onsdag 6 mars 2013

MariaManuela



Eftersom jag är intresserad av konst, speciellt Popkonst så har jag hittat en svensk artist, MariaManuela. Har flera av hennes verk, b.la Bubbles och Jewel målade på emalj. Har även Summerbreeze som är en seriegrafi. MariaManuelas bilder definierar kontrasterna mellan kulturen i Fjärran Östern och västvärldens pop-kultur. Hon hämtar sin inspiration från klassiska japanska träsnitt och deras motiv för fantastiskt klädda, körsbärröda läppar, kvinnor klädda i utsökt mönstrade kimonos. Men vad hon presenterar för betraktaren är moderna unga japanska kvinnor i mini-kjolar, dans bland körsbärsblommor och haikudikter.
Hennes Pop ikoner är målade i vinyl på linneduk - lager på lager för att uppnå effekten av en tryckt yta. Linjerna på läpparna  halvcirkelformade ögonkonturer mot en monokrom bakgrund. Hennes annons-liknande bilder kombinerar mystik med entydiga enkelhet, med alla typer av ansiktsuttryck - melankoli, fundersam, jovialisk.


 

Född i Stockholm 1959. Maria Manuela Vintilescu hade första allvarliga möte med konst vid sju års ålder. Efter examen från Ecole Française i Stockholm, tog Maria kurser i måleri, teckning och reklam. Efter tio år som scenmålare på teatern, vände hon sig till sin egna konst. Hennes Pop ikoner dök upp för första gången 1998. Två år senare ställde hon ut på Stockholm Spring Visa på Liljevalchs galleri. Dessa tolv kvinnliga porträtt har en broschyr  med japanska haiku dikter tolkade av sin far, Jan Vintilescu. Det var hans bok som först hade infört denna japanska lyrisk form till en bredare publik av svenskar 1959.
Efter utställningen på Liljevalchs år 2000, har hennes Pop Ikoner visats i gallerier, konstmässor och museer i Europa och på andra håll, som i Tokyo Art Factory i Japan, på Villa Tamaris-Centre d'Art i La Seyne-sur-Mer och på SOMA Museum of Modern Art i Seoul.



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar