Skrädmjöl (även skråmjöl) är ett mjöl
som görs på rostade havrekärnor. Skrädmjöl används vanligen till nävgröt som
serveras med stekt fläsk, flott och lingonsylt som tillbehör.
Det lite speciella med just skrädmjölsproduktion är att
säden ska rostas innan skalning och malning tar vid. Att rosta havret tar cirka
2½ timma. Denna process måste få ta sin tid eftersom den inte går att skynda
på.
När rostningen är klar transporteras den färdigrostade
säden vidare till skalningen. Där avlägsnas havrets skal från kärnan. Skalen
samlas upp i säckar och blir till ett utmärkt djurfoder. Kärnan går vidare till
malningen som är nästa steg i processen.
Fungerar att göra ”vanlig” gröt. Blanda 2,5 dl vatten
eller mjölk med 0,5dl skrädmjöl. Koka till en gröt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar