tisdag 24 september 2013

Bondens egna marknad



Bondens egna marknad på Yttre Borgården här i Linköping är trevlig att besöka. Premiären är i slutet av augusti och sista tillfället är i början av oktober. Varje lördag från 9.30. Det finns allt från inlagda gurkor, tomater, sallad, morötter, vedugnsbakat bröd, fisk, korv, kött, ost, glass. B.la. Ronaldos bageri, Stafsätters glass, Boställets vedugnsbageri, Gränna frukt, löt Gårdsmejeri och många flera. De flesta har även provsmakning.

 

Själv brukar jag komma precis när de öppnar, det är mindre folk då. Du slipper trängas. Visst är det lite dyrare än i butik. Men du får garanterat närproducerat direkt av bonden. Inga mellanhänder som vill ha betalt.

På köpet får du en vara som smakar mycket, mycket mera än dem i butik. Flera av dessa produkter kan du inte hitta i butiken, så enda tillfället är Bondens marknad.

Köp på dig getost, smör, grönsker, kött, glass och frukt så att du har något att njuta av under hösten. Kan tipsa om att det blir ett mycket gott äppelmos gjort på Discovery. Moset blir lite rosa.

Har du inte besökt marknaden. Passa på innan det är för sent.
 

Mandolin från Kyocera

 


I köket är det bra att ha en mandolin, inte musikinstrumentet, utan köksredskapet. Min är av fabrikatet Kyocera.

Mandolin är ett köksredskap som man bl.a. kan skiva grönsaker på. Består av en skärbräda, 2-3 dm lång och ca 1 dm bred, ovanför vilken ett knivblad är placerat i en hållare. Kniven är ställbar i höjd beroende på hur tjocka skivor man vill ha. Oftast har mandolinen ett utfällbart stativ i ena änden, så att den lutar. Då bildas ett tomrum under den i vilket skivorna faller ner genom en springa i skärbrädan.

Namnet har den fått därför att handledsrörelsen hos en skicklig användare påminner om hur handleden rör sig på en mandolinspelare.

Mandolinen är mycket effektiv men ska användas med stor försiktighet eftersom det är lätt att skära sig i fingertopparna. Bland kockar är den populär eftersom den är liten och lättdiskad jämfört med till exempel en matberedare.



Japanska Kyocera tillverkar knivar och andra kökstillbehör i pressad keramik som gör att dom inte rostar och att de kan diskas i maskin. Istället för att betala dyra pengar på en kniv som du måste handdiska så kan du äntligen med Koyceras produkter koncentrera dig på din matlagning och inte på slipning av dina knivar. Produkterna har en japansk design med funktionell och snygg formgivning som håller i generationer.

 

Stekpanna från Le Creuset

 


Det är bra att ha en eller flera stekpannor hemma. Själv har jag investerat i en stekpanna från Le Creuset. En panna i gjutjärn som är emaljerad i en rödaktig ton. Till denna har jag ett glaslock och ett lock i metall. Min är cirka 28cm i diameter, trähandtag, tung och massiv. Mycket nöjd med den.


Le Creuset från Frankrike grundades av två belgiska affärsmän som träffades på en mässa 1924. Le Creusets gjutjärnsgrytor har tillverkats efter samma metod sedan 1925. Huvudkontoret finns i Fresnoy-le-Grand (Frankrike) och Le Creuset har kontor i över 60 olika länder. Le Creuset är kända för sina emaljerade gjutjärnsgrytor.

 

Njut! och Lust



Lust och Njut är två böcker av Steffo Törnquist. Båda är stora i formatet och tar upp sätt att njuta av tillvaron. Uppdelade i ett antal kapitel, lagom långa för att läsa ett lite då och då. Många bilder. Kapitlen är matade med information och Steffos personliga uppfattningar och vinklingar. Steffo Törnquist är författare, journalist, TV-producent och programledare. Bördig från Linköping.

Njut! – En bok om små saker som gör livet stort

”Livet är för kort för att slarvas bort. Livet är exempelvis för kort för att bara äta gott på fredagar, bara älska på lördagar, röka illa rullade cigarrer och att underlåta ’bollifiering’ av popcornen framför västernfilmen”
Ett tjugotal kapitel om sådant som gör livet rikare; choklad, cigarrer, cognac, popcorn, dueller i västernfilmer, eld, portvin, Koltrastens sång, Pommac, färgenm svart, Oscar Wildes brevskriverier, Ford Mustang…..



Lust – En bok om livets salt

”Det rakt igenom harmoniska är sällan annat än dötrist. Som regel är det sältan som kittlar, som regel är det saltet som väcker lust….”
En kittlande njutningsbuffé med teserna att ”insikt förändrar varje upplevelse” och ”livet är för kort för att slarvas bort”
Kapitel med varierande innehåll som kräftor, månen, snaps, varmkorv, Strindbergs kniv, falurött, Coronetbåtar, klockor, uselt genomförda bankrån, ess i rockärmen, västerbottensost, ”dammsugaren”….




torsdag 19 september 2013

Knivar

Vad ska man då satsa på för knivar. Först behöver du en kockkniv i valfri storlek, sedan är det bra med en liten skalkniv, brödkniv och sedan kankse en transcherkniv. Det finns knivar i alla prisklasser, från de allra billigaste till knivar för flera tusentals kronor. Kanske ska undvik de billigaste. Glöm dock inte att du måste köpa ett brynstål eftersom den vassaste kniven även den blir slö. Ta för vana att skärpa till kniven efter varje gång du använt den. Undvik även att diska den i maskin.
En kniv består av ett blad med en vass egg och ett skaft att hålla i. Vanligen är bladet tillverkat av stål och har en platt stång instucken i skaftet, som kallas tånge.
Vissa knivar har knivbladet laserhärdat. Sådana knivblad har fått ett hårt ytskikt på knivbladets ena sida och sägs vara självslipande. Eftersom knivbladets ens sida är hårt så nöts det ohärdade materialet bort i första hand. Kvar blir det hårda ytskiktet som friläggs efterhand som kniven slits. En sådan kniv kan därför hålla skärpan även utan slipning och bryning.
Det finns flera typer av knivblad eller klingor som är ett mer ålderdomligt namn för ett knivblad. Knivblad tillverkade av helstål är förmodligen den vanligaste typen. Finns i två varianter, rostfritt och kolstål. Dessutom finns det laminerade blad, damaskerade blad och mosaik damaskblad. Keramiska knivblad har på senare tid blivit populära på bland annat köksknivar av olika slag.
 
 
Själv har jag knivar från Sabatier. Namnet Sabatier är en högkvalitativ kniv tillverkad av ett antal tillverkare i Thiers regionen i Frankrike. Men namnet "Sabatier" kom i bruk före immaterialrättsliga lagar och är inte skyddad, knivar bär lagligen namnet och sortiment är från högkvalitativa knivar i Frankrike till billiga massproducerade produkter av dålig kvalitet från Frankrike och andra länder. En registrerad logotyp eller fullständigt namn, eller bådadera, t.ex. "65 Sabatier Perrier", är nödvändigt att fastställa ursprung och kvalitet.
Namnet har sitt ursprung i Thiers, Frankrike i början av 1900-talet. Området Thiers har associerats med bestick branschen sedan medeltiden. Två separata familjer började använda namnet Sabatier. Familjerna tycks inte vara relaterade förutom med namn och hantverk. Jean Sabatier av Le Moutier (lägre Thiers) och Phillipe Sabatier i Bellevue (övre Thiers).
 
 
Har även en kockkniv från Wusthof. Wusthof ( även känd som Wusthof Dreizackwerk ( tyska ) och Wusthof Trident ( engelska ) ) är en kniv - tillverkare i Solingen , Tyskland , känd för sina hög kvalitativaprodukter. Familjen ägs i sju generationer. Wusthof Klassisk och Grand Prix -serien har erkänts som topprankade kniv linjer av Consumer Reports .

Alla Wusthof knivar är gjorda i Solingen av en familjenägd verksamhet som går tillbaka till 1814 , för närvarande leds av Harald Wusthof . Företagets produkter konkurrerar med hög kvalitet för hushåll och yrkesmässigt bruk, inklusive Messermeister , JA Henckels , MAC , Mcusta Zanmai , CHROMA Cnife , Global , och Friedrich Dick .
Alla Wusthof knivar är precisionssmidda utom den stämplade Emeril och Gourmet och laserskuren Silverpoint serien . Kvaliteten på Wusthof knivar säkerställs genom ett system av fyrtio tillverkningsprocesser per objekt .
•Classic - smidda med traditionella nitade trippel polypropylen handtag och fullängds tang
•Ikon - modern uppdatering av den klassiska serien med trähandtag
•Classic Ikon - samma som Ikon , men med svart handtag
•Ikon Creme - samma som Ikon men med vita handtag
•Le Cordon Bleu - nästan identisk med Classic-serie men med mindre bolster för att minska i vikt , som godkändes av Le Cordon Bleu kulinariska skolan , Paris
•Culinar - modern design , med rivetless rostfria handtag och dold tang
•Grand Prix - exklusiv linje med rivetless rostfria handtag och dold tang
•Grand Prix II - uppdaterad version av Grand Prix med ergonomiskt handtag , finns även som Grand Prix II Färg i olika färgat handtag
•Gourmet - nedre raden , liknar klassisk i utseende men utan bolster och stämplas snarare än smidda blad
•Emeril - low- end konsument betyg knivar med stansade blad
•Silverpoint - billiga knivar , laser knivar skär och gjutna handtag
 

Knivförvaring



 
Eftersom jag gillar att laga mat så har jag lite olika knivar. Det är viktigt att förvara knivarna rätt för att bevara eggen vass. Det sämsta sättet att förvara knivar är liggandes löst i lådor. Då är det bättre att satsa på en magnetlist för att hänga upp knivarna.
Sedan finns det ett antal olika knivblock i olika material och tekniker. Mitt är i rostfritt med en magnet. Här förvarar jag fem knivar utan att de skaver mot varandra. Knivarna finns även alltid tillgängliga. Fabrikate ät AndersPetter.

Nationalencyklopedin


 
Under min uppväxt fick jag gå till böcker för att ta reda på information, det fanns inget internet eller Wikipedia. Därför införskaffades ett uppslagsverk under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Finns både fördelar och nackdelar. Att använda internet ger helt uppdaterad information vilket inte finns i böcker. Men känslan att bläddra i en bok kan internet aldrig konkurera med. Sedan är det vackert också. Mitt är i halvfranskt band.
Nationalencyklopedin (NE) är ett svenskt uppslagsverk i tjugo band som utgavs 1989–1996 av förlaget Bra Böcker AB. De ursprungliga tjugo banden innehåller 12 700 sidor med 170 000 uppslagsord och tillsammans 100 miljoner tecken. Det är därmed det tredje mest omfattande tryckta uppslagsverket på svenska genom tiderna, efter Nordisk familjebok och Svensk uppslagsbok.
Det ursprungliga tryckta uppslagsverket har kompletterats med versioner på cd-rom (1997), dvd (1998), Internet (2000), kompaktutgåvor i tre band (2008) och tjugo band (ny utgåva, 2009) och kompletterande utgivning av ordböcker (1995–2004), årsböcker, supplementband med mera.
I 1980-talets svenska kulturdebatt diskuterades bristen på ett modernt uppslagsverk, en ”stor encyklopedi” på svenska. En statlig utredning tillsattes, som resulterade i en upphandling med statligt garantilån. Upphandlingen vanns 19 juni 1985 av förlaget Bra Böcker AB, som fick ett lån beviljat på 17 miljoner kronor av Sveriges riksdag. Tack vare god försäljning, lyckades förlaget återbetala lånet helt i december 1990.
Framtagningen av Nationalencyklopedin har kantats av kontroverser. Satsningen på en stor encyklopedi i tjugo tryckta band var redan från början kontroversiell. På 1980-talet framstod nämligen datorer som ett bättre alternativ för framtidens kunskapsförmedling. Många förvånades över att upphandlingen vanns av Bra Böcker, som betraktades som ett bokklubbsförlag med andraklassens uppslagsverk (Bra Böckers Lexikon, sedan 1971, som dock var encyklopediskt standardverket på svenska bibliotek), ”veckotidningsförlaget i bokform”..
När verket bara kommit en bit på väg hamnade Bra Böcker i ekonomiska svårigheter, och ett tag fanns ett hot om att fortsatt utgivning av ytterligare band måste avbrytas och verket därmed skulle bli ofullbordat. Hotet kunde emellertid avvärjas, och utgivningen av verket fullbordas.
Nationalencyklopedin har utgivits i flera olika bindningar: bland annat i konstläder och som halvfranskt och helfranskt band
 
Det första bandet kom ut 5 december 1989 och det avslutande tjugonde bandet kom ut 8 augusti 1996. Under sin utgivning hade verket 54 000 abonnenter. Verket utökades snart med tre supplementband med egen numrering, I, II och III.

 

 

 

Charm med äldre lägenhet/våning

Själv gillar jag lägenheter/våningar i äldre hus från början av 1900-talet. Har turen att själv bo i ett sådant hus. Våningen är helrenoverad till modern standard, men i gammal stil. Vad innebär då detta?


Jag har mellanväggar helt i tegel och de är cirka 0,5m breda. Mycket trevligt med vacka speglar. Helt i vitt. Kraftiga dörrfoder och golvlister.



Fönsternischerna är också cirka 0,5m djupa med speglar. Helt i vitt. Även dessa helt i tegel. Att allt är gjort i tegel innebär att inomhustemperaturen hålls på en behaglig nivå under hela året. Det är aldrig för varmt eller för kallt.

 

Det bästa med en äldre våning är takhöjden. Min ligger på 3,60m. Ger en helt otrolig rymd. Blir ljust.

onsdag 4 september 2013

Vinkyl fån Dometic


 
Jag har ett stort vinintresse. Därför skaffade jag mig en vinkyl för cirka 10 år sedan. Valet fäll på en Electrolux/Dometic CS 200DV.  Jag är fullt nöjd med vinkylen. Den är tyst, vibrationsfri, skyddar mot ljus och håller temperaturen bra. Om jag skaklaga på något skulle det vara att den drar mycket ström, eftersom den saknar kompressor och går därför hela tiden.

Vinkyl är den perfekta lösningen för alla vinälskare som inte har den sällsynta turen att ha tillgång till en klassisk vinkällare. Detta skåp arbetar med adsorptionsteknik, vilket gör kylskåpet absolut vibrationsfritt. Detta är ett av de absolut viktigaste kraven för framgångsrik lagring av kvalitetsviner. Övriga krav är jämn, relativt låg temperatur, 12 – 13 grader, korrekt luftfuktighet, 40 – 50% och mörker.
Dometic utvecklade absorptionstekniken för mer än 70 år sedan, och är därmed de sanna experterna inom området och Dometic är världens största producent av produkter med absorptionsteknik.
Dometic bärbara kylboxar är utvecklade enligt den beprövade och unika absorptionsprincipen. Utan någon kompressor - helt ljudlösa. Utan några rörliga delar - de fungerar utan underhåll i många, många år. Materialet är freonfritt - och skadar inte miljön. Absorptionstekniken producerar kyla genom att värma en ammoniaklösning som absorberar värme när den förångas.

 
Alla dessa krav tillfredsställs med denna vinkyl. Den ideala temperaturen ställs in digitalt en gång för alla. Skåpet håller automatiskt rätt gradantal – kyler eller värmer i förhållande till den omgivande luften. Dörrens dubbla, tonade glas hindrar UV-strålningen att nå vinet. Skåpet har också filter med aktivt kol, som hindrar lukter från t.ex. ett kök, att påverka vinet.
Har automatisk avfrostning och dörren är låsbar. Skåpen levereras med fasta och utdragbara hyllor. Lite specifikationer nedan.

CS200DV
Bredd:                                                      595mm
Höjd:                                                        1735mm
Djup inklusive rör mm.                             750mm
Energiklass:                                              G
Energiförbrukning kwh/dygn:                  2,60
Vikt:                                                         95kg
Temperaturintervall:                                 6 – 18 grader
Kapacitet, antal flaskor som standard:     206st

Stroh 80 - rom


Hemma har jag en flaska Stroh rom från Österrike. Ett reseminne från en resa för ett antal år sedan. Den jag har är Stroh 80, dvs. den med en alkoholhalt på 80%. Denna används för att blanda drinkar eftersom det skulle bli alltför starkt att dricka den ren.

Stroh är en starkt kryddad rom från Österrike. Den finns i fyra varianter, Stroh 40, Stroh 54, Stroh 60 och Stroh 80. Siffran anger alkoholhalten.
Varumärket startade 1832 i Klagenfurt och är uppkallat efter grundaren Sebastian Stroh. Märket vann en guldmedalj vid världsutställningen år 1900 i Paris.
Idag finns Stroh i 30 länder. Versionerna med hög alkoholhalt används sällan oblandad utan utgör oftast bas för olika blandningar som Jägertee, bål eller B-52 (cocktail). Stroh är också en viktig ingrediens för kakor och bakverk i österrikisk mat.
Då det forna Österrike-Ungern inte hade tillgång till kolonier i tropiska områden, försökte romproducenter ursprungligen att ersätta smaken från sockerrör med en blandning av smak- och färgämnen som tillsattes till vanlig destillerad sprit, detta kallades Inländer-Rum. Denna ersättning har under årens lopp blivit en specialitet. Idag är österrikisk rom tillverkad av sockerrör, men den typiska Inländer-smaken skapas ändå av traditionella tillsatser.

 

 

Ejderns kaviar




Till äggsmörgåsar gillar jag att ha majonnäs eller kaviar. Är uppväxt med Ejderns kaviar, så det är denna som jag alltid väljer. Många kanske tycker att den är för stark i smaken, men jag gillar denna.
Ejderns orökta smörgåskaviar är en klassisk kaviar som funnits på marknaden i nästan 100 år. Kaviaren består till största delen av orökt torskrom, 77%, vilket ger den en alldeles speciellt kraftfull romsmak. Tack vare den höga romhalten är Ejderns orökta kaviar dessutom en mager kaviar med låg fetthalt.
Förpackningar: 165g
Fångstområde: Torskrom (Gadus morhua) - Norska Havet
Näringsvärde per 100 g:
Energi: 700 kJ / 170 kcal
Protein: 15.0 g
Kolhydrat: 23.0 g
Fett: 2.0 g

Ejderns smörgåskaviar är ett måste för kaviarälskaren. Den kraftfulla smaken gör Ejderns till en perfekt smaksättare



tisdag 3 september 2013

Laugiole - korkskruv


 
En korkskruv som passar bättre att ta med ut på picknick är den från Laguiole. Själv har jag en Laguiole Château Vialis Création. Lätt att använda. Skär av folien med den lilla kniven. Skruva ner skruven i korken och använd delen som en hävstång för att få upp korken.
Förfadern till Laguiole är sannolikt den andalusiska fällkniv, Navaja. Flyttningar av män, i synnerhet herdar och boskapsskötare, mellan katalanska Spanien och södra Frankrike under sommaren och vintern introducerade navaja till Aveyron. Den Arabo utformade Navaja fusionerades med lokala fällknivar som representeras av äldre mönster som Capuchadou, resultatet blev Laguiole. Laguiole utformades först år 1829 av Jean-Pierre Calmels och hans koncept av kniven blev mönstret för den här stilen, med smidda symboler som ett särskiljande varumärke. År 1880 började Laguiole med en korkskruv, som svar på krav från servitörer i norra Aveyron.
Det finns flera tillverkare av dessa knivar och korkskruvar. En är Jean Dubost.
Laguiole Jean Dubost tillverkar knivar, bestick och korkskruvar för hand. Det rostfria stålet är av högsta kvalitet och det bearbetas i 25 olika steg för att resultera i en äkta Laguiole.
Laguiole är en region i sydvästra Frankrike som är känd för sin produktion av traditionella fickknivar. Den första Laguiolekniven tillverkades för 200 år sedan och var då det franska bönder och herdar som använde knivarna. 1920 började Laguiole Jean Dubost att tillverka knivar och i slutet av 1920-talet blev regionen världskänd för sina knivar.

 
Laguiole har ett honungsbi som symbol och symbolen är mycket känd och mytomspunnen. Det sägs att det är Kejsar Napoleons sigill som gavs till regionen för de lokala soldaterna visat stort mod i strid.
Skaften finns i flera färger och material.

Laguiole Jean Dubost tillverkar exklusiva knivar, bestick och korkskruvar för hand. Det rostfria stålet är av högsta kvalitet och det bearbetas i 25 olika steg för att resultera i en äkta Laguiole.

Laguiole är en region i sydvästra Frankrike som är känd för sin produktion av traditionella fickknivar. Den första Laguiolekniven tillverkades för ungefär 200 år sedan och då var det franska bönder och herdar som använde knivarna. 1920 började Laguiole Jean Dubost att tillverka knivar och i slutet av 1920-talet blev regionen världskänd för sina knivar.

Laguiole har ett honungsbi som symbol och symbolen är mycket känd och mytomspunnen. Det sägs att det är Kejsar Napoleons sigill som gavs till regionen för att de lokala soldaterna visat stort mod i strid. Laguiole Jean Dubost tillverkar exklusiva knivar, bestick och korkskruvar för hand. Det rostfria stålet är av högsta kvalitet och det bearbetas i 25 olika steg för att resultera i en äkta Laguiole.

Laguiole är en region i sydvästra Frankrike som är känd för sin produktion av traditionella fickknivar. Den första Laguiolekniven tillverkades för ungefär 200 år sedan och då var det franska bönder och herdar som använde knivarna. 1920 började Laguiole Jean Dubost att tillverka knivar och i slutet av 1920-talet blev regionen världskänd för sina knivar.

Laguiole har ett honungsbi som symbol och symbolen är mycket känd och mytomspunnen. Det sägs att det är Kejsar Napoleons sigill som gavs till regionen för att de lokala soldaterna visat stort mod i strid. Laguiole Jean Dubost tillverkar exklusiva knivar, bestick och korkskruvar för hand. Det rostfria stålet är av högsta kvalitet och det bearbetas i 25 olika steg för att resultera i en äkta Laguiole.

Laguiole är en region i sydvästra Frankrike som är känd för sin produktion av traditionella fickknivar. Den första Laguiolekniven tillverkades för ungefär 200 år sedan och då var det franska bönder och herdar som använde knivarna. 1920 började Laguiole Jean Dubost att tillverka knivar och i slutet av 1920-talet blev regionen världskänd för sina knivar.

Laguiole har ett honungsbi som symbol och symbolen är mycket känd och mytomspunnen. Det sägs att det är Kejsar Napoleons sigill som gavs till regionen för att de lokala soldaterna visat stort mod i strid.

Screwpull - en bra korkskruv




För att öppna sina vinflaskor behöver du en bra korkskruv. Själv har jag haft min korkskruv från Screwpull i mint tio års tid. Jag inhandlade den på Systembolaget. Jag har bordsmodellen som såldes som presentförpckning med korkskruv och folieskärare. Screwpull brukar kallas för korkskruvens Rolls-Royce. Den klassiska korkskruven med rotations-teknologin som gör att korkskruven klarar av alla typer av korkar.
Med folieskäraren skär du av toppen på folien så att du kommer åt korken. Ta sedan ur själva skruven och sätt den andra delen över vinflaskans hals. Börja sedan skruva ner skruven i korken. Nu börjar korken att dras upp. Sedan är det bara att plocka av skruven från flaskan och allt är klart.

måndag 2 september 2013

Carpe Diem - bädmadrass


 
Som jag skrivit tidigare har jag en säng från Hästen. Efter 10 år var det dags att byta ut min bäddmadrass. Valet föll inte på en madrass från Hästen utan en från Carpe Diem, nämligen en modell Luxury. En madrass som är följsam och ytmjuk med bomullsstoppad sommarsida, ullstoppad vintersida och talalaylatex i mitten. Praktisk och bekväm året runt. Höjd 9 cm.


Carpe Diem Beds of Sweden är en av Sveriges främsta sängproducenter och startades 1995. Huvudkontor och tillverkning finns i Lysekil på västkusten. Varje hantverkare signerar sin färdigställda säng och de lämnar 20 års garanti mot fjäder- och rambrott. Varje komponent i sängarna är tillverkad av material med högsta kvalitet, ramar i svensk robust furu, bolster i bomull/ulltyg och madrasserna stoppas med talalaylatex, ull och bomull.

AJ BANKERS - bordsklocka från Arne Jacobsen


 
Har införskaffat en Arne Jacobsen bordsklocka med alarm, nämligen en AJ Bankers. Den har alarm, snooze och ljussensor. Håll handen ca: 1 cm ovanför så tänds lampan. På samma sätt håller du handen då den ringer och får då snooza i 5 minuter, detta kan du upprepa 5 gånger. Den är vit vilket passar ihop med det vita glaset i PH 2/1 lampan. Klockans rostfria fot passar också den ihop med lampan.

Den danske och internationellt kända arkitekten Arne Jacobsen bemästrade design till fullo. Alla discipliner ingick i de stora projekten från arkitektur till interiör, möbeldesign till grafik. Helheten blev synlig i detaljerna och detaljerna i helheten.


Bordsuret med alarm från 1939 är ett tidigt exempel på Arne Jacobsens unika talang för att skapa industriell produktdesign. Uret blev designat för hemmet för den dåvarande direktören Lauritz Knudsen. Uret finns i modellerna LK, STATION, ROMAN, BANKERS och CITY HALL.

Designen finns även som väggur och armbandsur. Tre av dem är gjorda för byggnader i Danmark. Roman till Århus Rådhus, City Hall till Rödovre Rådhus och Bankers till Danmarks Nationalbank.


LK, 1939. Två framifrån. Ursprungligen en bordsklocka för lauritz Knudsen. Grafiken är personlig nästan som handskriven. Dubbelvisare.

STATION, 1941. Längst fram. Ersatte LK då den blev för dyr att tillverka.

ROMAN, 1942. Näst längst bak. Klassisk grafik.

CITY HALL, 1956. Längst bak. Tidstypisk, stramt och osentimental desig. Tyst och vacker.

BANKERS, 1971. Mitten. Minimalistisk och modernistisk. Den eleganta spiralen hjälper till att förstärka tidens gång.