måndag 17 mars 2014

Skrädmjöl



Skrädmjöl (även skråmjöl) är ett mjöl som görs på rostade havrekärnor. Skrädmjöl används vanligen till nävgröt som serveras med stekt fläsk, flott och lingonsylt som tillbehör.

Det lite speciella med just skrädmjölsproduktion är att säden ska rostas innan skalning och malning tar vid. Att rosta havret tar cirka 2½ timma. Denna process måste få ta sin tid eftersom den inte går att skynda på.

När rostningen är klar transporteras den färdigrostade säden vidare till skalningen. Där avlägsnas havrets skal från kärnan. Skalen samlas upp i säckar och blir till ett utmärkt djurfoder. Kärnan går vidare till malningen som är nästa steg i processen.

Fungerar att göra ”vanlig” gröt. Blanda 2,5 dl vatten eller mjölk med 0,5dl skrädmjöl. Koka till en gröt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar