljning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar